Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Opleidingen tot Hoofd Opleiding

Elke vereniging met jeugdspelers (groot, klein, ambitieus, gezellig enz.) heeft een jeugdopleiding. Jeugdtrainers en andere betrokkenen doen tijdens elke training, wedstrijd, andere activiteiten hun best kinderen te helpen in hun ontwikkeling als jeugdvoetballer/ster. Er wordt dus aan het opleiden van jeugdvoetballers/sters gedaan. Een Hoofd Opleiding (HO) kan hier op verschillende vlakken een prachtige bijdrage aan leveren.

Ten behoeve van de vereniging:

Een HO kan samen met andere verantwoordelijken binnen de vereniging m.b.t. het jeugdvoetbal,  het jeugdvoetbalbeleid en kaderbeleid (of onderdelen daarvan)  ontwikkelen. Dit met als doel, dat het opleiden van jeugdvoetballers/sters naar het idee van de vereniging plaats te laten vinden en daarmee de gestelde doelen optimaal te kunnen realiseren.

Ten behoeve van het jeugdkader (trainers, coaches, scouts, coördinatoren):

Een HO kan de verschillende groepen kaderleden helpen het jeugdvoetbalbeleid optimaal in de praktijk te brengen. Het vrijwillig, betaald, (on)gediplomeerd, (on)ervaren enz. jeugdkader is de belangrijkste schakel tussen het jeugdvoetbalbeleid (datgene wat de vereniging jeugdspelers wil bieden) en de jeugdspelers. Zij zijn het die het plezier en de ontwikkeling van jeugdspelers in grote mate bepalen en verdienen dus alle aandacht. Dit doet de HO door hen intern, binnen clubverband, te begeleiden en op te leiden/scholen.

Ten behoeve van jeugdvoetballers/sters:

Een HO is binnen een jeugdopleiding niet degene die direct invloed heeft op het plezier en de ontwikkeling van jeugdspelers, die centraal staan in een jeugdopleiding, maar levert indirect een grote bijdrage door de rol die hij/zij heeft ten aanzien van het jeugdvoetbalbeleid, het kaderbeleid, het in de praktijk uitgevoerd krijgen en door- ontwikkelen daarvan.

De opleiding tot Hoofd Opleiding richt zich op het ontwikkelen van de deelnemers in de hierboven beschreven rollen.

De rol van de vereniging in de opleiding tot hoofd opleiding

De opleiding tot HO vindt voor een groot deel bij de vereniging plaats. Alle opdrachten (o.a. SWOT-analyse, (door)ontwikkelen van jeugdvoetbalbeleid, kaderbeleid, het implementeren daarvan, het begeleiden van jeugdkader en het verzorgen van scholingen) worden binnen de vereniging uitgevoerd en komen dus ten goede aan de vereniging. Om voor de HO in opleiding, naast de opleidingsbijeenkomsten, ook de opdrachten bij de vereniging een goede leeromgeving te laten zijn wordt van de vereniging inzet van een aantal praktijkbegeleiders gevraagd, met verschillende achtergronden;

  • Bestuurslid voetbalzaken
  • Voetbalinhoudelijke zaken
  • Organisatorische zaken

Bovenstaande drie achtergronden zijn het meest voorkomend en van waarde in het werk van een Hoofd Opleiding. 

Praktijkbegeleiders begeleiden de HO in opleiding bij toerbeurt bij verschillende activiteiten én de opleidingsbijeenkomsten en dragen daarmee bij aan de ontwikkeling van de HO én de verdere ontwikkeling van de vereniging. Ook zullen zij onderdeel uitmaken van een werkgroep die de HO in opleiding zal formeren.

Toelatingscriteria seizoen 2021/'22 - HO A, B & C

ToelatingseisenHO CHO BHO A
Actief in de functie van HO*VerplichtVerplichtVerplicht
Ervaring in de functie van HO-Min. 1 jaarMin. 2 jaar
TrainersdiplomaMin. pupillen- / juniorentrainerMin. UEFA CMin. UEFA B
Aantal jeugdleden van de vereniging-Min. 400Min. 750
Speelniveau van de selectieteams (O19 t/m O13)-Min. 1e klasseMin. Divisie
Gemiddeld niveau van kader bij de selectieteams-Min. pupillen- / juniorentrainerMin. UEFA C

Hoofd Opleiding C Hoofd Opleiding C Naast het opleiden van spelers levert de Hoofd Opleiding (HO) ook een belangrijke bijdrage in de ontwikkeling van de trainers, coaches en de ondersteunende staf binnen een kleine vereniging. De opleiding HO-C is ook geschikt voor deelnemers die werkzaam zijn bij een grote amateurvereniging in de rol van onderbouw, middenbouw of bovenbouw coördinator.

Hoofd Opleiding B Hoofd Opleiding B Naast het opleiden van spelers levert de Hoofd Opleiding (HO) ook een belangrijke bijdrage in de ontwikkeling van de trainers, coaches en de ondersteunende staf binnen een middelgrote vereniging. Hoofd Opleiding A Hoofd Opleiding A Naast het opleiden van spelers levert de Hoofd Opleiding (HO) ook een belangrijke bijdrage in de ontwikkeling van de trainers, coaches en de ondersteunende staf binnen een grote vereniging.

Hoofd Opleiding Pro Hoofd Opleiding Pro Het opleiden van talentvolle voetballers, van de jongste spelers tot en met de laatste stap; het eerste elftal. Dit is de schitterende en veelzijdige context waarbinnen een Hoofd Opleiding van een professionele voetbalclub mag werken. Behalve het opleiden van talentvolle voetballers, heeft de HO Pro ook een belangrijke bijdrage in de ontwikkeling van de trainers, coaches en overige staf.

Video

Met onderstaande video ben je helemaal op de hoogte van de toegevoegde waarde van de Hoofd Opleiding binnen de vereniging.

De waarde van een hoofd opleiding.

Praktijkverhalen

Opleiding HO C: Pittig, maar bijzonder waardevol voor elke vereniging Opleiding HO C: Pittig, maar bijzonder waardevol voor elke vereniging Opgelucht en opgetogen zijn ze, de cursisten van het eerste seizoen van de opleiding tot HO C. Bij vrijwel alle clubs hebben de deelnemers gaandeweg het traject de opleiding al naar een hoger plan kunnen tillen.

Rob Sestig: 'Met HO B richting van de club bepaald' Rob Sestig: 'Met HO B richting van de club bepaald' Rob Sestig is een van de eerste cursisten van de opleiding voor Hoofd Opleiding B. De HO van vv TSC was op zoek naar verdieping in zijn rol. ,,Met de opleiding hebben we richting van de vereniging duidelijker kunnen bepalen." 'Door HO de ontwikkeling van de opleiding gegroeid' 'Door HO de ontwikkeling van de opleiding gegroeid' Volgens Michel de Lijster is een HO een toevoeging voor elke vereniging. "Ik merkte al vrij snel na aanvang van de HO-opleiding op dat deze concreet en praktijkgericht is."

Hoofd Opleiding; een onmisbare schakel voor een goede jeugdopleiding Hoofd Opleiding; een onmisbare schakel voor een goede jeugdopleiding De KNVB investeert al jaren in goede opleidingen voor trainers/coaches. Zij hebben directe invloed op de ontwikkeling en het spelplezier van spelers. Minstens zo belangrijk is een Hoofd Opleiding.

Column Jan Dirk v/d Zee: 'Hoofd Opleiding bepalend voor succes' Column Jan Dirk v/d Zee: 'Hoofd Opleiding bepalend voor succes' Daar loop je dan. Met een net vol ballen en de kinderen van jouw team stuiterend om je heen. De eerste ouders hebben je al aangesproken. Plotseling heet je trainer.

Rinus

Het grootste aanbod voetbaltrainingen, losse oefeningen en meerweekse programma’s. Plan ze in, vink ze af en zorg voor gevarieerde trainingen en een goede ontwikkeling van je team!

Laatste nieuws