Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Praktijkverhalen

Hieronder staat een aantal praktijkverhalen over het thema verenigingsbeleid.

Bestuur

Bestuursleden enthousiast over Één tweetje: 'Opeens beschikking over groot netwerk' Bestuursleden enthousiast over Één tweetje: 'Opeens beschikking over groot netwerk' Al bijna 900 bestuursleden gaan online met elkaar in gesprek gaan en wisselen kennis en ervaringen uit via de community.

KNVB onderzoekstool helpt DOS Kampen bij vormen van nieuw beleid KNVB onderzoekstool helpt DOS Kampen bij vormen van nieuw beleid Toen het bestuur van DOS Kampen begin dit jaar het hoofd boog over het nieuwe beleidsplan, was meteen één ding duidelijk: de mening van de leden moest de basis worden voor de missie en visie van de toekomst. Om het oor te luister te leggen bij de achterban zette de vereniging de KNVB Assist onderzoekstool in.

Victoria ’04 enthousiast over project dat veiligheidsgevoel op sportparken moet vergroten Victoria ’04 enthousiast over project dat veiligheidsgevoel op sportparken moet vergroten Een welkomstbord met het clublogo bij de hoofdingang of een kleedkamer moderniseren zijn voorbeelden die ervoor kunnen zorgen dat mensen zich positiever gaan gedragen op een sportcomplex.

SC 't Gooi maakt dankzij ontwikkeltraject enorme groei door SC 't Gooi maakt dankzij ontwikkeltraject enorme groei door SC 't Gooi diende een ondersteuningsaanvraag bij de gemeente Hilversum in voor hulp om te kunnen groeien in alle opzichten.

SC Welberg blinkt ook uit in tijden van corona SC Welberg blinkt ook uit in tijden van corona Ondanks de coronacrisis ging het jonge bestuur van SC Welberg niet bij de pakken neerzitten. De afgelopen maanden hebben zij meerdere goede initiatieven opgezet waar zij de komende jaren de vruchten van plukken.

V.V. Rijsoord verkleint kloof met andere verenigingen door Sportakkoord V.V. Rijsoord verkleint kloof met andere verenigingen door Sportakkoord V.V. Rijsoord was nauw betrokken bij het opstellen van het Sportakkoord in de gemeente Ridderkerk. Tijdens de brainstormsessies met andere verenigingen en betrokkenen in de sport smeedde het plannen en deed het nieuwe contacten op. Het resultaat is een ambitieus lokaal plan voor de toekomst met goede kansen voor de club.

Kantinebezoek bij ZCFC? Via QR-code kunnen gasten gegevens achterlaten Kantinebezoek bij ZCFC? Via QR-code kunnen gasten gegevens achterlaten Niet alleen horecazaken, maar ook voetbalclubs hebben door de uitbraak van het coronavirus te maken met een registratieplicht voor bezoekers van de kantine of het clubgebouw. Om dat proces eenvoudig te laten verlopen, heeft ZCFC uit Zaandam een QR-code ingevoerd die bezoekers aan de deur kunnen scannen. Voorzittersduo Sparta’30: ‘Het voorzitterschap opdelen heeft alleen maar voordelen’ Voorzittersduo Sparta’30: ‘Het voorzitterschap opdelen heeft alleen maar voordelen’ Sparta’30 uit Andel zat een klein jaar zonder voorzitter, maar hoe anders is dat nu. Inmiddels heeft de club niet één, maar zelfs twee voorzitters.

Tekeningen brengen beleid Wippolder en Nieuwkoop tot leven Tekeningen brengen beleid Wippolder en Nieuwkoop tot leven Een zogenaamde praatplaat moet het beleid van SV Wippolder en SV Nieuwkoop visueel en overzichtelijk maken.

Bestuurscoaching

‘De bestuursreflectie was een echte eye-opener’ ‘De bestuursreflectie was een echte eye-opener’ Bij VV Baarlo en VV Peursum vond een reflectie-avond plaats. Beide clubs bruisen na afloop van de energie om met de uitkomsten aan de slag te gaan.

KNVB helpt clubs met traject bestuurscoaching: KNVB helpt clubs met traject bestuurscoaching: "Zijn naar elkaar toegegroeid" Stephen Steijger van Zinkwegse Boys deed mee aan de pilot, die werd begeleid door coach Jaco van der Tang. "We hebben als bestuur meer plezier in ons werk gekregen."

Besturen met impact

Opleiding Besturen met Impact leerde voorzittersduo vv SPW delegeren Opleiding Besturen met Impact leerde voorzittersduo vv SPW delegeren Martijn Germeraad en Klaas Muntjewerff wisten mede dankzij de opleiding hun vereniging door een moeilijke tijd te loodsen.

'Een vervolg? Wij doen weer mee' 'Een vervolg? Wij doen weer mee' Zo’n drie jaar terug trad Caroline Balk toe tot het bestuur van SVF uit Cothen. Op het moment dat aan haar werd voorgesteld om de opleiding Besturen met Impact te volgen, besloot de kersverse secretaris van de club direct om mee te doen.

Opleiding Besturen met Impact: 'Een absolute aanrader' Opleiding Besturen met Impact: 'Een absolute aanrader' Of hij de opleiding besturen met impact aan anderen zou aanraden? Joost Rutgers (32) knikt enthousiast. “Deze opleiding geeft je op een laagdrempelige manier kennis om het besturen leuker en gemakkelijker te maken.”

‘Een uitdaging om de koers van de vereniging te bepalen’ ‘Een uitdaging om de koers van de vereniging te bepalen’ Jonathan van Dongen is met zijn 21 jaar één van de jongere deelnemers van de opleiding Besturen met impact. Als jeugdvoorzitter van Quick 1888 uit Nijmegen doet hij hier veel kennis en ervaring op. Nuttig voor hem én de club.

Financieel

Ondernemerscollectief helpt vv Den Ham ook door financieel zware tijden Ondernemerscollectief helpt vv Den Ham ook door financieel zware tijden Een speciale stichting waar 80 lokale ondernemers in vertegenwoordigd zijn, levert vv Den Ham op jaarbasis een respectabel bedrag op.

Clubs halen geld op met opruimen van zwerfafval Clubs halen geld op met opruimen van zwerfafval Iets goeds doen voor het milieu en tegelijkertijd geld ophalen voor de club. VV Ophemert en VV Jonge Kracht (Huissen) hebben hiervoor een goede formule gevonden. Zij helpen met het opruimen van een zwerfafval en halen daarmee een mooi zakcentje binnen. Samenwerking levert clubs lagere bierprijs op Samenwerking levert clubs lagere bierprijs op Een twaalftal clubs uit het Kennemerland zit sinds een paar jaar een aantal keer per jaar bij elkaar en dat bevalt ze prima. Concrete resultaten leverde het ook al op; een betere inkoopprijs voor het bier.

Voetbal

Voetbal en bestuur gaan hand in hand bij VV Hooglanderveen Voetbal en bestuur gaan hand in hand bij VV Hooglanderveen Door een bestuurslid voetbalzaken te benoemen, verliest het bestuur van VV Hooglanderveen het voetbal niet uit het oog.

Samenwerken

Samenwerking levert Creil en Bant nieuw voetbalgeluk op Samenwerking levert Creil en Bant nieuw voetbalgeluk op In 2014 werd een eerste stap naar samenwerking gezet tussen de buurclubs SC Bant en SC Creil. Dit jaar komen beide verenigingen voor het eerst ook bij de senioren gezamenlijk uit in de competitie. Tot tevredenheid van iedereen.

 

Sportiviteit en respect

Voetbalclubs in Tilburg zorgen met elkaar voor positief voetbalklimaat Voetbalclubs in Tilburg zorgen met elkaar voor positief voetbalklimaat Aangestuurd door onder andere de gemeente werken voetbalclubs uit Tilburg nu met elkaar aan een positief voetbalklimaat in de stad. ‘Betere trainers helpen pestgedrag te voorkomen’ ‘Betere trainers helpen pestgedrag te voorkomen’ Iedere club komt er wel eens mee in aanraking; pestgedrag onder jeugdspelers. Maar wat kun je daar aan doen, vroeg de jeugdcommissie van EWC/RESIA zich af.

Maatschappelijk

ADO'20 haakt aan bij De Groene Club: 'Dit biedt kansen, juist nu' ADO'20 haakt aan bij De Groene Club: 'Dit biedt kansen, juist nu' Juist in coronatijd loont het om de energierekening, de grootste kostenpost, omlaag te brengen. ADO'20 uit Heemskerk is een van de clubs die ondanks de financieel onzekere coronatijden toch besloot bij De Groene Club aan te haken.

RKSV Boxtel pakt vol door: in 2023 energieneutraal RKSV Boxtel pakt vol door: in 2023 energieneutraal Bij RKSV Boxtel laten ze er geen gras over groeien. Drie maanden na het allereerste contact met De Groene Club brandde de LED-verlichting al boven het kunstgrasveld. De Brabantse vierdeklasser zet serieus in op duurzaamheid en wil in 2023 geheel energieneutraal zijn.

FC Burgum grijpt fusie aan voor nieuw alcoholbeleid FC Burgum grijpt fusie aan voor nieuw alcoholbeleid FC Burgum is na een fusie in 2019 volop aan de slag gegaan met het creëren van een gezonde sportomgeving. Daarbij hoort onder meer een goed alcoholbeleid. De vereniging uit Tytsjerksteradiel neemt hierin haar verantwoordelijkheid en gaat actief aan de slag om bij te dragen aan verantwoord alcoholgebruik.

Plastic bierglazen en patatbakjes zijn verleden tijd bij VVV Westzaan Plastic bierglazen en patatbakjes zijn verleden tijd bij VVV Westzaan De plastic bierglazen en plastic bakjes voor patat of frikadellen? Ze zijn verleden tijd bij VVV Westzaan. De vereniging uit het gelijknamige dorp in Noord-Holland stapte over op biologisch afbreekbaar materiaal en dat bevalt uitstekend.

Verenigingsbox

Verenigingsbox opent de ogen van DVS’33 Verenigingsbox opent de ogen van DVS’33 De verenigingsbox biedt verenigingen de helpende hand. De box maakt deel uit van het initiatief ‘Naar een veiliger spotklimaat’.

Alle praktijkverhalen

Alle praktijkverhalen verenigingsbeleid Alle praktijkverhalen verenigingsbeleid Veel club hebben mooie initiatieven opgezet rond het thema verenigingsbeleid. Alle verhalen zijn verzameld op één pagina.

Eén tweetje

Eén tweetje Eén tweetje Doorpraten over dit onderwerp met andere verenigingen? Ga nu naar de community Eén tweetje en meld je aan!

Voetballen bij een club

De KNVB is er voor voetballers op het veld, in de zaal en op straat. Voor pupillen, profs en 65-plussers. Voor jongens en voor meisjes.

Laatste nieuws