Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Behouden & uitstroom van meiden & vrouwen

Werk als vereniging niet alleen aan het werven van nieuwe leden, maar heb ook nadrukkelijk aandacht voor je huidige leden, zowel om hen te behouden als om inzicht te krijgen in de redenen waarom ze uitstromen. Uiteindelijk zijn je huidige leden de grootste ambassadeur voor jouw vereniging.

Behouden

  • Zorg voor een heldere visie: wat wil je als vereniging bereiken? Wat bied je elke groep speelsters aan? Hoe gaan we om met alle verschillende speelsters? En wie zijn daarvoor nodig? Een (jeugd) voetbalbeleidsplan brengt het in kaart.
  • Weet wat de behoefte van de (potentiële) speelsters is. Wellicht een open deur, want veel verenigingen denken te weten wat hun leden willen. Toch blijkt dat in de praktijk niet altijd op te gaan (zie ook het kopje 'binden').
  • Flexibele lidmaatschapsvormen zijn een veel gehoorde behoefte. Denk als vereniging na of en hoe je hierop in kunt spelen. Hierbij kun je denken aan het aanbieden van lidmaatschapsvormen waarbij je bijvoorbeeld betaalt voor alleen trainingen.

Uitstroom

  • Weet waarom speelsters stoppen met voetbal. Hebben zij geen plezier meer in het team? Kunnen zij niet voetballen op het niveau dat ze zouden willen? Hebben zij geen tijd meer om te blijven voetballen door studie of werk? Door inzicht te krijgen in hun uitstroommotieven kun je hier actie op ondernemen.
  • Voer exitgesprekken zodat je beter regie kunt houden op het behouden van leden.
  • Als jouw vereniging geen passende plaats heeft in een leeftijdscategorie voor een meisje, zorg dan dat ze wel kan blijven voetballen en begeleid haar eventueel naar een andere vereniging.
  • Gaat een speelster hogerop spelen om haar ambities na te jagen bij een andere club, begeleid haar dan goed, houd contact en wie weet kan ze ooit nog eens iets voor je vereniging betekenen. Wees trots op je opleiding en de speelster.