Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Goed besturen

Het leiden van een vereniging is een eervolle, maar tegelijk ook omvangrijke taak. Als bestuur heb je te maken met tal van partijen en je dient je als club aan veel regels en wetten te houden.

Een voetbalclub staat daarnaast midden in een lokale samenleving. Een effectief verenigingsbeleid zorgt voor een solide basis van waaruit een vereniging kan groeien en zich kan ontplooien op vele (sociale) vlakken. Voetbal is meer dan elf tegen elf.

Rol van de bestuurder Rol van de bestuurder Op KNVB Assist Bestuurders maken we onderscheid tussen besturen (op strategisch en tactisch niveau) en uitvoeren (operationeel niveau). Lees hier waarom we dit onderscheid maken.

Voetbal op de bestuurstafel Voetbal op de bestuurstafel Bij het besturen van een voetbalvereniging komt veel meer kijken dan voetbal alleen. Hoe zorg je er als bestuur voor dat je het voetbal, de kerntaak van een vereniging, dan niet uit het oog verliest?

Opleiding Besturen met Impact Opleiding Besturen met Impact De rol van bestuurder wordt in een veranderende samenleving steeds uitdagender en complexer. Dat vraagt veel van een bestuurder, maar het biedt ook mooie uitdagingen om op persoonlijk vlak stappen te maken. De KNVB Assist Bestuurdersopleidingen geven hierbij een persoonlijke verdieping.

KNVB Bestuurscoaching KNVB Bestuurscoaching Wanneer een vereniging een goed lopend bestuur heeft, wordt alles bij de club makkelijker. Om verenigingen hierbij te helpen start de KNVB het traject bestuurscoaching.

KNVB Assist Onderzoekstool KNVB Assist Onderzoekstool Om je als clubbestuurder beter inzicht te geven in de rol die je vereniging vervult, wat jouw leden beweegt en waar kansen, mogelijkheden en verbeterpunten liggen, is onderzoek onder de leden een handige manier.

Sportakkoord Sportakkoord In 2018 werd het Nationaal Sportakkoord ondertekend door de sportwereld, gemeenten, de Rijksoverheid, provincies, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisatie. Waar liggen de kansen voor voetbalverenigingen?

Samenwerking tussen clubs Samenwerking tussen clubs In een tijd waarin iedereen z’n beste beentje voor moeten zetten om de vereniging overeind te houden, kan goede samenwerking met andere verenigingen en instanties in de omgeving van grote waarde zijn.

Maatschappelijk Maatschappelijk Verenigingen spelen een steeds belangrijkere sociaal-maatschappelijke rol in de omgeving. Op veel verschillende gebieden kan de club iets bijdragen aan de maatschappij.

Programma 'Meer vrouwen in voetbalbesturen' Programma 'Meer vrouwen in voetbalbesturen' Steeds meer meiden en vrouwen voetballen, maar het aantal vrouwelijke bestuurders blijft achter. Slechts 13 procent van het aantal bestuursleden is een vrouw. En dat terwijl een divers samengesteld bestuur van enorme meerwaarde is voor de vereniging.

Zaalvoetbal Zaalvoetbal Zaalvoetbal kan kansen bieden om als vereniging verder te groeien en nog meer je plek in de (lokale) samenleving in te nemen.

Praktijkverhalen Praktijkverhalen Bekijk hier een aantal praktijkverhalen over verenigingsbeleid. Veelgestelde vragen Veelgestelde vragen Bekijk hier een overzicht met veelgestelde vragen over verenigingsbeleid. Downloads Downloads Bekijk hier alle downloads die betrekking hebben op verenigingsbeleid.

Eén tweetje Eén tweetje Doorpraten over dit onderwerp met andere verenigingen? Ga nu naar de community Eén tweetje en meld je aan!

Voetballen bij een club

De KNVB is er voor voetballers op het veld, in de zaal en op straat. Voor pupillen, profs en 65-plussers. Voor jongens en voor meisjes.

Laatste nieuws