Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Slim batterijsysteem helpt vv Nieuw-Buinen bij omvangrijk verduurzamingstraject

KNVB Media
KNVB Media
21 mei 2021, 12:22

Na vijf jaar, vele overleggen en zelfs politieke bemoeienis heeft de Drentse vereniging een van de meest duurzame sportaccommodaties van Nederland. - Foto: vv Nieuw-Buinen

Het verduurzamingstraject bij Voetbalvereniging Nieuw-Buinen was er een van de lange adem. Maar liefst vijf jaar, vele overleggen en zelfs politieke bemoeienis later heeft de Drentse vereniging een van de meest duurzame sportaccommodaties van Nederland.

Siert van der Laan weet nog goed dat hij in 2016 als voorzitter voorstelde om de mogelijkheden van verduurzaming bij vv Nieuw-Buinen te bekijken. De vereniging had in 2010 – toen Van der Laan ook voorzitter was – een nieuw complex betrokken, maar destijds wogen de investeringen voor energiebesparingen nog niet op tegen de kosten. Zes jaar later was de situatie veranderd en werd het tijd om te kijken naar de aanleg van zonnepanelen en andere kostenbesparende maatregelen. “Destijds is eerst een energiescan van onze accommodatie gemaakt. Daarmee kregen we een goed beeld van de kosten die we konden besparen. Zonder, of met een kleine, investering bleek er al veel winst te boeken.”

Vv Nieuw-Buinen ging direct aan de slag met kleine aanpassingen, zoals de koelingen vaker uitzetten als deze niet in gebruik zijn en de verlichting in de kantine aanpassen. Maar de echt grote besparingen konden worden gerealiseerd door zonnepanelen op het dak aan te leggen en LED-verlichting rond het veld te plaatsen. De vereniging vroeg verschillende offertes aan, welke in 2018 tijdens de Algemene Ledenvergadering werden gepresenteerd. Precies in die periode kreeg Van der Laan bericht dat het elektriciteitsnet van Enexis niet de capaciteit aankon die met de 246 zonnepanelen zou worden opgewekt. “Dat viel rauw op ons dak. We hadden al SDE+ subsidie gekregen, waar een deadline aan was gekoppeld, en offertes uitgewerkt. Ik heb toen burgemeester Jan Seton en wethouders aangeschreven en ons probleem geschetst. Mede dankzij provinciaal PvdA statenlid Peter Zwiers, die eveneens aandacht schonk aan ons probleem, kwam het ook aan de orde in de landelijke politiek. Het duurde even, maar uiteindelijk werd er een oplossing gevonden.”

De accu-installatie bij vv Nieuw-Buinen waarin de opgewekte energie door de zonnepanelen overdag wordt opgeslagen.

Energie opslaan met accu’s

Verschillende oplossingen, waaronder een reservelijn, werden aangedragen om vv Nieuw-Buinen alsnog aan te sluiten op het stroomnetwerk. Het bleek echter zoveel tijd en wet- en regelgeving in beslag te nemen om dit te realiseren, dat er alsnog naar een nieuwe oplossing gezocht moest worden. De Provincie Drenthe stak de helpende hand toe en deed een verzoek aan het bedrijfsleven om te helpen bij het vraagstuk. Uit de zogenaamde marktconsultatie kwamen meerdere ideeën, maar er bleef één partij over met een haalbare oplossing. Het Utrechtse iwell bedacht een slim batterijsysteem - met het verlagen van de netaansluiting naar een kleinverbruikaansluiting - waarin de opgewekte energie door de zonnepanelen overdag wordt opgeslagen. “We waren heel blij met de uitkomst, alleen kostten de drie accu’s die voor dit plan nodig waren al gauw 50.000 euro. Bovendien was er inmiddels zoveel tijd verstreken dat we geen aanspraak meer konden maken op de SDE-subsidie, die we hadden verkregen”, blikt Van der Laan terug.

Investeren om kosten omlaag te brengen

Alleen al de kosten voor energie zouden jaarlijks met minimaal 10.000 euro omlaag moeten gaan vanwege alle besparingen

Opnieuw kwam er hulp. Dit keer van Powerfield, dat zonneparken in onder meer Drenthe bouwt. Het bedrijf bood aan de helft van het bedrag voor de accu’s te betalen en de Provincie nam de andere helft op zich. Daarmee kon na jaren van gesteggel eindelijk begonnen worden met het verduurzamingstraject bij vv Nieuw-Buinen. De vereniging besloot meteen door te pakken en naast de zonnepanelen ook te investeren in een nieuwe lichtinstallatie met LED-verlichting. Verder zijn er met hulp van de hoofdsponsor nieuwe boilers aangeschaft, zodat vv Nieuw-Buinen (grotendeels) van het gas af kan. Tot slot staan er nu ook drie laadpalen met een dubbele aansluiting op de parkeerplaats van de vereniging.

Alles bij elkaar heeft het traject ongeveer 285.000 euro gekost, rekent Van der Laan voor. “Dankzij enkele besparingen bij de club, subsidie voor de zonnepanelen en steun vanuit het bedrijfsleven en de overheid hebben we dit kunnen betalen. Daarnaast zijn we een lening van 60.000 euro aangegaan. In coronatijd is dat een risico. Maar als je niet investeert, kun je ook niet de kosten omlaag brengen. Alleen al de kosten voor energie zouden jaarlijks met minimaal 10.000 euro omlaag moeten gaan vanwege alle besparingen. Het is natuurlijk altijd afwachten hoe het uitpakt, maar op de lange termijn gaat dit ons geld besparen.”

De zonnepanelen op het dak van het clubgebouw van vv Nieuw-Buinen.

Denk ook aan kleine ingrepen

Netcongestie komt steeds vaker voor in Nederland en is daarom zeker iets om rekening mee te houden voor clubs

Bij vv Nieuw-Buinen was sprake van een speciale situatie, omdat er in de regio een beperkte netwerkcapaciteit is. Bij veel andere clubs met bijvoorbeeld zonnepanelen is het wel mogelijk de opgewekte energie terug te leveren en op te nemen van het net. Maar Van der Laan denkt dat in de toekomst steeds meer verenigingen met een grootverbruikaansluiting tegen het probleem van een beperkte netwerkcapaciteit bij de energieleverancier gaan aanlopen. “Netcongestie komt steeds vaker voor in Nederland. Het is daarom zeker iets om rekening mee te houden voor clubs. Als je met dit probleem geconfronteerd wordt, is wat wij hebben gedaan met de accu-installatie mogelijk een oplossing. Wat wij overdag opwekken slaan we op en verbruiken we ’s avonds als het complex gebruikt wordt. Dat is een duurzame oplossing."

"Maar ik zou verenigingen naast de grote investeringen ook aanraden te kijken naar kleine ingrepen waarmee je geld kunt besparen, zoals bewegingssensoren voor de lichten in de kantine of het veld voor de helft verlichten als er maar op een klein deel van het veld getraind wordt. Er zijn zoveel manieren om besparingen door te voeren.”

Duurzaamheid Duurzaamheid Kijk hier voor meer informatie over het verduurzamen van je sportpark.

Accommodatie

Voetballen kan niet zonder accommodatie. Los van het feit dat het essentieel is om te beschikken over velden, kleedruimten en een clubgebouw draagt een fijn voetbalcomplex ook bij aan de uitstraling van de club en de sfeer op en rond de velden.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen