Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Tieners als bestuurlijke aanwinsten SC Roueveen

KNVB Media
KNVB Media
24 augustus 2016, 14:28

Bij SC Rouveen loopt een voorzitter rond van zestien jaar, geflankeerd door een vijftienjarige secretaris en penningmeester. - Foto: SC Roueveen

De voorzitter van een voetbalvereniging is al lang niet meer een plaatselijke notabele op leeftijd. Maar bij SC Rouveen loopt een voorzitter rond van zestien jaar, geflankeerd door een vijftienjarige secretaris en penningmeester.

Rouveen is een dorp dat behoort tot de gemeente Staphorst en telt zo'n vierduizend inwoners. De plaatselijke SC is een echte pyramideclub met ruim vijfhonderd leden. Door de sociale cohesie in het dorp heeft het clubbestuur iedereen die iets kan betekenen voor de vereniging op het netvlies. SC Rouveen waakt er voor om de vrijwilligers niet te overvragen. De vereniging werkt aan een transitie naar vrijwilligerswerk op ‘projectbasis’. Geen open eind, maar een afgebakende opdracht die te overzien is qua tijdsbesteding en daardoor meestal niet bezwaarlijk om te doen. Zo worden de paar clubscheidsrechters niet uitputtend ingezet, maar wordt een roulatieschema afgesproken waardoor een (senior)lid een of twee keer per seizoen aan de beurt is om een wedstrijd te leiden. Overigens kent de vereniging kent ook een ‘rode kaartregeling’, waarbij een speler automatisch wordt ingepland voor het fluiten van een jeugdwedstrijd wanneer hij/zij tijdens een wedstrijd een rode prent ontvangt. Meerdere taken binnen de vereniging zijn op deze projectmatige manier ingevuld. Doordat het bestuur elke taak heeft omschreven, inclusief een indicatie van de totale urenbesteding, is het eenvoudiger om mensen direct en taakgericht te benaderen.

Vincent Harink vertelt als jeugdvoorzitter tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van SC Rouveen over de plannen van het jeugdbestuur.

Verantwoording afleggen

Voorzitter Jan Carlo Bos legt uit dat de relatief lage gemiddelde leeftijd van het bestuur van SC Rouveen een voordeel is. "Onze leeftijden varieëren van begin dertig tot rond de vijftig jaar. We zijn het allemaal gewend om direct en persoonlijk te communiceren. Dat bevordert de samenwerking binnen onze club. We proberen zo goed mogelijk te luisteren naar onze leden. Dat zie je terug in het grote aantal commissies dat we hebben. Maar ondanks het relatief jonge bestuur en een actieve supporterscommissie, merkten we toch dat er voor de jeugd te weinig aandacht of te weinig goede initiatieven waren voor hen. Je zit nooit helemaal op één lijn met de belevingswereld van die groep. Je praat meer over de jeugd, dan met de jeugd. Je redeneert vaak vanuit je eigen jeugd, wat je toen leuk vond, maar daar zit toch een gat van zo'n twintig jaar tussen."

Nieuwjaarspeech

SC Rouveen zocht contact met de buurtsportcoach en gezamenlijk tuigden ze het idee van een schaduwbestuur met jeugdleden op. Een echt jeugdbestuur, bestaand uit eigen jeugdleden. Het werd een succes. Alle lijnen kwamen bij elkaar. De participatie van de jeugdleden is vergroot en er worden activiteiten georganiseerd die beter aansluiten bij de beleving van de jeugd. Zelf ontwikkelen de jeugdbestuurders extra vaardigheden omdat ze bijvoorbeeld ook budgetverantwoordelijk zijn. Bos onderstreept dat laatste punt. "We geven ze eigen middelen om activiteiten mee te organiseren. Daar moeten ze het mee doen. We vragen ons jeugdbestuur dan ook om tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst zelf een speech te houden over hun plannen van het komende jaar.”

De Groene Hand

Het jeugdbestuur heeft inmiddels verschillende activiteiten opgezet. Van FIFA16-toernooien tot een heuse Elfstratentocht.

Bij de vergaderingen van het jeugdbestuur is de buurtsportcoach altijd aanwezig. Enerzijds om te begeleiden, maar aan de andere kant ook om de jeugdleden met beide benen op de grond te houden. Het kan gebeuren dat jeugdleden zich verliezen in details of in zaken die niet helemaal realistisch zijn. Bij de vergaderingen is meestal ook een van de hoofdbestuursleden aanwezig. Het jeugdbestuur, dat zichzelf de Groene Hand noemt, vormt echt de verbindende schakel tussen de jeugdleden en de vereniging. Het heeft inmiddels ook al tal van activiteiten opgezet, van FIFA16-toernooien tot een heuse Elfstratentocht. Het hoofdbestuur is van plan om hen ook bij de geplande nieuwbouw te betrekken. "We zien dat de jeugdbestuursleden goede en haalbare ideeën hebben”, vindt Bos. “Ze gaan uiterst serieus met hun taak om. Door hen ook mee te laten denken bij de planvorming voor de nieuwbouw, weten we zeker dat we met alle wensen en eisen binnen de vereniging rekening houden. De Groene Hand is echt een pareltje waar we trots op zijn en waar we als vereniging nog heel lang plezier van hebben. We zorgen daarom voor goed verwachtingsmanagement, we evalueren regelmatig en we zetten ook een stip aan de horizon. Want wat zou er mooier zijn om in de toekomst ook een algemene jeugdledenvergadering te hebben? We laten hen nu zoveel mogelijk ontwikkelen. Er zijn nu al Groene Handleden waarvan we vinden dat ze over een aantal jaren niet zouden misstaan in ons hoofdbestuur."

Wil je als vereniging aan de slag met het opzetten van een jeugdbestuur? De verenigingsadviseur uit jouw regio kan je hierbij helpen. Verenigingsondersteuning Verenigingsondersteuning Verenigingen die behoefte hebben aan ondersteuning kunnen hiervoor terecht bij de verschillende adviseurs. Op ieder gebied heeft de KNVB een expert in dienst die verenigingen persoonlijk op weg helpt.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen