Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Veelgestelde vragen

Hieronder een overzicht met veelgestelde vragen over het thema verenigingsbeleid.

 

Onze vereniging heeft een factuur van Stichting Reprorecht ontvangen. Moet deze ook echt betaald worden?

Het kan zijn dat uw vereniging een nota heeft ontvangen van Stichting Reprorecht, voor het maken van kopieën uit kranten, tijdschriften en boeken. Over kopieën van auteursrechtelijk beschermde werken dient door bedrijven en horecaondernemingen reprorecht te worden betaald. Omdat de meeste voetbalclubs als sportvereniging of overkoepelend sportorgaan (en dus niet als bedrijf) staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, hoeven zij hier geen afdracht voor te doen. Toch komt het voor dat verenigingen tóch als bedrijven staan ingeschreven, bijvoorbeeld als sportkantine.

Vaak is de voetbalvereniging géén vergoeding verschuldigd. Dat geldt in de volgende gevallen:

  • als er überhaupt geen kopieerapparaat aanwezig is; het gaat immers om kopieën van papier op papier (voor elektronisch kopiëren blijft toestemming van de rechthebbende nodig);
  •  als op het gekopieerde geen auteursrecht rust (het gaat dan met name om kopieën uit boeken, kranten, tijdschriften en soortgelijke uitgaven);
  • als het gekopieerde werk van de sportvereniging zelf is;
  • als er (impliciet) toestemming is om het werk te gebruiken.

Daarnaast mag de club nieuws en actuele artikelen uit de media gewoon overnemen ten behoeve van de nieuwsvoorziening. Dit geldt ook voor artikelen uit kranten of tijdschriften, tenzij de rechthebbende uitdrukkelijk het auteursrecht heeft voorbehouden.

De KNVB adviseert verenigingen dan ook om niet aan de nota niet te voldoen en bezwaar te maken tegen de aanslag. Je kan hiervoor gebruik van maken van de voorbeeldtekst.

Meer informatie vind je op deze website.

 

Wat is Eén tweetje?

Eén tweetje is de bestuurderscommunity die bestuurders on- én offline met elkaar verbindt waardoor het onderling uitwisselen van kennis en ervaringen makkelijker wordt: bestuurders helpen bestuurders!

Eén tweetje Eén tweetje Lees hier meer over Eén tweetje.

 

Is mijn vereniging verzekerd met ongelukken met de platte kar?

Bij iedere club kent men het wel, op een platte kar een rondje door het dorp om het zojuist behaalde kampioenschap te vieren. Het gaat bijna altijd goed, maar er gebeuren ook wel eens hele vervelende ongelukken. Ongelukken waar niemand op zit te wachten en zo'n ongeluk waardoor het kampioensfeestje onbedoeld vroeg is afgelopen. Maar hoe zit dit eigenlijk verzekeringstechnisch?

Een platte kar is niet gemaakt om personen op te vervoeren, dus vallen dergelijke ongelukken ook niet onder de dekking van de verzekering van de eigenaar van de platte kar. De bestuurder van het voertuig kan zelfs persoonlijk aansprakelijk gesteld worden. Het slachtoffer kan de kosten die voortkomen uit het ongeluk vervolgens verhalen op de bestuurder.

De KNVB raadt het dan ook af om op een dergelijke manier een kampioenschap te vieren. Een betere mogelijkheid is het inhuren van een 'open' bus om het team in rond te rijden. Dit is namelijk wel een voertuig om personen in te vervoeren.

 

Waar kan ik materialen kopen voor trainers en scheidsrechters?

Op www.knvbshop.nl is een breed scala aan artikelen te koop voor trainers en scheidsrechters. Van een set gele en rode kaarten tot trainingshesjes in diverse kleuren. 

 

Wat zijn de regels voor het beëindingen / verlengen van een contract voor bepaalde tijd?

Eén tweetje Eén tweetje Staat het antwoord op jouw vraag er niet bij? Ga nu naar de community Eén tweetje en stel je vraag aan bestuurders van andere verenigingen!

Voetballen bij een club

De KNVB is er voor voetballers op het veld, in de zaal en op straat. Voor pupillen, profs en 65-plussers. Voor jongens en voor meisjes.

Laatste nieuws