Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Drs. Vijfje: Studentenvereniging waar plezier en hard werken hand in hand gaan

Remco Tervoort
KNVB Media
18 november 2021, 10:43

De jaarlijkse wisselingen in het bestuur van Drs. Vijfje zorgen volgens voorzitter Jessica van Delft voor inspiratie en energie bij de vereniging. - Foto: Drs. Vijfje

Drs. Vijfje bekleedt een bijzondere positie in het Nederlandse amateurvoetbal. Niet alleen is de vereniging uit Groningen de grootste zaalvoetbalclub van ons land, Drs. Vijfje wordt ook nog eens volledig bestuurd door studenten. Hoe doen zij dit? Hoe zorg je met een jaarlijks wisselend bestuur voor continuïteit? En wat kunnen andere clubs leren van de manier waarop Drs. Vijfje is georganiseerd? We vroegen het aan voorzitter Jessica van Delft en wedstrijdsecretaris Eva Verduin.

De 22-jarige Van Delft (volgt de Master Human Resource Management) en de 23-jarige Verduin (student Sportkunde) hebben sinds augustus officieel zitting in het bestuur van Drs. Vijfje. Dit seizoen zijn zij samen met vier leeftijdsgenoten verantwoordelijk voor het reilen en zeilen binnen de vereniging. Na de zomer nemen anderen het stokje over, zoals het jaarlijks gaat bij studentensportverenigingen.

Per bestuursfunctie is een draaiboek beschikbaar waar een heel gedetailleerde taakomschrijving in staat

Van Delft legt uit hoe de bestuursleden ervoor zorgen dat de continuïteit niet in het gedrang komt én er geen kennis verloren gaat. "De rode draad bij onze werkzaamheden is het meerjarenbeleidsplan dat elke vijf jaar wordt gemaakt en waar de leden ook inspraak in hebben. We hebben een commissie die erop toeziet dat er daadwerkelijk aan onderdelen uit het plan wordt gewerkt. Als bestuur hebben we een aantal speer- en aandachtspunten gekozen voor dit seizoen. We werken hard om deze doelen te behalen."

"Het beleidsplan is dus de basis. Daarnaast krijgen we, zeker in de beginperiode, veel steun van onze voorgangers. Van juni tot en met augustus is er een overdrachtsperiode. In die maanden kijk je al mee met vergaderingen en overleggen. Je bespreekt met je voorganger wat er allemaal komt kijken bij je rol en wat je taken zijn", vervolgt Van Delft. "Ook is er per functie een draaiboek beschikbaar. Dat bestaat uit 40 tot 50 pagina’s. Dit document is enorm handig en is iets waar je altijd op kunt terugvallen. Voor mij als voorzitter is de tijdsplanning heel belangrijk, zodat ik weet wat er in elke maand moet gebeuren. Bijvoorbeeld de kennismaking met nieuwe trainers in augustus en het inplannen van de tweede ALV in februari. Maar er staat ook beschreven wie de contactpersonen zijn bij de gemeente of het sportcentrum waar we trainen en spelen. Het draaiboek is een heel gedetailleerd document met een duidelijke taakomschrijving."

Wisselingen zorgen voor nieuwe energie

De manier van werken bij Drs. Vijfje - en bij veel andere studentensportverenigingen - biedt volgens Van Delft een aantal belangrijke voordelen. "Het meerjarenbeleidsplan zorgt ervoor dat we heel toekomstgericht werken. En doordat het bestuur jaarlijks wisselt ontstaat telkens een net iets andere kijk op zaken. De wisselingen zorgen voor innovatie en nieuwe energie. In een jaar tijd wil je als bestuur veel gedaan krijgen en zoveel mogelijk bijdragen aan de toekomst van de vereniging."

— Het bestuur van Drs. Vijfje met geheel links Eva Verduin en zittend in het midden Jessica van Delft.

EK zaalvoetbal kans om sport op de kaart te zetten

Wat Drs. Vijfje ook kenmerkt is dat er ontzettend veel activiteiten worden georganiseerd. Van quizzen tot toernooien tot spelletjesavonden. Ook tijdens het EK zaalvoetbal begin 2022 is de studentenvereniging op diverse manieren actief. "Met een grote groep bezoeken we twee wedstrijden, één in Amsterdam en één in Groningen. Daarnaast kijken we of we een activiteit op de Grote Markt in Groningen, of ergens anders in de stad kunnen organiseren. Het EK is een ideale mogelijkheid om zaalvoetbal onder de inwoners van Groningen en omstreken te promoten", zegt Verduin, die zitting heeft in de EK zaalvoetbal-commissie. "Via een Instagram-account delen we alles wat we doen rond het EK. Zo proberen we het toernooi onder onze leden en anderen wat bekender te maken. Zaalvoetbal is, zeker onder vrouwen, minder bekend dan veldvoetbal. Het EK zaalvoetbal is een uitgelezen kans de sport op de kaart te zetten."

Betrokkenheid leden

Drs. Vijfje kan zoveel activiteiten organiseren omdat er onder leden een enorme betrokkenheid is bij de vereniging. Er zijn tientallen vrijwilligers actief in maar liefst 20 commissies. Van Delft: "Wij vragen nieuwe leden bij hun inschrijving of ze interesse hebben zitting te nemen in een commissie. Als daar positief op wordt gereageerd, dan neemt de intern coördinator contact met die persoon op. De coördinator legt uit wat onze commissies doen en wat de werkzaamheden inhouden."

Ik zeg gekscherend weleens dat wij kampioen zijn in het organiseren van evenementen en borrels

"Verder organiseren we voor alle nieuwelingen een speciale dag met een toernooi en borrel, waar de nieuwe leden warm worden gemaakt om iets te doen voor de club. Maar het belangrijkste argument is dat het heel gezellig en leerzaam is om samen met anderen leuke dingen te organiseren. Ik zeg gekscherend weleens dat wij kampioen zijn in het organiseren van evenementen en borrels. Mede daarom zijn onze leden zo betrokken. We creëren verbintenis, juist omdat we zoveel doen voor onze leden."

Persoonlijke ontwikkeling

Hoewel Van Delft en Verduin nog in het begin van hun bestuursperiode zitten, hebben ze de afgelopen maanden al veel geleerd. Verduin: "Als wedstrijdsecretaris heb ik veel contact met anderen, zowel intern als extern. Mijn manier van communiceren is daardoor verbeterd. Daarnaast leer je nu wat er allemaal komt kijken bij het leiden van een vereniging. Als vrijwilliger, en zeker als bestuurslid, werk je echt aan je persoonlijke ontwikkeling. Daarom zou ik anderen, jong of oud, zeker aanraden actief te worden bij een club. Je steekt er altijd wel iets van op."

Zaalvoetbal Zaalvoetbal Lees welke kansen zaalvoetbal kan bieden om als vereniging verder te groeien en nog meer je plek in de (lokale) samenleving in te nemen.

EK Zaalvoetbal EK Zaalvoetbal Bekijk meer informatie over het EK Zaalvoetbal in Nederland.

BESTUURDERS­OPLEIDINGEN

De opleiding 'Besturen met Impact' geeft bestuurders de mogelijkheid geven zich te ontwikkelen en biedt hen het juiste gereedschap aan om de club nog beter te organiseren.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen