Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

EWC/RESIA: ‘Betere trainers helpen pestgedrag te voorkomen’

Ruud Scheper
KNVB Media
19 april 2018, 12:15

Bij EWC/RESIA werd een interne trainerscursus georganiseerd voor bestaande én nieuwe trainers. - Foto: KNVB Media

Iedere club komt er wel eens mee in aanraking; pestgedrag onder jeugdspelers. Maar wat kun je daar aan doen, vroeg de jeugdcommissie van EWC/RESIA zich af. Het antwoord –beter opgeleide trainers – was voor hen een echte eye-opener.

Nu een dikke twee jaar geleden trok de jeugdcommissie van de voetbalverenigingen EWC en RESIA aan de bel bij de KNVB. De net opgerichte subcommissie sportiviteit en respect wilde graag iets doen om pestgedrag te voorkomen binnen de club. “In eerste instantie ging het ons vooral om het onderwerp: Hoe gaan we om met pestgedrag en ander ongewenst gedrag van jeugdleden?”, vertelt Pierre Verberne namens de jeugdcommissie.

Aanpakken aan de voorkant

Hoe gaan we om met pestgedrag en ander ongewenst gedrag van jeugdleden?

Vanuit de voetbalbond kwamen de verenigingen in gesprek met procesbegeleider Petra Vanderleyde. Al snel bleek uit haar verhaal dat pestgedrag niet alleen aan de achterkant aangepakt zou moeten worden, maar vooral aan de voorkant. “Vaak ga je in gesprek met degene die gepest wordt”, begint Verberne. “Maar Petra vertelde dat het beter is om je te richten op degene die pest. Die moet je aanpakken. Dat was verhelderend.”

Maar belangrijker nog is om het pestgedrag te voorkomen. “Vaak is het zo bij voetbalclubs dat welwillende ouders een ploeg gaan trainen. ‘We zijn blij dat er iemand is die het wil doen’, hoor je dan. Of diegene een cursus heeft gedaan of ooit eerder heeft getraind doet er dan niet zo toe. Eigenlijk is dat best bijzonder. In het zwemmen is dat bijvoorbeeld ondenkbaar.”

Beter opgeleide trainers

Ga op zoek naar betere en opgeleide trainers, hoorden Verberne en zijn collega’s. “Betere trainers zorgen ervoor dat de kinderen meer worden uitgedaagd, waardoor er sowieso al minder problemen ontstaan, én ze zijn alerter op pestgedrag als dat zich toch de kop op steekt. Dat was voor ons echt een eye-opener.”

Betere trainers zorgen ervoor dat de kinderen meer worden uitgedaagd

Enthousiast ging EWC/RESIA ermee aan de slag. Een interne trainerscursus van drie avonden werd opgestart onder leiding van voetbalschooleigenaar John Jansen. Maar liefst zeventien mensen melden zich aan voor de cursus. “Daaronder waren veel spelers van de selecties”, weet Verberne. “Maar ook trainers die al bij de clubs actief waren, maar wel graag aan de cursus mee wilden doen.”

Persoonlijk benaderen

Een heel mooi aantal, vond ook de jeugdcommissie. “We hebben wel geleerd dat je mensen direct moet aanspreken. Op een mailtje of een bericht op de website komt veel minder reactie. Benader degene die je op het oog hebt persoonlijk. Ja, het kost misschien wat meer tijd, maar het loont wel. En als er drie of vier meedoen, volgen nummer vijf en zes ook sneller.”

Bij de club werd een spiegelsessie gehouden, waarop ouders, grootouders, leden en trainers in een ongedwongen sfeer hun mening konden geven over het jeugdbeleid binnen de voetbalverenigingen.

Naast de trainerscursussen organiseerden de clubs ook een spiegelbijeenkomst, waarop ouders, grootouders, leden en trainers in een ongedwongen sfeer hun mening konden geven over het jeugdbeleid binnen de voetbalverenigingen. “Een heel erg geslaagd initiatief”, vindt Verberne. “De opkomst was hoog en de reacties waren positief.”

Speerpunten

We hebben wel geleerd dat je mensen direct moet aanspreken

Uit de bijeenkomst volgden drie speerpunten; het opleiden van trainers, sponsoring en de omgang met vrijwilligers. “We zijn bezig met kleding voor de jeugd en de begeleiding. En op het gebied van vrijwilligers hebben we gesproken over hoe die nou het best te werven zijn voor de club. En hoe je daar een continu proces van kunt maken. En dat geldt ook voor die andere twee speerpunten, de trainersopleidingen en de kleding."

"Waar we ook vooral mee bezig zijn is met goede, persoonlijke communicatie onderling. We ervaren dat dit de betrokkenheid en enthousiasme bij iedereen vergroot", besluit Verberne. "En de energie die we hebben gestoken in het opleiden van trainers is ons uitstekend bevallen. We plukken daar nu al de vruchten van.”   

Veilig sportklimaat Veilig sportklimaat Het actieplan ‘Samen naar een veiliger Sportklimaat is een landelijk programma dat is bedoeld om gewenst gedrag te bevorderen en ongewenst gedrag tegen te gaan.

Rinus

Het grootste aanbod voetbaltrainingen, losse oefeningen en meerweekse programma’s. Plan ze in, vink ze af en zorg voor gevarieerde trainingen en een goede ontwikkeling van je team!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen