Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Steeds meer Hoofden Opleiding en verenigingen zien de waarde van een opleiding tot HO

KNVB Media
KNVB Media
31 maart 2022, 21:00

De waarde van een HO-opleiding is merkbaar voor de HO én voor zijn of haar vereniging - Foto: KNVB Media

De Hoofd Opleiding (HO) is van onschatbare waarde voor elke vereniging. Hij of zij ontwikkelt en bewaakt de rode draad binnen de jeugdopleiding, zorgt voor een verbeterde doorstroom naar de senioren en draagt bij aan betere trainers. De opleidingen tot HO bereiden de deelnemers erop voor om al deze taken zo goed mogelijk uit te voeren. En met succes: de waarde van de opleiding is merkbaar voor de HO én voor de vereniging waar hij of zij actief is.

De HO-opleidingen in het seizoen 2020/’21 vonden gedeeltelijk plaats toen het coronavirus ons nog stevig in haar greep had. Ondanks alle uitdagingen en een aantal noodgedwongen digitale bijeenkomsten, zijn de HO-opleidingen van vorig seizoen op de verschillende onderdelen met gemiddeld een 8 zeer positief beoordeeld door de Hoofden Opleiding. Dat blijkt ook uit ervaringen uit de praktijk.

Functioneren van de HO

Jurjen van Dijk is sinds twee jaar de HO van dienst bij SV Epe, de vereniging waarbij hij in totaal al vijf jaar betrokken is. Hij volgde afgelopen seizoen de opleiding HO B. “Ik wilde meer weten over het functioneren van de HO, welke rol je kunt vervullen. Iedere HO steekt dat toch een beetje op een eigen manier in. Ik focus mij momenteel voornamelijk op een intensieve begeleiding van veel trainer-coaches, met voorgesprekken, ondersteuning op het veld en evaluaties, maar je wordt tijdens de opleiding ook echt wel aan het denken gezet over hoe je als vereniging beleid voert. Dat zie je terug in de praktijk.”

Van Dijk merkt namelijk verschil met de situatie zoals die was vóór hij de opleiding HO B volgde. “Uit enthousiasme wilde ik iedereen helpen, stapte ik het veld op om even iets te vragen en was ik direct daarna weer weg. Dat doe ik nu niet meer. Bij de opleiding kreeg ik handvatten voor het voeren van gesprekken met de trainers, hoe je jezelf als HO ten opzichte van zo’n trainer positioneert en hoe de begeleiding eruit zou kunnen zien. De trainers vinden de huidige werkwijze prettig. Ze komen zelf ook met vragen, vinden het fijn om eens te horen hoe er door de vereniging naar hun werk als trainer wordt gekeken. Als HO ben ik het verlengstuk tussen dat verenigingsbeleid en de praktijk op het veld.”

Van Dijk zet erop in dat elke jeugdspeler bij SV Epe nog gerichter feedback krijgt en dat de trainers over voldoende pedagogische en methodische kennis beschikken om de kinderen in een veilige omgeving te laten voetballen. Daarvoor kan hij hen nu de juiste kennis en tools toereiken. “Dat hoeft dan niet meer per se alleen middels een KNVB-cursus, want in de opleiding was aandacht voor het wegzetten van interne scholingen. Op bestuurlijk niveau zou ik het mooi vinden als we straks meerdere functionarissen bij SV Epe hebben die, net als de HO, trainers kunnen begeleiden. In dat scenario zouden we echt iedere trainer de begeleiding kunnen bieden die hij of zij verdient. En door de trainers meer bagage te geven, verhogen we indirect weer het spelplezier van de kinderen. Daar willen we naartoe, maar met mijn opleiding is al een mooie eerste stap gezet.”

Meer bagage

Sven Hoogenboezem is voorzitter van de Voetbal Technische Commissie bij SV Epe en was de praktijkbegeleider van Van Dijk gedurende de HO-opleiding. Hij herkent de voordelen van de opleiding die Van Dijk schetst, niet alleen voor het eigen functioneren als HO, maar ook voor de volledige vereniging. “De meerwaarde van de HO zit in het bewaken van de rode draad binnen de gehele vereniging. Hij is erg betrokken en weet wat er speelt, maar is ook belangrijk in het opleiden van de eigen trainers. Daarin merken we als SV Epe na de opleiding wel degelijk verschil.”

“Jurjen heeft meer bagage dan voorheen, kent andere manieren om ondersteuning te bieden en over te brengen”, legt Hoogenboezem uit. “Dat helpt om trainers enthousiast te maken en te houden. We willen niet meer in de omgeving moeten zoeken naar nieuwe trainers, we willen investeren in onze eigen trainers en het zo hebben staan dat we hen zelf goed kunnen opleiden. Sinds de opleiding tot HO van Jurjen zien we daar zeker al wat van terug, dat merken we ook aan de positieve reacties van trainers die begeleid worden. Ieder van hen heeft een andere benadering nodig, de een heeft veel behoefte aan ondersteuning en de ander helemaal niet. Jurjen weet nu heel goed welke trainers hij hulp kan bieden en op welke manier, of dat nou om een betere voorbereiding op de training of andere wedstrijdbespreking gaat. Dat is mooi om te zien.”

Aan de bestuurstafel

Jerry Ubink volgde de opleiding HO A en is bezig aan zijn derde seizoen als HO bij K.v.v. Quick Boys. “Als HO ben ik bezig met het maken van plannen en het delen van deze plannen met het bestuur. Sinds de opleiding schuif ik echt aan bij de bestuurstafel en kan ik thema’s uit de opleiding met hen bespreken. Ik zit nu simpelweg dichter bij de beleidsmakers van de vereniging.” De rol die Ubink na het afronden van de opleiding HO A bekleedt, maakt K.v.v. Quick Boys daadkrachtiger. “In de vorm van het vrijmaken van budget voor bepaalde activiteiten, bijvoorbeeld, maar we hebben ook onze piramide van de opleidingsteams omgegooid. We zijn met een O16, O18 en O21 gestart. Dat is positief voor de structuur van de jeugdopleiding en voor de doorontwikkeling van spelers naar het eerste elftal. Dat laatste is als HO uiteindelijk mijn doel: goede basisspelers opleiden voor het eerste.”

De diplomering van Ubink heeft daarnaast als mooi voordeel dat K.v.v. Quick Boys nu het regionale certificaat in ontvangst heeft mogen nemen voor het Kwaliteit & Performance Programma, waarbij clubs met behulp van NMC Bright en de KNVB hun jeugdopleiding doorlichten en ontwikkelen. De HO levert hieraan een belangrijke bijdrage en dus is een HO-opleiding een vereiste. “In het ontwikkelen van de jeugdopleiding spelen de jeugdtrainers een grote rol”, legt Ubink uit. “Dat ik nu het diploma HO A in bezit heb, biedt mij de mogelijkheid om de cursus Jeugd Voetbal Trainer Coach (JVTC) te geven binnen de vereniging. Daarmee helpen we die belangrijke jeugdtrainers weer op weg. Vaak zijn dat namelijk ouders zonder trainersopleiding, dus het is goed om kennis met hen te delen.”

Vertaling naar structuur en jeugdopleiding

Stefan Schaap, voorzitter van het technisch hart van K.v.v. Quick Boys en praktijkbegeleider van Ubink tijdens de opleiding, beaamt de voordelen van de opgeleide HO. “Bij de opleiding doe je veel meer kennis op. Niet zozeer voetbaltechnisch- of tactisch, maar wel over een organisatie en de structuur. Met Jerry hebben we nu iemand die niet alleen vanuit eigen ervaring handelt, maar ook vanuit informatie uit de opleiding, iemand die er een netwerk heeft opgebouwd en daar gebruik van maakt. Daar plukken wij als vereniging weer de vruchten van. We ervaren nu dat Jerry hetgeen hij in de opleiding kreeg aangereikt, kan vertalen naar de structuur en de jeugdopleiding van Quick Boys.”

Schaap vervolgt: “Dat we nu vaste spelprincipes hanteren, is bijvoorbeeld echt iets wat we vanuit de HO-opleiding hebben overgenomen en onderdeel hebben gemaakt van het DNA van Quick Boys. Daar heeft Jerry een groot aandeel in gehad. Voor de regionale certificering was een opgeleide HO dus verplicht, maar het heeft ons wel degelijk al ergens gebracht. In de toekomst willen we dat het DNA nog sterker aanwezig gaat zijn en dat nieuwe trainers zich eraan conformeren, het gaan uitdragen en nog beter zullen samenwerken. Daardoor stijgt namelijk het gehele opleidingsniveau.”

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen