Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Sportbrede kruisbestuiving bij opleiding Besturen met Impact

KNVB Media
KNVB Media
4 februari 2020, 12:30

Deelnemers van de opleiding Besturen met Impact zijn in gesprek met elkaar. - Foto: KNVB Media

Laaiend enthousiast zijn ze, hockeybestuurder Erna Truijens en voetbalbestuurslid Viktor Steijger. “De opleiding Besturen met Impact helpt je enorm in je rol als bestuurder”, klinkt het eensgezind. “Het geeft een goede spiegel op je eigen functioneren als bestuurder. Eigenlijk zou elk bestuurslid deze opleiding moeten doen, ongeacht welke sport.”

Met drie andere bestuursleden van vv Heerjansdam begon Viktor Steijger in november aan de opleiding Besturen met Impact. Vooraf had hij hoge verwachtingen van de opleiding en die verwachtingen werden meer dan waargemaakt. “De opleiding en het boek (Back 2 Basics, De kracht van verenigen, van Berend Rubingh) dat daarbij wordt gebruikt, vullen elkaar perfect aan. Tijdens de opleiding doen we onder bezielende leiding van Jaco van der Tang gave werkvormen die echt energie geven.”

Sterk saamhorigheidsgevoel

Of je nu al meer dan tien jaar actief was als bestuurslid of juist net begonnen en of je bij een grote of juist een kleine vereniging zat; iedereen was gelijk en dacht met elkaar mee

De opleiding biedt je de mogelijkheid om ook concrete casussen in te brengen, vertelt Steijger. En van die gelegenheid maakte het bestuurslid technische zaken van vv Heerjansdam dankbaar gebruik. “Stonden er ineens tien man mee te denken. Heel inspirerend. Mede dankzij hen ligt er nu een concreet en doortimmerd conceptplan voor het komende jaar. Het gevoel van saamhorigheid was heel sterk. Of je nu al meer dan tien jaar actief was als bestuurslid of juist net begonnen en of je bij een grote of juist een kleine vereniging zat; iedereen was gelijk en dacht met elkaar mee.”

Dat aan de opleiding niet alleen voetbalbestuurders meedoen, maar ook bestuurders die actief zijn in andere sporten als hockey en schaatsen, vindt Steijger heel verfrissend. “Je ziet dat er heel veel raakvlakken zijn. Over consumentengedrag onder de leden bijvoorbeeld, dat zie je maatschappijbreed. Het is heel interessant om te zien hoe andere verenigingen en sporten daarmee omgaan.”

Eyeopener

Een eyeopener was wat Steijger betreft de manier waarop vrijwilligers geworven kunnen worden. “Allereerst is het goed om potentiële vrijwilligers één op één te benaderen en hen te laten merken dat het eervol is om iets te doen. Je kunt ze ook beter eerst voor projecten proberen te benaderen dan in één keer voor een grote klus op de langere termijn. Ik vond het wel heel interessant hoe ze daar bij HC Rotterdam, de club van Erna, mee omgaan. Daar wijzen ze een buddy toe aan nieuwe leden, die vertellen over de normen en waarden binnen de club, maar ook over vrijwilligerswerk. Het moment dat ze instappen is hét moment om ze als nieuwe vrijwilliger aan je club te verbinden.”

Viktor Steijger: 'Het is eigenlijk een boek dat je twee keer zou moeten lezen'.

Enthousiast is Steijger niet alleen over de bijeenkomsten, maar ook over het boek dat tijdens de opleiding wordt gebruikt, is hij lovend. “Een knettergoed boek dat je veel handvatten geeft. Ik heb zelf voor mijn werk als coach veel boeken over coaching gelezen en ook geschreven, maar dit is echt ontzettend sterk. Het komt ook heel mooi terug in de opleiding, waardoor het elkaar versterkt. Het is eigenlijk een boek dat je twee keer zou moeten lezen.”

‘Opleiding opgeslokt’

Net als Steijger is ook hockeybestuurder Erna Truijens erg enthousiast over de opleiding. Het bestuurslid maatschappelijke zaken van HC Rotterdam heeft hem - in haar eigen woorden - ‘opgeslokt’. “Er zitten heel leuke vragen in de opleiding, die je echt aan het denken zetten. Over het type bestuurder dat je bent bijvoorbeeld en of je meer strategisch bestuurder, manager, meewerkend voorman of uitvoerder bent. De valkuil is dat je vooral die laatste twee bent en dat je de gaten gaat dichtlopen, terwijl je veel effectiever bent als je bestuurt.”

Je ziet dat er heel veel raakvlakken zijn. Het is heel interessant om te zien hoe andere sporten daarmee omgaan

De opleiding heeft haar zeker wat geleerd, denkt ze. “Over moeilijke gesprekken bijvoorbeeld en hoe je anderen het best kunt benaderen. Wat dat betreft raad ik deze opleiding ook zeker aan bij bestuursleden die al langer in een bestuur actief zijn. Ook voor hen kan het zeker interessant zijn. Het houdt je ook een spiegel voor, waarom en wat je doet in een bepaalde situatie.”

Veel van elkaar leren

Als bestuurslid van een club met meer dan 2500 leden kwam Truijens tijdens de opleiding ook in contact met bestuursleden van veel minder grote clubs. Maar het is zeker niet zo dat een grote club niets van een kleinere vereniging kan leren. “Wij kunnen ook wat leren van een kleine club, absoluut. Over het familiegevoel dat er in zo’n club heerst bijvoorbeeld. Dat is veel lastiger bij een grote club. Daarom proberen we dat nu bij onze club per doelgroep te realiseren.”

Erna Truijens : 'Er zijn hier en daar praktische verschillen, maar het zijn allebei teamsporten. Wat ik mooi vind om te zien is de welwillendheid die er in het voetbal is om vrouwen te positioneren als bestuurslid of coach'.

Hoewel de hockey- en voetbalwereld letterlijk twee verschillende takken van sport zijn, zitten er volgens Truijens vooral veel paralellen in het besturen van zo’n vereniging. “Er zijn hier en daar praktische verschillen, maar het zijn allebei teamsporten. Wat ik mooi vind om te zien is de welwillendheid die er in het voetbal is om vrouwen te positioneren als bestuurslid of coach. Er is binnen het voetbal echt een positieve vibe wat dat betreft.”

Meer vrouwen in het bestuur

De opleiding Besturen met Impact geeft een enorme impuls aan je eigen ontwikkeling

Dat het aantal vrouwen in het bestuur nog achterloopt, vindt Truijens niet vreemd. “Die ontwikkeling is pas net gaande. In het hockey – een sport waarin heel veel vrouwen actief zijn – is dat eigenlijk veel opvallender. Daar is minder dan dertig procent van de bestuursleden vrouw. Dat zou je toch anders verwachten. Ik zie het als mijn missie om daar verandering in te brengen.” Mogelijk kan ook deze opleiding daar een rol in kunnen spelen. “De groep deelnemers aan de opleiding Besturen met Impact was heel divers. Ik zou het zeker toejuichen als meer vrouwen aan de opleiding gaan meedoen en daardoor meer bagage als bestuurder mee krijgen.”

Ook Steijger raadt het iedereen – man of vrouw - van harte aan om aan de opleiding Besturen met Impact deel te nemen. “Omdat het een enorme impuls geeft aan je eigen ontwikkeling. Niet alleen in je rol als bestuurder, maar ook daarbuiten. Het doen van vrijwilligerswerk is niet alleen geven, het is ook iets halen. Je versnelt je eigen leerproces. Ik heb echt het idee dat ik veel verder ben in mijn eigen ontwikkeling dan toen ik aan deze opleiding begon.”

Voor de komende periode staan er door heel het land heen opleidingen Besturen met Impact open voor een sportbrede doelgroep. Voor meer informatie over data, locatie en inschrijven, klik op het linkblok hieronder.

KNVB Assist Bestuurdersopleidingen KNVB Assist Bestuurdersopleidingen Voor meer informatie over data, locatie en inschrijven, klik hier.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen