Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Opleiding Besturen met Impact: 'Een absolute aanrader'

Ruud Scheper
KNVB Media
13 maart 2019, 9:10

"Deze opleiding geeft je op een laagdrempelige manier kennis om het besturen leuker en gemakkelijker te maken.” - Foto: KNVB Media

Of hij de opleiding besturen met impact aan anderen zou aanraden? Joost Rutgers (32) knikt enthousiast. “Absoluut. Veel bestuurders van sportclubs zijn door hun hart voor de club in het bestuur terechtgekomen, maar hebben verder geen bestuurlijke achtergrond. Deze opleiding geeft je op een laagdrempelige manier kennis om het besturen leuker en gemakkelijker te maken.”

De jeugdige voorzitter van Overasseltse Boys uit het Gelderse Overasselt werd een paar maanden geleden op de hoogte gebracht van de opleiding door een mailing van de KNVB. ‘Precies wat ik nodig heb’, dacht hij direct. “Het leek me een mooie ondersteuning om mijn vrijwilligersfunctie op een betere manier te kunnen invullen.”

Nieuwe inzichten

Joost Rutgers.

Met elf anderen reisde hij in de weken die volgden vier keer af naar het stadion van N.E.C. in Nijmegen. “Wat mijn verwachtingen waren voorafgaand aan de opleiding? Ik had gehoopt om concrete tools te krijgen voor het effectiever besturen van de vereniging en te leren van de andere bestuurders die aan de opleiding meededen.”

Die verwachtingen werden meer dan waargemaakt. “Het was heel waardevol, ik heb echt nieuwe inzichten gekregen. Door de activiteiten die we iedere bijeenkomst moesten doen, door het boek dat bij de opleiding wordt gebruikt, maar ook zeker door de contacten met de bestuursleden van de andere clubs.”

Vier niveaus van besturen

Een van de activiteiten die de groep tijdens de opleiding deed, was het in kaart brengen van de eigen activiteiten, uitgevoerd in de laatste twee weken. “Je hebt vier verschillende niveaus van besturen”, weet Rutgers. “Strategisch, managen, uitvoeren en helpen. Wij moesten beschrijven waar onze eigen activiteiten van de laatste weken het beste bij pasten.”

Als verenigingen hun krachten bundelen en samenwerken, maakt dat het voor iedereen gemakkelijker

Idealiter is een bestuurder vooral bezig met het eerste niveau; besturen. Als je te veel in de rol van managen gaat zitten, dan haal je verantwoordelijkheid en energie weg bij de coördinatoren in de vereniging, dat werkt vooral averechts. Terwijl het om diezelfde reden ook niet goed is wanneer je uitvoerende taken oppakt. “Het is heel interessant om daar eens inzicht in te krijgen”, vond de voorzitter van Overasseltse Boys. “Om te zien wat je al goed doet en waar misschien verbetering mogelijk is. Voor mij was het in dit geval een bevestiging dat we op de goede weg zijn.”

Nuttig en verfrissend

Enthousiast geworden door die inzichten vroeg hij een aantal werkvormen op bij de docent om met zijn eigen bestuur te delen. En ook hier was het oordeel unaniem; erg nuttig en verfrissend. Om die woorden kracht bij te zetten werd direct besloten om het niet bij deze ene keer te laten, maar het structureel op de bestuursagenda te plaatsen. “We kwamen erachter dat we op sommige vlakken ons nog meer moeten focussen op het strategisch niveau. Het uitvoerende gedeelte moet vooral bij andere leden liggen, maar dat heb je natuurlijk niet 1,2,3 voor elkaar.”

De opleiding leverde Rutgers niet alleen een hoop nieuwe inzichten op, maar het bevestigde hem ook in het idee dat je samen sterker staat dan alleen.

Om dat te realiseren moet je een cultuur creëren binnen de club waarin de vrijwilligers graag de handen uit de mouwen steken, stelt Rutgers. “Vooral op dat vlak is er bij veel verenigingen wat te winnen, denk ik, hoewel dat bij ons gelukkig heel aardig geregeld is. Als bestuur moet je inzichtelijk krijgen wat er leeft binnen jouw club, welke normen en waarden er heersen en hoe mensen met elkaar omgaan. Als je dat weet, kun je vervolgens kijken naar hoe je ervoor zorgt dat het leuk blijft voor iedereen.”

Samen sta je sterker

De opleiding leverde Rutgers niet alleen een hoop nieuwe inzichten op, maar het bevestigde hem ook in het idee dat je samen sterker staat dan alleen. “Niet iedere vereniging hoeft het wiel opnieuw zelf uit te vinden. Als verenigingen hun krachten bundelen en samenwerken, maakt dat het voor iedereen gemakkelijker. Het ene bestuur heeft kwaliteiten dat een ander bestuur misschien niet heeft. Door elkaar te helpen wordt het alleen maar gemakkelijker. En leuker! Dat is iets wat ik echt heb meegenomen uit de opleiding.”

Meld je aan!

De komende periode gaan op diverse plekken in het land weer opleidingen van start. Onder andere in Groningen, Den Haag, Eindhoven en Terneuzen zijn er nog enkele plekken beschikbaar. Natuurlijk kun je je ook alvast inschrijven voor opleidingen voor het nieuwe seizoen.

KNVB Assist Bestuurdersopleidingen KNVB Assist Bestuurdersopleidingen De bestuurdersopleidingen ‘Besturen met impact’ worden op achttien locaties in het land gehouden. Bestuurders hebben de mogelijkheid om zich te ontwikkelen, waardoor zij met die kennis de club nóg beter kunnen besturen.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen