Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

‘Een uitdaging om de koers van de vereniging te bepalen’

KNVB Media
KNVB Media
4 februari 2019, 11:55

Jonathan van Dongen voelt zich thuis in de bestuurskamer. - Foto: Rob Koppers

Jonathan van Dongen is met zijn 21 jaar één van de jongere deelnemers van de opleiding Besturen met impact. Als jeugdvoorzitter van Quick 1888 uit Nijmegen doet hij hier veel kennis en ervaring op. Nuttig voor hem én de club.

Toen zijn voorganger stopte, hoefde Van Dongen niet te twijfelen om zijn plek in het bestuur over te nemen. Hij vervulde al meerdere functies binnen de club en zag een stapje ‘hogerop’ wel zitten. "Ik weet van andere mensen dat ze liever niet elke week vergaderen. Voor mij is dat anders. Ik voel mij thuis aan de vergadertafel. Het kloppende hart van de vereniging is buiten de bestuurskamer. Het werk daar is belangrijker, maar alles begint wel in de bestuurskamer."

De volgepakte tribune van Quick 1888.

Het werk spreekt de jonge jeugdvoorzitter aan. "Het is leuk om de koers van de vereniging mede te bepalen en ideeën uit te werken. Ook vind ik de samenwerking met andere bestuursleden en bijvoorbeeld de gemeente en de KNVB heel interessant. Het wordt steeds moeilijker om een vereniging te leiden. Er zijn zoveel zaken waar je rekening mee moet houden en voorwaarden waar aan voldaan moet worden. Het zijn bijna net bedrijven. Dat maakt mijn functie lastig, maar ook uitdagend. Ik studeer bestuurskunde. Dan is een functie als dit een goede manier om ervaring op te doen. Ik gebruik de club ook regelmatig als onderzoeksobject."

Ideale mix

Verenigingsadviseur Laura Metiary-Volmer wees Van Dongen op de opleiding Besturen met impact. “Het is heel goed voor een club wanneer jonge mensen in het bestuur stappen. Zij kijken vaak net iets anders tegen zaken aan. In combinatie met meer ervaren mensen vormen zij de ideale mix. Met Jonathan raakte ik in gesprek tijdens een bijeenkomst van de Federatie Amateurverenigingen Nijmegen. Hij was direct enthousiast.”

Jonathan van Dongen voor een prijzenkast van de club. Achter hem hangen afbeeldingen van de eerste drie Quick-voorzitters. Op tafel liggen het boek Back to Basics van de cursus en het jubileumboek van het vijftigjarige bestaan uit 1938.

"Deze opleiding is heel goed voor je persoonlijke ontwikkeling en staat goed op je CV. Bovendien leer je een netwerk opbouwen en krijg je een goed inzicht vanuit de praktijk hoe andere clubs en bestuurders problemen oplossen", vervolgt Metiary-Volmer.

Uitdagingen

Ik denk niet in problemen, maar in uitdagingen

Van Dongen is het hiermee eens, al is er een nuanceverschil. "Ik denk niet in problemen, maar in uitdagingen. De ervaringen van andere clubs zijn inderdaad bijzonder nuttig. Het is fijn om met elkaar te brainstormen en zo tot nieuwe inzichten te komen of juist zaken bevestigd te krijgen. Bovendien leer ik veel van het pitchen van de eigen vereniging. Leg anderen maar eens uit waarom iemand lid moet worden van jouw vereniging. De uitvoering is belangrijk, maar het bedenken van de juiste argumenten is dat ook."

Ook heeft hij veel aan het boek ‘Back to Basics’ van Berend Rubingh. "Het vat op een speelse en realistische manier samen met welke uitdagingen verenigingen tegenwoordig geconfronteerd worden en hoe zij dit kunnen aanpakken. Dit boek zou in elk clubhuis moeten liggen zodat iedereen erin kan bladeren. Al is het maar om te weten te komen hoe belangrijk verenigingen zijn."

Beleidsproces

Van Dongen schreef al een beleidsproces voor de vereniging. "Dit komt zowel terug in de opleiding als in mijn studie. Het is goed om vast te leggen waar je als vereniging over een jaar of vijf wilt staan en vervolgens het proces te bepalen om tot het beleid te komen. Het is belangrijk om die stip op de horizon en de weg daar naartoe samen met de leden in te vullen. De kennis van iedereen komt dan tot zijn recht en je creëert direct draagvlak voor de uitkomst."

Tijdens de cursus is deze manier van co-productie veel naar voren gekomen. "Uiteindelijk vormen de mensen de vereniging. Zorg er dan ook voor dat ze zich verbonden voelen met de club. Het vrijwilligerspotentieel blijkt dan vaak groter dan het op het eerste gezicht lijkt. Het gezamenlijk denken over de toekomstbestendigheid is een mogelijkheid. Tijdens de sessies en in het boek worden andere voorbeelden genoemd, waar ik voor deze cursus nog niet aan gedacht had. Ik hoop daar zeker met de andere bestuurders en de leden mee aan de slag te kunnen."

Quick 1888 is één van de weinige amateurverenigingen in Nederland die ooit de KNVB Beker won.

Metiary-Volmer prijst de werkwijze van Van Dongen. "Het is goed voor de club en voor zijn eigen toekomst. Ik weet zeker dat bedrijven zitten te wachten op een jongen die op deze leeftijd al verantwoordelijkheid neemt."

Opleidingen van start

De komende periode gaan op diverse plekken in het land weer opleidingen van start. Onder andere in Beek (Limburg), Gorinchem, Zwolle, Alkmaar, Terneuzen, Den Haag en Eindhoven zijn er nog enkele plekken beschikbaar. Daarnaast starten binnenkort opleidingen in Groningen en in de Achterhoek die openstaan voor bestuurders van andere sportverenigingen. Natuurlijk kun je je ook alvast inschrijven voor opleidingen op andere plekken in het land. 

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen