Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Opleiding Besturen met Impact leerde voorzittersduo vv SPW delegeren

KNVB Media
KNVB Media
1 juli 2020, 13:09

Martijn Germeraad en Klaas Muntjewerff wisten mede dankzij de opleiding hun vereniging door een moeilijke tijd te loodsen - Foto: vv SPW

vv SPW bevindt zich in een vrij unieke situatie. De vereniging heeft namelijk twee voorzitters. Martijn Germeraad en Klaas Muntjewerff vullen sinds september 2019 samen de rol van voorzitter in. Het jonge duo ging vol energie aan de slag bij de vereniging uit Stadskanaal, maar werd al snel geconfronteerd met de coronacrisis. Mede dankzij het volgen van de Opleiding Besturen met Impact en hun ervaringen uit het bedrijfsleven wisten ze vv SPW door deze moeilijke periode te loodsen.

Martijn Germeraad en Klaas Muntjewerff zijn al jaren actief betrokken bij vv SPW. De vereniging ging de laatste jaren door een lastige periode en in 2019 was het tijd voor een frisse wind. Germeraad (34) en Muntjewerff (36) pakten de handschoen op, maar wel op één voorwaarde: dat ze samen het voorzitterschap konden invullen. "Het was duidelijk dat we beiden de vereniging wilden helpen, maar dan wel samen. We kunnen de taken verdelen, waardoor het behapbaar is. We hebben afgesproken wie wat doet en dat gaat tot nu toe heel goed", zegt Muntjewerff.

Het meerjarenplan dat we aan het schrijven zijn, wordt de leidraad in alles wat we doen

Kort nadat ze officieel waren begonnen als voorzitters, startten Germeraad en Muntjewerff met de opleiding ‘Besturen met Impact’ van de KNVB om zich verder te ontwikkelen in hun nieuwe rol. "De opleiding is erg behulpzaam geweest. Je leert onder meer hoe je je meer kunt focussen op de lange termijn", aldus Germeraad. "Zo zijn we bij vv SWP bezig een visie voor de komende vijf jaar te schrijven. Daar betrekken we onze leden bij, zodat het plan van de hele vereniging is en iedereen hetzelfde doel voor ogen heeft. Het plan wordt de leidraad in alles wat we doen. Onze taak wordt met name die visie bewaken en de commissies en vrijwilligers kunnen meer uitvoering geven aan het beleid. Het is hierbij belangrijk vertrouwen te schenken aan vrijwilligers en ze hun gang te laten gaan. Dan is het helemaal niet erg als het onverhoopt een keer fout gaat, want daar leert iedereen van."

Muntjewerff sluit zich aan bij de woorden van zijn collega. "Mijn belangrijkste les van de opleiding is om meer te delegeren in plaats van alles zelf aan te pakken. Als voorzitters wordt van ons verwacht dat wij de helikopterview hebben en de rode draad bewaken. Daarnaast werd mij tijdens de opleiding duidelijk dat in de huidige tijd, met over het algemeen minder actieve vrijwilligers, een bepaalde verandering wenselijk is. Jongeren zijn vaak druk, dus moet je nadenken over hoe je bepaalde vrijwilligerstaken aanbiedt. Soms moet je van de gebaande paden durven afstappen."

Het bestuur van vv SPW, met Germeraad en Muntjewerff aan de rechterkant op de foto.

Contact met medecursisten

Zowel Muntjewerff als Germeraad geeft daarnaast aan dat zij veel geleerd hebben van het contact met de medecursisten. Door als groep bepaalde dingen te bespreken, kwamen zij tot nieuwe inzichten. Germeraad: "We zijn van plan om met de groep jaarlijks bij elkaar te komen om casussen te behandelen en elkaar te helpen. Dat kan de vereniging enorm vooruithelpen. Veel clubs kampen met dezelfde uitdagingen, waarom zou je elkaar dan niet helpen? Als je je kwetsbaar durft op te stellen kun je heel ver komen. Dat is misschien nog lastig, maar op de lange termijn kan dit heel veel opleveren."

Stilgestaan vanwege coronavirus

Door het coronavirus hebben we drie maanden stilgestaan en moesten we als het ware weer opnieuw beginnen

Als nieuwbakken voorzitters stonden Muntjewerff en Germeraad de afgelopen maanden direct voor een gigantische uitdaging. vv SPW was net op het juiste spoor toen de coronacrisis uitbrak. Dat vergde een uiterste inspanning van het duo. "Net zoals in de hele maatschappij heeft het coronavirus ook bij ons veel teweeggebracht. Er moesten veel beslissingen worden genomen en we kwamen toch weer wat meer in een uitvoerende rol", blikt Muntjewerff terug.

"Als club hebben we eigenlijk drie maanden stilgestaan", sluit Germeraad aan. "We hadden een intensieve periode achter de rug, waarin we de vereniging weer op de rit hadden. Door het coronavirus beginnen we als het ware weer opnieuw."

Voordelen van duovoorzitterschap

Het jonge duo heeft dus een bewogen jaar achter de rug. Dat ze deze lastige periode met z’n tweeën -met behulp van de andere bestuursleden en vrijwilligers - waren heeft ze wel een aantal voordelen geboden, zo geven de vrienden aan. "Omdat we het voorzitterschap samen invullen, kunnen we veel sparren met elkaar en hebben we steun aan elkaar. Om een duovoorzitterschap te laten slagen, is goede communicatie essentieel. Onderlinge afstemming is hard nodig. En natuurlijk hebben wij ook weleens discussies met elkaar, maar dat is alleen maar goed", zegt Muntjewerff.

Hoewel niet voor elke vereniging weggelegd denkt Germeraad dat het opknippen van vrijwilligerstaken ervoor kan zorgen dat een jongere generatie zich weer meer gaat inzetten als vrijwilliger. "Het grootste voordeel van het duovoorzitterschap is natuurlijk dat het veel minder tijd kost dan wanneer je het alleen doet. Bovendien vullen Klaas en ik elkaar goed aan. Klaas is direct en ik ben iets rustiger. Onze generatie doet graag dingen samen en houdt van sociaal contact. Op de manier waarop wij het voorzitterschap invullen, wordt de drempel om je in te zetten voor jouw vereniging een stuk lager. Bovendien leer je ook nog eens ontzettend veel als bestuurslid. Zo heeft de opleiding Besturen met Impact mij het inzicht gegeven dat mensen verbinden overal belangrijk is. Niet alleen op de voetbalclub. Ik kan iedereen aanraden de opleiding te volgen; het heeft mij enorm veel gebracht."

Voor het najaar staan er door heel het land heen opleidingen Besturen met Impact open voor een sportbrede doelgroep. Voor meer informatie over data, locatie en inschrijven, klik op het linkblok hieronder.

KNVB Assist Bestuurdersopleidingen KNVB Assist Bestuurdersopleidingen Voor meer informatie over data, locatie en inschrijven, klik hier.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen