Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

'Een vervolg op de opleiding Besturen met Impact? Wij doen weer mee'

KNVB Media
KNVB Media
4 juni 2019, 10:56

Voorzitter Claudia Klein (midden) en secretaris Caroline Balk (r) tijdens de opleiding 'Besturen met Imapct' - Foto: KNVB Media

Op het moment dat voorzitter Claudia Klein voorstelde aan Caroline Balk om samen de opleiding Besturen met Impact te gaan doen, besloot de kersverse secretaris van de club direct om mee te doen. Spijt van die keuze heeft ze allerminst. “Ik heb enorm veel geleerd en bovendien was het gewoon ook heel erg leuk om te doen.”

Het was ontzettend leuk om als groep samen op te trekken

Nu zo’n drie jaar terug trad Caroline Balk toe tot het bestuur van SVF uit Cothen. Al vanaf kleins af aan was ze kind aan huis bij de club. “Mijn vader was vroeger voorzitter, mijn man later leider en mijn kinderen zijn er gaan voetballen.” Regelmatig droeg ze haar steentje bij, maar een bestuursfunctie? Dat was nieuw voor haar.

Leuke uitdaging

“Ik wilde wat gaan doen buiten ons eigen bedrijf om, waarmee we hoofdsponsor zijn van de club”, verklaart Balk. “Toen ik hoorde dat de huidige secretaris voorzitter van de club werd, en dat ze een nieuwe secretaris zochten, heb ik me direct aangemeld. Het leek me een leuke uitdaging.” Maar wat er precies van haar verwacht werd? Ze lacht. “Nee, daar had ik geen idee van.”

De behandelde casussen in de opleiding kwamen uit de praktijk van de cursisten.

Het was een sprong in het diepe en het voorstel om mee te doen aan een opleiding voor bestuurders, kon dan ook direct op haar instemming rekenen. “Maar ook nu gold dat we geen flauw idee hadden van wat we konden verwachten”, bekent Balk. “Ik had gedacht dat het meer dingen leren was, misschien met een examen aan het einde, maar dat bleek helemaal niet het geval te zijn. Het waren vooral actieve leervormen.”

Genieten met volle teugen

Nee, ze stond niet te juichen bij de opdrachten tijdens de eerste bijeenkomst. “Ik dacht; ‘dat is niks voor mij’. Misschien toch een stukje angst, maar daar zat ik niet op te wachten.” Al snel bleek dat niet helemaal terecht. Of helemaal niet, beter gezegd. Balk en Klein genoten met volle teugen van de werkvormen. “Het was ontzettend leuk om als groep samen op te trekken en erachter te komen dat andere verenigingen tegen dezelfde problemen aanlopen.”

Als je eerst vertelt wat er goed gaat en wat je waardeert, staan mensen veel meer open voor nieuwe suggesties

De behandelde casussen in de opleiding kwamen dan ook uit de praktijk van de cursisten. “Moest je zelf een casus bedenken die speelde bij jouw club, waarmee we dan samen aan de slag gingen.” Heel leerzaam, vond ze. “We hebben het gehad over het werven van vrijwilligers, niet goed functionerende vrijwilligers en wat je daarmee kunt doen of bestuursleden die zelf alles oppakken en zo het gras voor de voeten van anderen wegmaaien.”

Waarderend perspectief

Een van de belangrijkste zaken die Balk leerde was het waarderend perspectief, het positief benaderen van mensen, ook wanneer dingen fout gaan. “Je kunt veel meer bereiken wanneer je iemand eerst vertelt waarom je hem of haar zo waardeert en wat er allemaal goed gaat en vervolgens ingaat op wat er anders zou kunnen dan wanneer je diegene direct aanspreekt op wat er allemaal misgaat. Dan zet hij zijn hakken in het zand.”

Een van de belangrijkste zaken die Balk leerde was het waarderend perspectief, het positief benaderen van mensen, ook wanneer dingen fout gaan.

Niet alleen in haar functie als bestuurslid brengt ze die kennis inmiddels in de praktijk, ook in haar werk doet Balk dat. “Wij hebben een eigen installatiebedrijf met monteurs die voor ons aan het werk zijn. Als je die voortdurend alleen maar zegt wat er niet goed gaat, doen ze de klep dicht en komt het niet bij ze binnen. Als je eerst vertelt wat er goed gaat en wat je waardeert, staan ze veel meer open voor nieuwe suggesties. Je moet mensen enthousiast maken, niet afbranden.”

Absolute aanrader

Of ze het aan andere bestuurders zou aanraden om ook de opleiding te volgen? Balk knikt enthousiast. “En het is niet alleen voor bestuursleden van grote clubs hè, ook voor bestuursleden van kleinere verenigingen. Je kunt juist heel veel van elkaar leren. Door er met elkaar over te spreken kom je erachter dat je niet de enige club bent waar bepaalde problematiek speelt en dat er ook best heel veel dingen goed gaan. Ik zou het zeker aanraden aan andere bestuurders ja. Sterker nog, als er een vervolg op deze opleiding komt, schrijven wij ons direct weer in.”

KNVB Assist Bestuurdersopleidingen KNVB Assist Bestuurdersopleidingen Klik hier voor meer informatie en meld je aan!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen