Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Columns Jan Dirk van der Zee

Directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee snijdt in zijn column actuele onderwerpen aan in het amateurvoetbal. Hij geeft zijn visie en reikt clubs de helpende hand. Hieronder een overzicht van zijn gepubliceerde artikelen.

Column Jan Dirk van der Zee: Zonder arbiter kun je fluiten naar de wedstrijd Column Jan Dirk van der Zee: Zonder arbiter kun je fluiten naar de wedstrijd Bij de start van deze competitie groeit een joekel van een probleem: het tekort aan scheidsrechters. Of de kwestie voldoende wordt onderkend in het amateurvoetbal, blijft de vraag.

Column Jan Dirk van der Zee: Voorbeschouwing op veelbelovend voetbalseizoen Column Jan Dirk van der Zee: Voorbeschouwing op veelbelovend voetbalseizoen Na 17 maanden zonder normale voetbalcompetitie is het bijna niet te bevatten, dat het vanaf zaterdag weer mag: met vrienden een wedstrijd voetballen.

Column Jan Dirk van der Zee: Ontwikkelingen seizoen 2021/'22 Column Jan Dirk van der Zee: Ontwikkelingen seizoen 2021/'22 We kunnen het eindelijk weer gewoon over voetbal hebben. Laten we daarom alvast een doorkijkje nemen naar he nieuwe seizoen.

Column Jan Dirk van der Zee: amateurvoetbal sterker dan Wifi Column Jan Dirk van der Zee: amateurvoetbal sterker dan Wifi Ik ervaar dagelijks wat een club voor zijn omgeving betekent. Welke kracht ervan uitgaat om mensen in beweging te krijgen en met elkaar te verbinden.

 

Column Jan Dirk van der Zee: Het zou tijd worden Column Jan Dirk van der Zee: Het zou tijd worden Blijven de besmettingscijfers zich gunstig ontwikkelen, dan kunnen we hoogstwaarschijnlijk in juni wedstrijden organiseren en starten met de Regiocup.

 

Column Jan Dirk van der Zee: Historisch moment voor het voetbal Column Jan Dirk van der Zee: Historisch moment voor het voetbal Met ingang van het seizoen 202/'22 is het voor vrouwen in het amateurvoetbal mogelijk om in de A-categorie bij de mannen uit te komen.

 

Column Jan Dirk van der Zee: Laat coronacrisis keerpunt zijn Column Jan Dirk van der Zee: Laat coronacrisis keerpunt zijn Een brief aan verkenners Tamara van Ark en Wouter Koolmees.

 

Column Jan Dirk van der Zee: 7 dringende politieke vragen Column Jan Dirk van der Zee: 7 dringende politieke vragen Sport, je hoort er niemand over tijdens deze Tweede Kamer verkiezingen. Terwijl de ontwikkelingen over bewegingsarmoede alarmerend zijn. Daarom: 7 dringende politieke vragen die niet worden gesteld.

Column Jan Dirk van der Zee: De logica van een lekke bal Column Jan Dirk van der Zee: De logica van een lekke bal Probeer het maar. Het is gewoon niet uit te leggen. De nieuwe versoepeling: voetballen tot 27 jaar. Ik heb een poging gedaan, maar verder dan dat je tot deze leeftijdgrens in het verleden studiefinanciering kon krijgen, kom ik niet.

 

Column Jan Dirk van der Zee: Pakken we aan of kijken we weg? Column Jan Dirk van der Zee: Pakken we aan of kijken we weg? Als de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst ons iets heeft geleerd, is dat institutioneel racisme en discriminatie in onze samenleving wijdverspreid is en niet alleen in het voetbal bestaat. Daarom de vraag: hoe voorkom je het in de toekomst?

 

Column Jan Dirk van der Zee: Hoe nu verder? Column Jan Dirk van der Zee: Hoe nu verder? Anders dan gedacht wil een belangrijk deel van de amateurvoetbalverenigingen liever het moment afwachten waarop ze helemaal open mag gaan, dan een competitie te starten zonder publiek en gesloten kantines.

 

Column Jan Dirk van der Zee: Bubbel beperkt ons blikveld Column Jan Dirk van der Zee: Bubbel beperkt ons blikveld Ik heb het idee dat we in zo’n bubbel leven, dat er in de politiek onvoldoende ruimte bestaat om stil te staan bij een slimme exit-strategie. Wat doen we met gevaccineerden en niet-gevaccineerden? Welke versoepelingen kan dat opleveren?

 

Column Jan Dirk van der Zee: Kabinet, gooi het trainingsveld open Column Jan Dirk van der Zee: Kabinet, gooi het trainingsveld open Er gaat geen dag voorbij of mijn mailbox stroomt vol met vragen waarom de overheid het toelaat dat er duizenden mensen door IKEA slenteren en het dringen is voor de kerstshows van de tuincentra. Terwijl een voetbaltraining met 30 spelers is verboden.

Column Jan Dirk van der Zee: Plan B Column Jan Dirk van der Zee: Plan B Met Plan B dragen we oplossingen aan om te blijven voetballen in tijden van corona. De competitie starten we het liefst vanaf de tweede week januari.

 

Column Jan Dirk van der Zee: Hoe gaan we onze leden behouden? Column Jan Dirk van der Zee: Hoe gaan we onze leden behouden? 'Willen we de unieke Nederlandse sportinfrastructuur met het voetballandschap behouden, dan moet er snel een ander vooruitzicht geboden worden'

 

Column Jan Dirk van der Zee: 'You'll never walk alone' Column Jan Dirk van der Zee: 'You'll never walk alone' "Komt het nog goed? Wat zijn nou de regels van de KNVB?"

Column Jan Dirk van der Zee: Doodschop van de Autoriteit Persoonsgegevens Column Jan Dirk van der Zee: Doodschop van de Autoriteit Persoonsgegevens De rechter heeft uitspraak gedaan. VoetbalTV is failliet verklaard. Daarmee komt een voorlopig einde aan het videoplatform, dat drie jaar geleden werd gestart door Talpa Network en de KNVB.

 

Column Jan Dirk van der Zee: Volg de basisregels, blijf logisch nadenken Column Jan Dirk van der Zee: Volg de basisregels, blijf logisch nadenken Tijdens een bijeenkomst over de coronamaatregelen vroeg een spreker bij aanvang of hij eerst een kort filmpje mocht tonen. Hoogstwaarschijnlijk hadden we het fragment al eens gezien, maar toch, het bevatte een methode om snel tot de kern van de zaak te komen.

Column Jan Dirk van der Zee: De mooiste uitdaging komt nu Column Jan Dirk van der Zee: De mooiste uitdaging komt nu Het was een verstandig kabinetsbesluit om de jeugd tot en met 18 jaar weer te laten voetballen. Nog mooier was het om te zien hoe het grootste deel van de voetbalclubs hiermee omsprong.

Column Jan Dirk van der Zee: Voetbalheimwee Column Jan Dirk van der Zee: Voetbalheimwee ‘De honger naar de bal is niet te doen zo groot’, schrijft Johan van Boven op 16 april in een tweet. Hij liet een drone vliegen boven verlaten voetbalvelden en filmde de ontzielde diepte.

Column Jan Dirk van der Zee: Amateurvoetbal in tijden van corona Column Jan Dirk van der Zee: Amateurvoetbal in tijden van corona In minder dan vier weken tijd is ons voetbal in een situatie terechtgekomen die zich slechts één keer eerder heeft voorgedaan in de 130-jarige geschiedenis van de bond: het voetbalseizoen wordt niet meer uitgespeeld.

Column Jan Dirk van der Zee: 4-fasenvoetbal een feit Column Jan Dirk van der Zee: 4-fasenvoetbal een feit Vanaf seizoen 2020/’21 introduceert de KNVB het 4-fasen voetbal bij O8 - O12. Maar zijn we er dan? Is het jeugdvoetbal zo aantrekkelijk genoeg? Of moet er nog meer gebeuren?

Column Jan Dirk van der Zee: Rood voor racisme en discriminatie Column Jan Dirk van der Zee: Rood voor racisme en discriminatie Ik kan het niet genoeg benadrukken: de bewustwording en gedragsverandering rond racisme en discriminatie in het voetbal werkt alle kanten op.

Column Jan Dirk van der Zee: Een doodgewoon voetbalwonder Column Jan Dirk van der Zee: Een doodgewoon voetbalwonder Als voetbal de oplossing is voor veel problemen in de maatschappij, dan is zaalvoetbalvereniging ASV Lebo uit de Amsterdamse achterstandswijk Slotervaart het sprekende voorbeeld.

Column Jan Dirk van der Zee: Voor een vriend doe je alles Column Jan Dirk van der Zee: Voor een vriend doe je alles Zijn belangrijkste verdienste is misschien wel zijn gave om mensen te verenigen. Voetbal staat voor Michael van Praag gelijk aan vriendschap.

Column Jan Dirk van der Zee: Racisme in het voetbal vraagt om optimale samenwerking Column Jan Dirk van der Zee: Racisme in het voetbal vraagt om optimale samenwerking Waarom zijn ze niet definitief het veld afgelopen? Hoe komt het dat het spel weer is hervat en had de KNVB daar geen stokje voor moeten steken?

 

Column Jan Dirk van der Zee: Zo voorkom je geweld tegen scheidsrechters Column Jan Dirk van der Zee: Zo voorkom je geweld tegen scheidsrechters Willen we de positie van de scheidsrechter echt veranderen, dan zullen we hem of haar moeten omarmen als een van de belangrijkste schakels in het spel. Een cultuuromslag voor veel clubs en voetballiefhebbers.

Column Jan Dirk van der Zee: Hard straffen of goed gedrag belonen? Column Jan Dirk van der Zee: Hard straffen of goed gedrag belonen? Ieder incident er een te veel. Een vaak gehoorde reactie is: nog harder straffen en helemaal niks meer tolereren.

Column Jan Dirk van der Zee: Toekomst van het amateurvoetbal Column Jan Dirk van der Zee: Toekomst van het amateurvoetbal Ondanks de populariteit van onze sport staan we de komende dertig jaar voor behoorlijke uitdagingen in het amateurvoetbal.

Column Jan Dirk van der Zee: traditie en toekomst Column Jan Dirk van der Zee: traditie en toekomst Het is mooi om te zien dat een club z’n tradities in stand houdt en tegelijkertijd de moed heeft om open te staan voor het heden en de toekomst.

Column Jan Dirk van der Zee: Voetbal vraagt om nieuwe spelregels Column Jan Dirk van der Zee: Voetbal vraagt om nieuwe spelregels Ook al heeft het tijd, acceptatie en gewenning nodig. Het zal een enorme positieve boost opleveren voor het spel en gedrag op het veld.

Column Jan Dirk van der Zee: Selecteren moet anders in deze tijd Column Jan Dirk van der Zee: Selecteren moet anders in deze tijd Net als bij veel andere voetbalverenigingen, leidt de indeling van de jeugdteams bij mijn dochters voetbalclub tot veel gedoe.

Column Jan Dirk van der Zee: Vrouwen in het voetbal verdienen goud Column Jan Dirk van der Zee: Vrouwen in het voetbal verdienen goud Blijf je als voetbalbestuurder toch vinden dat vrouwen niet dezelfde kansen verdienen als mannen, dan wil ik je vragen een keer bij de Utrechtse studentenclub Odysseus '91 te kijken. Werkt bevrijdend.

Column Jan Dirk van der Zee: Stop het scheiden van jongens en meisjes Column Jan Dirk van der Zee: Stop het scheiden van jongens en meisjes Kies voor gemengd voetbal: dat is de eenvoudige boodschap van de KNVB. De voetbalbond wil zoveel mogelijk clubs stimuleren om jongens en meisjes zo lang mogelijk in een team te laten spelen.

Column Jan Dirk van der Zee: Doeslief Column Jan Dirk van der Zee: Doeslief Daar sta je dan. In een felgekleurd oranje-shirt. Had je nooit moeten doen. Als wisselspeler gaan vlaggen. Met de minuut neemt de irritatie toe. Over alles.

Column Jan Dirk v/d Zee: Voetbal aantrekkelijker voor individuele spelers Column Jan Dirk v/d Zee: Voetbal aantrekkelijker voor individuele spelers Voetbal in verenigingsverband neemt namelijk af en ieder seizoen wordt dat meer zichtbaar. De komende maanden gaat de KNVB naar 39 voetbalverenigingen om te praten over verdere vernieuwingen in met name de B-categorie.

Column Jan Dirk v/d Zee: Voetbal is zo mooi Column Jan Dirk v/d Zee: Voetbal is zo mooi De KNVB kan nog zoveel strakke competities plannen, waarin de mooiste doelpunten vallen, uiteindelijk gaat het allemaal hierom: maken we mensen in Nederland blij en gezond en verbinden we. Voetbal is zo mooi. En voor iedereen.

 

Column Jan Dirk v/d Zee: Onze jacht gaat door Column Jan Dirk v/d Zee: Onze jacht gaat door Welke voetbaltrainer je ook spreekt, niemand zal ontkennen dat de bewegingsarmoede in Nederland zijn tol begint te eisen. Hardlopen, springen, sprinten, vallen en weer opstaan…voor een snel groter wordende groep kinderen wordt dit problematisch.

Column Jan Dirk v/d Zee: Diepe buiging voor OranjeLeeuwinnen Column Jan Dirk v/d Zee: Diepe buiging voor OranjeLeeuwinnen Willen we in Nederland weer een toonaangevende voetbalnatie worden - we zijn gelukkig weer een beetje op de goede weg - dan zijn successen bij de vrouwen onontbeerlijk. Column Jan Dirk v/d Zee: Kunnen we op je rekenen? Column Jan Dirk v/d Zee: Kunnen we op je rekenen? Dit is een bericht voor iedereen die ouder is dan achttien jaar, van voetbal houdt en vindt dat de KNVB er de ballen van snapt of betere beslissingen moet nemen.

Column Jan Dirk v/d Zee: Discussies over het zondagvoetbal Column Jan Dirk v/d Zee: Discussies over het zondagvoetbal Blijven we met ons gezicht naar het verleden voetballen en de rug naar de toekomst, of weten we alsnog een gezamenlijke mogelijkheid te vinden?

Column Jan Dirk v/d Zee: Jeugdraad gaat dwars door alle bestaande lijnen Column Jan Dirk v/d Zee: Jeugdraad gaat dwars door alle bestaande lijnen Wat moeten we doen om jongeren enthousiast te houden voor het verenigingsvoetbal?

Column Jan Dirk v/d Zee: 'Waarom accepteren clubs geen nee?' Column Jan Dirk v/d Zee: 'Waarom accepteren clubs geen nee?' Op ruim 50.000 overschrijvingen in het amateurvoetbal worden circa 3.000 dispensatieverzoeken gedaan voor spelers die hun overschrijvingsformulier te laat hebben ingestuurd. Indien er sprake is van overmacht, word je alsnog overgeschreven. Heb je geen geldende reden en je bent meer dan een paar dagen te laat, dan houdt het voor de KNVB op en zul je nog een seizoen bij je ‘oude’ club moeten spelen.

Column Jan Dirk v/d Zee: Voetbal is voor iedereen in de club Column Jan Dirk v/d Zee: Voetbal is voor iedereen in de club Onze trainersopleidingen gaan de komende jaren behoorlijk op de schop. Zo zal er veel meer aandacht komen voor de organisatorische en pedagogische kanten van het vak.

Column Jan Dirk v/d Zee: Proeftuin voor nieuwe spelregels in het voetbal Column Jan Dirk v/d Zee: Proeftuin voor nieuwe spelregels in het voetbal Op het WK in Rusland is onderzoek gedaan naar oorzaken van de vertragende factoren in voetbalwedstrijden. Daaruit is gebleken dat uitballen, vrije trappen en ingooien de belangrijkste aanleidingen vormen voor traagheid in het spel. Column Jan Dirk van der Zee: klimaatverandering dreunt door in voetbal Column Jan Dirk van der Zee: klimaatverandering dreunt door in voetbal Nog meer ongewone warmte, extreme koude en heftige regenbuien? Die ontwikkeling vergt specialistische kennis en een andere benadering van het onderhoud aan de velden.

Column Jan Dirk v/d Zee: Haal de druk weg en wens ze alle voetbalgeluk Column Jan Dirk v/d Zee: Haal de druk weg en wens ze alle voetbalgeluk Ik maak mij eigenlijk de minste zorgen over de kinderen. Mijn zorg zit vooral bij de volwassenen.

Column Jan Dirk v/d Zee: 11 zaken die we gaan aanpakken in het nieuwe seizoen Column Jan Dirk v/d Zee: 11 zaken die we gaan aanpakken in het nieuwe seizoen De start van het amateurseizoen is aanstaande. Dit zijn de 11 zaken die we gaan aanpakken in het seizoen 2018/'19.

Column Jan Dirk v/d Zee: Het ei van Columbus? Column Jan Dirk v/d Zee: Het ei van Columbus? Voetbalbestuurders vragen mij regelmatig naar het ei van Columbus. De beste tip die ik in dat opzicht kan geven, is simpel: bekijk de back to basics-filmpjes.

Column Jan Dirk v/d Zee: Zwijg tegen de scheids Column Jan Dirk v/d Zee: Zwijg tegen de scheids “Cruijff kreeg als eerste Nederlands international een rode kaart voor praten tegen de scheidsrechter en in 1908 is voor het eerst melding gemaakt van een meute supporters die de wedstrijdleiding achtervolgde.” Column Jan Dirk v/d Zee: Van scheidsrechters blijf je af Column Jan Dirk v/d Zee: Van scheidsrechters blijf je af De beslissing van Björn Kuipers om tijdens de wedstrijd Brazilië-Costa Rica een penalty te herroepen na het zien van de beelden van de videoarbitrage, leverde de tukker wereldwijd lof op. Column Jan Dirk v/d Zee: Woedend! Column Jan Dirk v/d Zee: Woedend! Met de zomerstop in het vooruitzicht, realiseerde ik mij, dat ik dit jaar nog geen woord heb laten vallen over de vernieuwde KNVB Tuchtrechtspraak. Verbeterde opzet voetbalpiramide goed voor Nederlands voetbal Verbeterde opzet voetbalpiramide goed voor Nederlands voetbal Sinds ik bij de KNVB werk, ben ik minder zwaar gaan tillen aan dingen waarop ik gedeeltelijk, nauwelijks of helemaal geen invloed heb.

Column Jan dirk v/d Zee: Er bestaan geen kinderen die niet goed genoeg zijn Column Jan dirk v/d Zee: Er bestaan geen kinderen die niet goed genoeg zijn Voetbalouders die het niet leuk zouden vinden als hun kind het talent heeft van Lieke Martens of Justin Kluivert, zijn zeldzaam. Column Jan Dirk v/d Zee: Nederland is Wereldkampioen zitten Column Jan Dirk v/d Zee: Nederland is Wereldkampioen zitten Het is om te huilen, de feiten en cijfers uit de onderzoeken van onder meer de Nederlandse Sport- en Onderwijsraad. Lees even mee.

Column Jan Dirk v/d Zee: Zo krijgen kinderen een krachtige stem binnen de KNVB Column Jan Dirk v/d Zee: Zo krijgen kinderen een krachtige stem binnen de KNVB Uit rapportages blijkt dat ons land op het gebied van inspraak voor kinderen behoorlijk te kort schiet. Bij de KNVB is dat niet veel beter.

Column Jan Dirk v/d Zee: Doorbraak in weekendvoetbal Column Jan Dirk v/d Zee: Doorbraak in weekendvoetbal “Ongelooflijk! SDO Bussum wint voor het eerst in de geschiedenis een echte prijs. Ruim honderd jaar op moeten wachten,” twitterde Duco Abspoel over de winnaar van de KNVB District beker West 1.

Column Jan Dirk v/d Zee: Voetbal heeft meer vrouwelijke scheidsrechters nodig Column Jan Dirk v/d Zee: Voetbal heeft meer vrouwelijke scheidsrechters nodig Ik heb me tijdens Arsenal - Atlético Madrid geërgerd aan de spelers die na elke beslissing van de scheidsrechterlieten weten dat het onbegrijpelijk was hoe de man floot. Was dit ook gebeurd als er een vrouw had gefloten?

Column Jan Dirk v/d Zee: 'Hoofd Opleiding bepalend voor succes' Column Jan Dirk v/d Zee: 'Hoofd Opleiding bepalend voor succes' Daar loop je dan. Met een net vol ballen en de kinderen van jouw team stuiterend om je heen. De eerste ouders hebben je al aangesproken. Plotseling heet je trainer.

Column Jan Dirk van der Zee: Applaus voor de honderdjarigen Column Jan Dirk van der Zee: Applaus voor de honderdjarigen 'Ik kom nog eens ergens,’ tweette Michael van Praag toen hij vorige week aankwam op de receptie voor het eeuwfeest van vv Scherpenzeel.

Column Jan Dirk v/d Zee: Speel om te winnen, maar niet ten koste van alles Column Jan Dirk v/d Zee: Speel om te winnen, maar niet ten koste van alles Vlak na het bijtincident van Luis Suarez in 2012, kreeg de bond 40 meldingen binnen van spelers die door hun tegenstander waren gebeten. Een primeur in het amateurvoetbal.

Column Jan Dirk v/d Zee: Het ongelooflijke verhaal van Randy van Es Column Jan Dirk v/d Zee: Het ongelooflijke verhaal van Randy van Es Bijna terloops werd vrijdag een monument opgericht voor het Nederlandse vrouwenvoetbal. Op Facebook was een foto te zien van een jongen in voetbaltenue.
Column Jan Dirk v/d Zee: Vrijheid van onderwijs beperkt beweging Column Jan Dirk v/d Zee: Vrijheid van onderwijs beperkt beweging “Waarom zijn jullie zo ouderwets in het amateurvoetbal?” vroeg een Tweede Kamerlid, toen ik hem vorige week sprak over kinderen die nauwelijks meer sporten of bewegen.

Column Jan Dirk v/d Zee: Kritiek op speelkalender veel te voorbarig Column Jan Dirk v/d Zee: Kritiek op speelkalender veel te voorbarig In nauw overleg met de clubs zijn we op een kalender uitgekomen, waar iedereen enthousiast van werd en niemand van kon voorzien dat we tegen weersomstandigheden zouden aanlopen, die we zelfs een beetje ontwend zijn.

Column Jan Dirk v/d Zee: Stem op je voetbalschoenen! Column Jan Dirk v/d Zee: Stem op je voetbalschoenen! Iedere Nederlander woont gemiddeld 1,6 kilometer van een voetbalveld. Ons land telt 3.150 amateurclubs en elk weekend brengt de bond 1,2 miljoen mensen in beweging voor een potje voetbal.

Column Jan Dirk v/d Zee: Zo wordt voetbal nog aantrekkelijker voor een breder publiek Column Jan Dirk v/d Zee: Zo wordt voetbal nog aantrekkelijker voor een breder publiek Ik krijg regelmatig het verwijt dat ik makkelijk praten heb en onvoldoende besef hoe hard men moet werken bij de clubs om de bestaande organisatie draaiende te houden.

Column Jan Dirk v/d Zee: De volgende veranderingen Column Jan Dirk v/d Zee: De volgende veranderingen Terwijl ik vorige week in Alberto Tomba-stijl de Russische Beer in de ogen keek, slalomden mijn gedachten met me mee naar beneden, het Oostenrijkse dal in. Column Jan Dirk v/d Zee: Roken is middelvinger naar het voetbal Column Jan Dirk v/d Zee: Roken is middelvinger naar het voetbal Wie langs de lijn rookt, geeft het verkeerde voorbeeld aan alle kinderen die voetballen. Het is de middelvinger naar de sport. Column Jan Dirk v/d Zee: Maak van de gymles een serieus vak Column Jan Dirk v/d Zee: Maak van de gymles een serieus vak Hans van Zetten verwijt de overheid een laffe houding als het aankomt op gymnastiekonderwijs. De sportcommentator en turnstem van Nederland tweette dat elke gymles op school moet worden gegeven door een leraar die daartoe bevoegd is. Column Jan Dirk v/d Zee: Nieuw Oranje! Column Jan Dirk v/d Zee: Nieuw Oranje! Toen ik Marius Privée de eerste keer zag, bracht hij me in een flits terug naar de jaren ’80. De tijd dat ik nog dagelijks bladerde door de gestencilde oefeningen uit het boek van Wiel Coerver, om mezelf de dubbele schaar en andere vloeiende passeerbewegingen eigen te maken.

Column Jan Dirk v/d Zee: Wat kunnen we leren van Federer? Column Jan Dirk v/d Zee: Wat kunnen we leren van Federer? “Pap, waarom huil je?” vraagt mijn dochter. Het is zondagochtend. Ik zit thuis op de bank. Op televisie houdt Roger Federer een enorme beker in de lucht en knijpt met zijn ogen. Column Jan Dirk v/d Zee: Problemen in het weekendvoetbal Column Jan Dirk v/d Zee: Problemen in het weekendvoetbal Martin Paternotte van D66 zocht afgelopen zondag de media op om aandacht te vragen voor de koopzondagen.

Column Jan Dirk v/d Zee: We kunnen niet voorzichtig genoeg zijn Column Jan Dirk v/d Zee: We kunnen niet voorzichtig genoeg zijn Je zult het als vader herkennen: de angst dat je kinderen op de sportclub een gek tegenkomen die zijn handen niet thuis kan houden. Column Jan Dirk v/d Zee: Jongeren laten voetballen Column Jan Dirk v/d Zee: Jongeren laten voetballen Ik maak me geen illusies. Met deze column zal ik pubers niet direct bereiken. In het beste geval spreek ik ze aan via hun ouders of opa’s en oma’s, die het stukje lezen op onze site, de nieuwsbrief of de krant. Column Jan Dirk v/d Zee: Verlangen naar voetbalvernieuwing Column Jan Dirk v/d Zee: Verlangen naar voetbalvernieuwing De deadline voor het aanstellen van de nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal is eind maart. Ik kijk daar reikhalzend naar uit. Column Jan Dirk v/d Zee: Rust in de tent Column Jan Dirk v/d Zee: Rust in de tent Als je langs de lijn staat en de KNVB van een afstandje hebt gevolgd, vind je misschien dat de bond dit jaar een slechte wedstrijd heeft gespeeld. Column Jan Dirk v/d Zee: Code rood Column Jan Dirk v/d Zee: Code rood Ik ben van de generatie Ignace van Swieten, Mario van der Ende en Dick Jol. Ik ben ook van de generatie hi-ha-hondenlul en niet mekkeren tegen de scheids. Natuurlijk, er gebeurde bij ons ook weleens wat, maar zoals het nu gaat, zo zout heb ik het nog niet gegeten. Column Jan Dirk v/d Zee: Dit wordt een hit Column Jan Dirk v/d Zee: Dit wordt een hit Naast het live uitzenden van de wedstrijden willen we dat VoetbalTV hét sociale platform wordt voor de amateurvoetballer. Nadat ik vorige week zelf heb gezien wat het team van John de Mol uit de grond stampt, is geen andere conclusie mogelijk: dit wordt een hit. Column Jan Dirk v/d Zee: Er is meer te winnen Column Jan Dirk v/d Zee: Er is meer te winnen Volgens Browaeys verlangt dat een andere manier van kijken binnen het voetbal. In plaats van de focus op het resultaat van de wedstrijd (winnen), moeten we naar zijn smaak veel meer oog hebben voor de winnaarsmentaliteit van jonge spelers. Column Jan Dirk v/d Zee: Wordt het aantrekkelijker? Column Jan Dirk v/d Zee: Wordt het aantrekkelijker? Het zingende geluid van een kunststof voetbal. Mike Boddé schreef erover in zijn nieuwe boek Tril, een audiografie. De componist verliest langzaam zijn gehoor en besloot ruim voor die tijd een boek te schrijven met alle geluiden, die zijn leven mede hebben bepaald. Column Jan Dirk v/d Zee: 11 tegen 11 nog zaligmakend?  Column Jan Dirk v/d Zee: 11 tegen 11 nog zaligmakend?  Geachte heer van der Zee, in Denemarken hebben ze geen grensrechters meer bij het amateurvoetbal en dat werkt prima. Wij hebben er de laatste vijf jaren toernooien gespeeld. Wanneer de spelers weten dat er geen grensrechter is, accepteren ze dat. Column Jan Dirk v/d Zee: Geen grensrechters? Column Jan Dirk v/d Zee: Geen grensrechters? Als speler heb ik er ook misbruik van gemaakt tijdens thuiswedstrijden. De verleiding was te groot. Als je 1-0 voor stond, en geen tegendoelpunt kon gebruiken, deed ik twee vingers op mijn rug en Wiebe kwam meteen in actie.

Column Jan Dirk v/d Zee: Groei kent geen grenzen Column Jan Dirk v/d Zee: Groei kent geen grenzen Ik heb een paar keer met u gesproken over het kantelmoment in het Nederlandse vrouwenvoetbal. Een wending waarmee de sport in één keer versneld zou doorgroeien. Column Jan Dirk v/d Zee: Regeerakkoord goud waard Column Jan Dirk v/d Zee: Regeerakkoord goud waard Eerlijk? Had u vertrouwen in een goede afloop van de onderhandelingen voor een nieuwe regering? Zag u een kabinet ontstaan tussen VVD, CDA, ChristenUnie en D’66? Ik niet. Column Jan Dirk v/d Zee: Voetbalplezier op zak Column Jan Dirk v/d Zee: Voetbalplezier op zak Beste KNVB, bestaat er ook een mogelijkheid om een eigen oefening te tekenen en uit te werken vanuit een blanco veldje, zoals dit ook kon in de oude trainingsplanner? Column Jan Dirk v/d Zee: Tegen zichzelf beschermen Column Jan Dirk v/d Zee: Tegen zichzelf beschermen Vieze vuile stoep@^* Hoe durf je. In mijn eigen huis. Met hem. Waarom? Wacht. Hoekschop. Die is voor mij. Gooi 'm er maar in. Hoog! Hé jongen, wat staat die keeper raar naar mij te kijken? Wat moet-ie? Valt er wat te zien guppenkop?  Column Jan Dirk v/d Zee: Vrijwilligers zijn de spil Column Jan Dirk v/d Zee: Vrijwilligers zijn de spil Mijn tandarts Joep gaat naar Nepal. Hij wil daar mensen van hun pijn afhelpen. Het lijkt op een trend: professionals die als vrijwilliger naar ontwikkelingslanden afreizen. Column Jan Dirk v/d Zee: Kinderen laten schitteren Column Jan Dirk v/d Zee: Kinderen laten schitteren Met tranen in hun ogen staan mijn vader en moeder naar mij te kijken. Mijn pa schudt z’n hoofd. Ze kunnen het niet geloven. Iedereen om mij heen zingt, roept of fluistert mijn naam: Jan-Dirk-van-der-Zee. Column Jan Dirk v/d Zee: Alleen maar verliezers Column Jan Dirk v/d Zee: Alleen maar verliezers “Als er sprake is van een ernstige overtreding, met grote gevolgen, dan komt nu het strafrecht ook om de hoek kijken”, waarschuwt de officier van justitie. Ik kijk naar een uitzending van Nieuwsuur. Het is 31 augustus en ik val van de ene verbazing in de andere. Column Jan Dirk v/d Zee: Digitale revolutie Column Jan Dirk v/d Zee: Digitale revolutie Ik besloot het filmpje dat ik had klaarstaan met de Amerikaanse tekenfilmfiguren uit het steentijdperk toch maar niet te draaien op mijn allereerste KNVB-Voorzitters-congres. Tikkeltje te melig. Column Jan Dirk v/d Zee: Leren van campingvoetbal Column Jan Dirk v/d Zee: Leren van campingvoetbal Zijn mailtje bracht mij terug in de tijd. Naar onze lange zomervakanties op de camping, waar we avonden achtereen voetbalden, totdat we de bal echt niet meer konden zien. Column Jan Dirk v/d Zee: Een mooie competitie Column Jan Dirk v/d Zee: Een mooie competitie Officiële cijfers zijn nog niet in omloop, maar mijn gevoel zegt dat het vrouwenvoetbal een enorme groei gaat doormaken na de zomer. Column Jan Dirk v/d Zee: Op vrouwenvoetbal Column Jan Dirk v/d Zee: Op vrouwenvoetbal Statler en Waldorf heten ze, de twee oude mannetjes uit de Muppetshow, die vanuit de loge van het Muppettheater de spot drijven met alles wat ze zien en horen. Vaak zo sterk overdreven, dat ze bulderend in de lach schieten.

Column Jan Dirk v/d Zee: Eindelijk erkenning Column Jan Dirk v/d Zee: Eindelijk erkenning We hebben goud, maar verliezen ook een beetje. Dat waren mijn gedachtennadat het laatste fluitsignaal had geklonken in het voetbalstadion in Enschede. Column Jan Dirk v/d Zee: Dromen van de EK-titel Column Jan Dirk v/d Zee: Dromen van de EK-titel “Nu dragen we wat we zijn”, zegt Shanice van de Sanden trots. Ze wijst op het nieuwe wapen op haar Oranjeshirt. Dat is geen leeuw meer, maar een leeuwin.

Column Jan Dirk v/d Zee: Het had eerder gemoeten Column Jan Dirk v/d Zee: Het had eerder gemoeten Iemand die een belofte inhoudt, is een talent. Iemand die een belofte maakt, zegt mondeling of schriftelijk iets toe.

Column Jan Dirk v/d Zee: Zet sport centraal Column Jan Dirk v/d Zee: Zet sport centraal “Sport is hét bindmiddel voor de samenleving en verdient een centrale positie in het regeringsbeleid”, bepleitte Clarence Seedorf vlak voor de verkiezingen van de Tweede Kamer. Column Jan Dirk v/d Zee: Elke zaterdag een feestje Column Jan Dirk v/d Zee: Elke zaterdag een feestje Na de storm van kritiek is de zon gaan schijnen voor de nieuwe wedstrijdvormen in het pupillenvoetbal. Column Jan Dirk v/d Zee: Betaalde vrijwilligers Column Jan Dirk v/d Zee: Betaalde vrijwilligers Moet je vrijwilligers nou betalen voor hun werkzaamheden of is dat niet te rijmen met de aard van een vereniging? Die vraag lag op ieders lippen bij de KNVB-bijeenkomst over de toekomst van de vrijwilliger. Column Jan Dirk v/d Zee: Verantwoordelijkheid Column Jan Dirk v/d Zee: Verantwoordelijkheid Op de terugweg naar huis, na de bekerfinale tussen Ajax en PSV, drong het pas tot mij door hoe scherp het inzicht is van een vrouwelijke collega. Zij deelde het bijna achteloos in een gesprekje over de droomtransfer van Vivianne Miedema naar Arsenal. Column Jan Dirk v/d Zee: Gooi de KNVB open Column Jan Dirk v/d Zee: Gooi de KNVB open “Voordat je eindelijk antwoord hebt uit Zeist, is je broek uit de mode,” hoorde ik twee vrijwilligers proestend van de lach zeggen. Ze stonden met elkaar te praten op de speciaal belegde bijeenkomst in het hol van de leeuw, de KNVB Campus. Column Jan Dirk v/d Zee: Geef kinderen een stem Column Jan Dirk v/d Zee: Geef kinderen een stem Prinses Laurentien brengt met de Missing Chapter Foundation de dialoog tussen grote mensen en kinderen tot stand. Vandaar dat ze afgelopen week, samen met de kinderen van basisschool de Klumpert, te gast was bij een sportbijeenkomst van NOC*NSF Column Jan Dirk v/d Zee: Meer plezier voor kinderen Column Jan Dirk v/d Zee: Meer plezier voor kinderen Ik had geluk. Het ging vanzelf. Ik herinner mij geen testtrainingen, proefwedstrijden, één-op-één-gesprekken, beoordelingsformulieren en spelervolgsystemen. Je vrat gewoon het gras op tot aan het einde van het seizoen en je zag wel waar het eindigde. Column Jan Dirk v/d Zee: Onverwachte kritiek Column Jan Dirk v/d Zee: Onverwachte kritiek Eindelijk. Voor het eerst in mijn loopbaan bij de KNVB kon ik een beslissing nemen waarvan ik bijna zeker wist dat iedere voetballiefhebber er blij mee zou zijn. De nieuwe speeldagenkalender. Column Jan Dirk v/d Zee: VoetbalTV Column Jan Dirk v/d Zee: VoetbalTV De technologie om simpele, maar kwalitatief hoogwaardige registraties van voetbalwedstrijden te maken ontwikkelt zich zo snel dat dit inmiddels ook voor de volle breedte van het amateurvoetbal interessant begint te worden. Column Jan Dirk v/d Zee: Zondagamateurs Column Jan Dirk v/d Zee: Zondagamateurs Zelf voetbalde ik mijn hele carrière bij de zondagamateurs. Eerst bij VV Gorredijk, daarna SV Helios en vervolgens ASC Nieuwland. Vanaf het moment dat ik mocht debuteren in het eerste elftal, leefde ik van zondag naar zondag.

Column Jan Dirk v/d Zee: Meiden stormen Column Jan Dirk v/d Zee: Meiden stormen Fotomoment. Achter de hoofdtribune van stadion De Vijverberg. Een meisje met hoofddoek maakt een selfie met Jackie Groenen van de OranjeLeeuwinnen. Column Jan Dirk v/d Zee: Je blijft je verbazen Column Jan Dirk v/d Zee: Je blijft je verbazen In de Zeister bossen ontstaat het Silicon Valley voor de Nederlandse sport. Vlakbij de KNVB Campus werken innovatieve startups aan producten die de sport beter, leuker, en spannender gaan maken. Column Jan Dirk v/d Zee: Zo wil je voetbal zien Column Jan Dirk v/d Zee: Zo wil je voetbal zien Van John Groot, bestuurslid van V.V.W. uit Wervershoof, kreeg ik afgelopen week de vraag hoe het nou zit met de scheidsrechters in het pupillenvoetbal. Column Jan Dirk v/d Zee: Een dikke streep Column Jan Dirk v/d Zee: Een dikke streep Zijn naam zong al een tijdje rond: Jaap van Manen. In opdracht van zowel de amateur- als betaald voetbalclubs deed hij onderzoek naar de manier waarop het KNVB-bestuur beter kan functioneren. Column Jan Dirk v/d Zee: Divers clubbestuur Column Jan Dirk v/d Zee: Divers clubbestuur Asi Cavlun vroeg mij een paar maanden geleden, na afloop van een presentatie aan vertegenwoordigers van brancheorganisaties en studenten, namens wie ik dacht te spreken. Column Jan Dirk v/d Zee: Sport is de gamechanger Column Jan Dirk v/d Zee: Sport is de gamechanger Je kon de afgelopen weken geen beeldscherm aanzetten, radio beluisteren, krant openslaan of er was een politicus aan het woord. Bij hoge uitzondering ging het over sport. Column Jan Dirk v/d Zee: De mooiste clubkleur is oranje Column Jan Dirk v/d Zee: De mooiste clubkleur is oranje Als eindverantwoordelijke voor het amateurvoetbal bij de KNVB sta je niet zo vaak stil bij het feit dat je ook in de directie zit van een koninklijke voetbalvereniging met vijftien elftallen bestaande uit de beste voetballers/sters van Nederland. Column Jan Dirk v/d Zee: Ouders betrokken krijgen Column Jan Dirk v/d Zee: Ouders betrokken krijgen Inmiddels realiseren we ons bij de KNVB: wat we ook doen aan voetbalvernieuwing, het eerste wat clubs zich afvragen is: ‘wat betekent dit voor mijn vrijwilligers?’ Column Jan Dirk v/d Zee: Onmogelijke meetlat Column Jan Dirk v/d Zee: Onmogelijke meetlat Vrouwen hebben de hinderlijke neiging zichzelf langs een onmogelijk kritische meetlat te leggen.

Column Jan Dirk v/d Zee: Waas voor je ogen Column Jan Dirk v/d Zee: Waas voor je ogen Uit een onderzoek van de KNVB blijkt namelijk dat voetballers van de Tweede en Derde divisie nauwelijks weten wat doping is, welke gevaren het oplevert en welke sancties erop staan.

Column Jan Dirk v/d Zee: Staatssecretaris voor Sport Column Jan Dirk v/d Zee: Staatssecretaris voor Sport Vorige week ontving ik een mailtje van Mark Rutte. Twaalf zinnen. Een vraag. De premier maakt zich zorgen over ‘de unieke Nederlandse verenigingsstructuur’. Column Jan Dirk v/d Zee: Geen bond van straf & boete Column Jan Dirk v/d Zee: Geen bond van straf & boete Het is alsof je een verkeerde kanskaart trekt bij Monopoly: halverwege het seizoen kostbare punten in mindering krijgen omdat je de licentievoorwaarden niet in orde hebt. Column Jan Dirk v/d Zee: Winnaarsmentaliteit Column Jan Dirk v/d Zee: Winnaarsmentaliteit Relaxte ouders, relaxte kinderen. Als je het helemaal plat slaat is dat de belangrijkste drijfveer om geen ranglijst meer bij te houden voor teams onder 8 en 9 jaar. Column Jan Dirk v/d Zee: Wat een spektakel Column Jan Dirk v/d Zee: Wat een spektakel Daar stonden ze. Vijf mannen in het shirt van het Nederlands elftal met roots in Turkije, Marokko, Tunesië en Nederland. Hun rechterhand op de linkerborst. Kin omhoog. Het Wilhelmus klonk. Column Jan Dirk v/d Zee: Omarm de veranderingen Column Jan Dirk v/d Zee: Omarm de veranderingen Bij de Engelse voetbalbond FA zijn in de afgelopen jaren 1 miljoen leden vertrokken. Ze zijn gaan voetballen bij commerciële aanbieders via 5 a side (5 tegen 5). Met een app kunnen vrienden en studenten makkelijk een veldje boeken om een balletje te trappen.

Column Jan Dirk v/d Zee: Afrekencultuur Column Jan Dirk v/d Zee: Afrekencultuur “U ben toch ook slachtoffer geworden van nepnieuws?”, vraagt de verslaggever aan acteur Denzel Washington. Het filmpje zong vorige week rond op het internet. Binnen een paar dagen schoot het naar 60 miljoen kijkers.

Column Jan Dirk v/d Zee: Waarom doe jij zo? Column Jan Dirk v/d Zee: Waarom doe jij zo? ‘Mietjes, we schoppen jullie dwars doormidden’, siste het om ons heen. We liepen van de auto naar de kleedkamer. Ik moest met de C1 van Gorredijk tegen een club waar ze ons allang voor hadden gewaarschuwd. ‘Gajes’, zeiden ze.

Column Jan Dirk v/d Zee: Het geluk van de vrijwilliger Column Jan Dirk v/d Zee: Het geluk van de vrijwilliger “Zet er een streep doorheen. Doe hetzelfde als de overheid heeft gedaan met het woord ‘allochtoon’”, suggereert mijn vriend Herre aan de telefoon. Zijn advies lijkt uit de lucht te komen vallen.

Column Jan Dirk v/d Zee: Analfabetisme Column Jan Dirk v/d Zee: Analfabetisme ​Fysiek analfabetisme wordt het genoemd. Kinderen die niet meer weten hoe ze een bal moeten gooien of een val kunnen opvangen zonder naar het ziekenhuis te hoeven. In Australië maken ze daar serieus werk van, merkte ik tijdens de Nederlandse handelsmissie.

Column Jan Dirk v/d Zee: Goud in handen Column Jan Dirk v/d Zee: Goud in handen Minister Schippers stopt 10 miljoen euro extra in de topsport. Vorige week werd dat bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer. Mooi. Toch heeft haar beslissing een schaduwzijde.

Column Jan Dirk v/d Zee: Wegkijken of doorpakken? Column Jan Dirk v/d Zee: Wegkijken of doorpakken? "Hoe vaak hoor je niet, nadat een zedenzaak aan het licht komt, de volgende reactie. 'Heeft hij het gedaan? Nooit gedacht'."

Column Jan Dirk v/d Zee: Werk hard, wees sociaal Column Jan Dirk v/d Zee: Werk hard, wees sociaal Je zal er maar wonen; in een van de 20 krimpregio’s van Nederland. Gebieden waar de bevolking daalt in plaats van groeit. In een paar streken holt het aantal inwoners zo snel achteruit, dat men binnen nu en dertig jaar tijd rekening moet houden met een kwart minder inwoners.

Column Jan Dirk v/d Zee: Sorry vergeten woord Column Jan Dirk v/d Zee: Sorry vergeten woord Regelmatig krijg ik e-mails met vragen en klachten over het strafbeleid van de KNVB. Afgelopen dinsdag reageerde een bestuurslid technische zaken uit Brabant op een straf die was uitgedeeld aan een eredivisiespeler met een dieprode kaart.

Column Jan Dirk v/d Zee: Politieke agenda Column Jan Dirk v/d Zee: Politieke agenda 'Onze politieke invloed moet veel groter. Met de leden van de KNVB breng je al 850.000 stemgerechtigden op de been. Tel daar het kiezerspotentieel van andere sportbonden bij op en er ontstaat een politieke beweging met serieuze omvang.'

Column Jan Dirk v/d Zee: Verdacht kunstgras Column Jan Dirk v/d Zee: Verdacht kunstgras Als mijn ouders hun Friese café nog hadden gehad, dan waren kunstgras, kanker en korreltjes het gesprek van de dag geweest. Breed uitgesponnen door de stamgasten aan de bar. Column Jan Dirk v/d Zee: Het vakbondssyndroom Column Jan Dirk v/d Zee: Het vakbondssyndroom “Wie vertegenwoordigt u eigenlijk”, vraagt een jonge vrouw. Ze is direct naar mij toegelopen na afloop van een KNVB-presentatie over de toekomst van het Nederlandse amateurvoetbal.

Column Jan Dirk v/d Zee: Kwestie van omdenken Column Jan Dirk v/d Zee: Kwestie van omdenken De nieuwe wedstrijdvormen moeten breed gedragen worden. Want uiteindelijk gaat het om onze kinderen die nog meer plezier in het voetbal krijgen. Dat doen we niet door tegenover elkaar te staan, maar naast elkaar.

Column Jan Dirk v/d Zee: Stop met wijzen Column Jan Dirk v/d Zee: Stop met wijzen 'Waarom schaffen we niet alle elementen in het voetbal af, waarmee je de schuld bij een ander kan leggen? Zoals buitenspel. Wel zo eerlijk.' Column Jan Dirk v/d Zee: Theorie van de snelweg Column Jan Dirk v/d Zee: Theorie van de snelweg 'Ik was blij dat we dit weekend iets heel anders op het programma hadden staan dan het gedoe in het betaald voetbal. Het jaarlijkse KNVB Voorzitterscongres.' Column Jan Dirk v/d Zee: Schuld van de media? Column Jan Dirk v/d Zee: Schuld van de media? 'Per week worden er 33.000 wedstrijden gespeeld met (heel) soms een wanklank. Dit is er altijd een te veel. Toch mag het geen rechtvaardiging zijn voor de media om zich louter te focussen op incidenten.'

Column Jan Dirk v/d Zee: Begin met juichen Column Jan Dirk v/d Zee: Begin met juichen 'Kinderen leren veel meer door hun eigen keuzes te maken en niet constant te horen krijgen wat ze moeten doen met de bal.' Column Jan Dirk v/d Zee: Unieke voetbalkennis Column Jan Dirk v/d Zee: Unieke voetbalkennis 'De campusgedachte is om samen met het bedrijfsleven en kennisinstituten het voetbal over de volle breedte verder te helpen.' Column Jan Dirk v/d Zee: Meer dan het eerste elftal Column Jan Dirk v/d Zee: Meer dan het eerste elftal 'Pas als het te laat is, wordt de KNVB ingelicht door de opsporing- en overheidsinstanties.' Column Jan Dirk v/d Zee: Iedereen moet CP-team zien Column Jan Dirk v/d Zee: Iedereen moet CP-team zien 'De trots, overgave en passie waarmee de paralympische sporters aan hun spelen beginnen is van een geheel andere orde.'

Column Jan Dirk v/d Zee: Eerder gedaan Column Jan Dirk v/d Zee: Eerder gedaan 'We staan aan de vooravond van een nieuw tijdperk in de geschiedenis van het vaderlandse voetbal' Column Jan Dirk v/d Zee: Spelregelcursus Column Jan Dirk v/d Zee: Spelregelcursus 'Wanneer je de regels kent, snap je het spel veel beter. Ik zou dat verplicht stellen voor alle leeftijden. Ook al speel je veertig jaar voetbal. Je bent nooit te oud om te leren.' Column Jan Dirk v/d Zee: Nieuwe leiders staan op Column Jan Dirk v/d Zee: Nieuwe leiders staan op 'Anders dan in veel organisaties sturen ze hun bedrijf niet meer van boven naar beneden aan, maar hebben ze het organigram letterlijk omgedraaid. De leider zit tussen de mensen en luistert naar ze.'

Column Jan Dirk v/d Zee: Afspraak is afspraak Column Jan Dirk v/d Zee: Afspraak is afspraak 'Van een aspect in mijn baan word ik iebel; de juridisering van het amateurvoetbal. Zelfs voor B- en C-elftallen, die zich te hard voelen aangepakt, worden tegenwoordig rechtszaken gevoerd.'

Column Jan Dirk v/d Zee: Goede trainer Column Jan Dirk v/d Zee: Goede trainer 'Ondertussen blijven gemeenten sportverenigingen vooral zien als percentages in de begroting, die elk jaar verdwijnen naar gesubsidieerde velden, clubhuizen en kleedkamers.'

Column Jan Dirk v/d Zee: Waar was jij in ’88? Column Jan Dirk v/d Zee: Waar was jij in ’88? 'Met de gedrevenheid van een Europees kampioen zal Hans van Breukelen de theorie uit de ‘Winnaars van morgen’ naar de praktijk brengen van de velden, zalen, pleinen en straten.' Column Jan Dirk v/d Zee: Een beetje normaal doen Column Jan Dirk v/d Zee: Een beetje normaal doen 'Clubs brengen het selectienieuws naar buiten alsof zij zojuist een moeilijk vonnis hebben geveld.' Column Jan Dirk v/d Zee: De grootste vrouwensport Column Jan Dirk v/d Zee: De grootste vrouwensport 'Het wordt tijd dat vrouwen op alle sleutelposities in het voetbal gaan komen om het zo de mooiste vrouwensport van het land te maken.'

Column Jan Dirk v/d Zee: Pingellust Column Jan Dirk v/d Zee: Pingellust 'Als er een ranglijst zou bestaan voor de mooiste werkwoorden in het voetbal, dan staat pingelen bij mij op de eerste plaats.'

Column Jan Dirk v/d Zee: Cash, bier en bitterballen Column Jan Dirk v/d Zee: Cash, bier en bitterballen 'Wie vals speelt, wordt uitgesloten van de voetbalvelden of gaat vanaf aankomend seizoen viraal via Dumpert.' Column Jan Dirk v/d Zee: Jacuzzi’s in de kleedkamer Column Jan Dirk v/d Zee: Jacuzzi’s in de kleedkamer 'Het enige punt dat de KNVB-licentiecommissie stelt, is dat de arbeidsovereenkomsten op een fatsoenlijke én eenduidige manier zijn geregeld.' Column Jan Dirk v/d Zee: Een echte vrijwilliger Column Jan Dirk v/d Zee: Een echte vrijwilliger 'Mensen willen nog wel meehelpen, maar niet meer zo lang en intensief als de generatie vrijwilligers van vandaag de dag.' Column Jan Dirk v/d Zee: Onder de tafel Column Jan Dirk v/d Zee: Onder de tafel 'De wet werk en zekerheid is een van de grootste irritatiefactoren bij amateurverenigingen.'

Laatste nieuws