Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Column Jan Dirk v/d Zee: Maak van gym een serieus vak

Hans van Zetten verwijt de overheid een laffe houding als het aankomt op gymnastiekonderwijs. De sportcommentator en turnstem van Nederland tweette dat elke gymles op school moet worden gegeven door een leraar die daartoe bevoegd is. Hij schrijft: ‘De rijksoverheid ontbeert de moed de norm te stellen. Elk schoolbestuur mag zelf beslissen. Onverantwoord!’

In mijn eerdere stukjes heb ik regelmatig geschreven over de zorgen die we bij de voetbalbond hebben als het gaat om de motorische ontwikkeling van kinderen. Zo zetten we op de KNVB Campus in Zeist judocoaches in om voetballertjes aan te leren hoe ze beter kunnen vallen, omdat steeds meer spelertjes pols- en armbreuken oplopen. Dat is overigens niet alleen in de top van de jeugd zo, maar een beeld dat zich landelijk aftekent.

Zorgwekkende ontwikkelingen

Ook op andere gebieden worden zorgwekkende ontwikkelingen gesignaleerd. Niet zo lang geleden waarschuwde Caroline Klaver, hoogleraar oogheelkunde aan het Rotterdams Erasmus Medisch Centrum, nog voor de snel groter wordende groep bijziende, slechtziende of zelfs praktisch blinde kinderen. Zij deed tegelijkertijd een dringend verzoek aan de ouders van kinderen om ze vooral veel naar buiten te sturen en niet de hele dag achter een telefoon of laptop te laten hangen.

Toch weet ik, als vader van drie dochters, hoe ongelooflijk moeilijk het kinderen wordt gemaakt om niet toe te geven aan alle verleidingen

Toch weet ik, als vader van drie dochters, hoe ongelooflijk moeilijk het kinderen (en de ouders) wordt gemaakt om niet toe te geven aan alle verleidingen. Wat dat betreft heb ik een makkie gehad. Althans, ik kan mij niet herinneren dat je, zoals nu, op elk moment van de dag, waar je ook komt, wordt geconfronteerd met snacks, snoep en andere lekkere dingen. Of je nu naar de bioscoop gaat, in een doe-het-zelf-zaak voor de kassa staat, een willekeurige winkelstraat inloopt of in de pauze de schoolkantine binnen komt, de omgeving waarin we leven wordt langzaam een vreet-paradijs. Een ontwikkeling die wat mij betreft, vraagt om overheidsregulering.

De aantrekkingskracht van smartphones

Veel lastiger wordt dit, als het gaat om de aantrekkingskracht van smartphones en andere apparaten met beeldschermen. Ook dat merk ik elke dag. Als we er niets van zouden zeggen, dan is de kans groot dat de meiden bij ons thuis vanaf het ontbijt tot diep in de nacht op dat ding verdwalen. Maar ik heb goed nieuws. In onze lobby met NOC*NSF hebben we in het regeerakkoord van Rutte III een potje van maar liefst 175 miljoen euro gevonden. Dat is voor de werkdrukverlaging in het onderwijs. Maar daarmee kunnen we samen met het onderwijs vanaf vandaag alvast een gigantische stap zetten voor onze kinderen en de leraren in Nederland:

1. We schroeven de twee uur gymles in de week op naar drie uur.

2. Lichamelijke opvoeding wordt alleen nog maar gegeven door een vakdocent.

Zo slaan we twee vliegen in één klap. Leraren krijgen een paar uur extra ruimte in hun agenda om andere dingen te doen (of lekker helemaal niks) en we maken van de gymles een serieus vak, dat louter door leraren met een diploma op zak mag worden gegeven. De landelijke overheid en de gemeentes kunnen dit niet aan de schoolbesturen over laten. Het wordt dan zomeravondvoetbal. Leuk, maar het schiet niet op. Daarom is het belangrijk dat u op de juiste partij stemt op 21 maart bij de gemeenteraadsverkiezingen. Succes.

Columns Jan Dirk van der Zee Columns Jan Dirk van der Zee Bekijk hier de eerder gepubliceerde columns van Jan Dirk van der Zee.

Stel jouw training samen met Rinus

Je trainingen en seizoensplanning bij de hand. Thuis en op het veld.

Laatste nieuws