Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Column Jan Dirk v/d Zee: Van scheidsrechters blijf je af

De beslissing van Björn Kuipers om tijdens de wedstrijd Brazilië-Costa Rica een penalty te herroepen na het zien van de beelden van de videoarbitrage, leverde de tukker wereldwijd lof op. Was Kuipers op hetzelfde moment scheidsrechter geweest in het amateurvoetbal - zonder filmbeelden - dan had hij waarschijnlijk onder politiebegeleiding het veld moeten verlaten.

Die veronderstelling werd bevestigd toen ik in een meeting met de Centrale Organisatie van Voetbalscheidsrechters (COVS) een briefje in mijn handen kreeg gedrukt, waarin de incidenten van de laatste drie weken werden opgesomd. Alsof je het aantekeningenlijstje leest uit het leven van een hooligan:

  • Politie moet ingrijpen bij massale vechtpartij tussen supporters in Vriezenveen.
  • Massale vechtpartij na afloop voetbalwedstrijd in Lopik.
  • Rake klappen uitgedeeld in Meterik.
  • Knok- en scheldpartijen bij winst Neede op SVBV.
  • Scheidsrechters onder politiebegeleiding weg na staken Nicolaas Boys – ODB.
  • BZC/Zuiderpark – Vierpolders twee minuten voor tijd gestaakt. Scheidsrechters weggevoerd door politie.
  • Scheidsrechter Stewart knock-out geschopt na wedstrijd.
  • Massale vechtpartijen ontsieren twee amateurvoetbalwedstrijden in Apeldoorn
  • Veldslag na afloop van voetbalwedstrijd tussen FC Tilburg en Madese Boys.

Bestuursleden

De mate waarin het nu gebeurt, vormt een dieptepunt in de geschiedenis van het amateurvoetbal

Ook enkele bestuurders en sponsors bleken betrokken te zijn geweest bij rellen in de regio. Kun je het je voorstellen? Bestuursleden, die voor de ogen van kinderen en omstanders de boel ophitsen, of zelfs een scheidsrechter aanvliegen vanwege een verkeerde beslissing die ongunstig uitpakt voor de vereniging? De club waar jij de verantwoordelijkheid voor draagt en het goede voorbeeld moet geven?

Natuurlijk, dit soort uitwassen kwam in het verleden ook voor, maar de mate waarin het nu gebeurt, en de heftigheid waarmee dat gepaard gaat, vormt een dieptepunt in de geschiedenis van het amateurvoetbal. Een deel van de onrust heeft vermoedelijk te maken met de aanpassingen die we hebben doorgevoerd in de regionale nacompetities van de eerste en tweede klasse. Er worden daar nog maar drie wedstrijden gespeeld en degradatie of promotie wordt door het ontbreken van een beslissingsmatch op doelsaldo beslist.

Dubbelrol sociale media

Voor zover de nacompetitie al geen ongemeen spannende confrontaties opleverde, zetten deze veranderingen de sfeer onbedoeld op scherp. Daarbij is een dubbelrol weggelegd voor de sociale media, die zowel de daders in kaart brengt (waardoor ze kunnen worden opgespoord) als anderen uitlokt om deel te nemen aan het geweld (volgersgedrag). Helaas heeft het betaald voetbal daarmee het alleenrecht op hooligans verloren. Plotseling zien ook voorzitters van kleine familieclubs zich genoodzaakt in overleg te gaan met burgemeesters en politie, om wedstrijden in goede banen te leiden.

Helaas heeft het betaald voetbal het alleenrecht op hooligans verloren

De doorgevoerde veranderingen van het afgelopen seizoen zullen we daarom kritisch evalueren en waar nodig aanpassen. Evenals we met clubs, overheden en andere instanties in gesprek gaan om het geweld tegen scheidsrechters en op de voetbalvelden in te dammen. Met de succesvolle lobby voor meer bewegingsonderwijs heeft het voetbal inmiddels laten zien het land te kunnen verenigen. Een instelling die we op dit dossier keihard nodig hebben. Ideeën?

Columns Jan Dirk van der Zee Columns Jan Dirk van der Zee Bekijk hier de eerder gepubliceerde columns van Jan Dirk van der Zee.

Rinus

Het grootste aanbod voetbaltrainingen, losse oefeningen en meerweekse programma’s. Plan ze in, vink ze af en zorg voor gevarieerde trainingen en een goede ontwikkeling van je team!

Laatste nieuws