Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Column Jan Dirk v/d Zee: Het had eerder gemoeten

Iemand die een belofte inhoudt, is een talent. Iemand die een belofte maakt, zegt mondeling of schriftelijk iets toe. Beide principes stonden afgelopen woensdagavond ter discussie, toen 160 clubvoorzitters van amateurverenigingen met elkaar spraken over de competitieopzet van de Tweede en Derde divisie.

Grote veranderingen gaan niet vanzelf. Het vergt het uiterste van organisaties en hun mensen

Het was voor het eerst, sinds de besluitvorming in 2014, dat alle betrokken voetbalvoorzitters bij elkaar kwamen om te laten horen hoe men er echt over denkt. Achteraf gezien hadden we deze bijeenkomst veel eerder moeten organiseren. Vanaf het moment dat ik bij de KNVB begon te werken (zomer 2015), heeft het gerommeld onder de Tweede en Derde divisie. Alsof we een huis kochten waarvan de financiering niet rond wilde komen en dat vol zat met verborgen gebreken. Eerst het gedoe over de licentievoorwaarden, toen de contractspelers en het eindigde met de onmin over de beloftenteams. 

Niet vanzelf

Grote veranderingen gaan niet vanzelf. Het vergt het uiterste van organisaties en hun mensen. Daar heb ik alle begrip voor. Toch blijf ik het eigenaardig vinden dat we gaandeweg zo met elkaar in discussie zijn geraakt over de uitvoering van de doorbraak in de voetbalpiramide. Als je het mij vraagt hebben we in de fase van de besluitvorming te weinig tijd genomen voor de concrete invulling. Wat komt er nou werkelijk bij kijken? Welke voor- en nadelen heeft het? En wie moet over welke schaduw heen stappen om het tot een succes te maken? Het is nu eenmaal een gegeven, dat er veel verschillen bestaan tussen het betaalde en het amateurvoetbal, tussen de zaterdag- en de zondagclubs en tussen de uiteenlopende zienswijzen en belangen. 

Daarom had ik liever eerder een gesprek gevoerd zoals afgelopen woensdag. Dat was een bewogen avond met felle discussies, waar uiteindelijk veel is opgehelderd en uitgesproken. Er is wederzijds begrip ontstaan en overeenstemming over onze gezamenlijke vervolgstappen. Zo is afgesproken geen extra beloftenteams meer toe te laten en de KNVB-directies gaan met hun achterban terug naar de tekentafel. Daar werken ze aan een oplossing die past bij het oorspronkelijke doel van de Tweede en Derde divisie: komen tot één competitie met meer strijd, uitdaging en kansen. 

Illusie

Wij willen namelijk maar één ding: zoveel mogelijk mensen verenigen om van het voetbal te genieten

Het is overigens een illusie om te denken dat we straks iedereen tevreden kunnen stellen met de nieuwe oplossingsrichtingen. Voetbal kent nu eenmaal veel emoties en nog meer belangen. Het is aan de KNVB om een heldere koers neer te zetten, waarin iedereen zich zal herkennen. Wij willen namelijk maar één ding: zoveel mogelijk mensen verenigen om van het voetbal te genieten. Daarbij spelen we nooit op de man maar altijd op de bal. Die belofte verdient het voetbal.

Columns Jan Dirk v/d Zee Columns Jan Dirk v/d Zee Lees hier de eerder gepubliceerde columns van Jan Dirk van der Zee.

Alles voor trainers

Opleidingen van beginners tot het betaald voetbal

Laatste nieuws