Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Column Jan Dirk van der Zee: Gaat VoetbalTV het voetbal veroveren?

"Waar sta jij eigenlijk?", vraagt de jongste. Op de keukentafel liggen de fotoalbums van vroeger. Een wereld in gedempte kleuren. Mijn dochter bestudeert een foto van het jeugdelftal waarin ik speelde. 'C1, vv Gorredijk, 1986' heeft mijn moeder erbij geschreven.

Ik beheerste de Tscheu La Ling-schaar als geen ander en ik kon een bal over zestig meter in de kruising krullen.

Evenals: 'Onze Jan Dirk net iets te groot voor het servet, maar te klein voor het tafellaken'. Mijn dochter grinnikt. "Ben jij dat?" Ze wijst naar een slungelachtig figuur die aan de linkerkant ongeïnteresseerd in de lens staart. "Je hebt een matje", zegt ze. 

Och, denk ik. Ze moest eens weten. In die tijd… Serieus, ik herinner mij uitwedstrijden tegen Jubbega en Nieuwe Horne waarin alles lukte. Ik beheerste de Tscheu La Ling-schaar als geen ander en ik kon een bal over zestig meter in de kruising krullen. Het zou een kwestie van tijd zijn, voordat ik werd opgemerkt door een grote club.

Testen met VoetbalTV

Maar leg dat maar eens uit aan je dochter. Anno 2017. Zonder bewegende beelden en alleen wat beduimelde foto’s in een familiealbum. Het zou mooi zijn geweest als we toen de cameratechniek hadden gehad, waarmee we nu testen bij de KNVB. Dat zijn videopalen met slimme camera’s die zelf een wedstrijd kunnen registeren en automatisch een verslag maken.

Zo kan iedere speler zijn/haar eigen acties of doelpunten terugkijken op video. Sterker nog; opa’s en oma’s die ver weg wonen, kunnen met VoetbalTV ook naar de wedstrijd van hun kleinkinderen kijken. Live zelfs, als onderdeel van Voetbal.nl.

Met VoetbalTV kan iedere speler zijn/haar eigen acties of doelpunten terugkijken op video.

Pilot met vijf amateurclubs

Naast de KNVB is ook de Duitse voetbalbond aan het experimenteren met deze cameratechniek, alsmede de Schotse organisator van de 5-a-side-competitie. Wij zijn twee weken geleden gestart met de eerste pilot waaraan vijf amateurclubs deelnemen. Dit aantal willen we in het nieuwe seizoen uitbreiden naar vijftig verenigingen. Daarna volgt de landelijke introductie. 

Verschillende partijen experimenteren met diverse systemen en hebben zich bij de KNVB gemeld voor een samenwerking. Ook uit de hoek van sponsoren en partners is interesse.

De technologie om simpele, maar kwalitatief hoogwaardige registraties van voetbalwedstrijden te maken ontwikkelt zich zo snel dat dit inmiddels ook voor de volle breedte van het amateurvoetbal interessant begint te worden. Verschillende partijen (cameraleveranciers, sportmarketingbureaus en technologieleveranciers) experimenteren met diverse systemen en hebben zich bij de KNVB gemeld voor een samenwerking. Ook uit de hoek van sponsoren en partners is interesse.

In dit speelveld wil de KNVB richtingbepalend zijn. VoetbalTV moet een dienst worden die het voetbalplezier vergroot en waarde toevoegt voor alle voetballers, fans en partners. 

Te vroeg gepiekt

"Toch geloof ik je niet", zegt mijn dochter. "Als je zo ontzettend goed was, waarom heb je dan niet bij een profclub gevoetbald?"

"Goeie vraag", antwoord ik. "Dertig jaar te vroeg gepiekt."

"Pff…", verzucht mijn dochter. "Droom lekker verder." 

Bij een geslaagde pilot start VoetbalTV in september. Geïnteresseerde clubs kunnen zich melden bij mijn collega Joris de Boer.

Joris de Boer

Mediarechten

Dankzij VoetbalTV jouw eigen amateurwedstrijd terugkijken Dankzij VoetbalTV jouw eigen amateurwedstrijd terugkijken Lees meer over VoetbalTV. Columns Jan Dirk van der Zee Columns Jan Dirk van der Zee Lees hier de eerder gepubliceerde columns van Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal.

Laatste nieuws