Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Column Jan Dirk van der Zee: Stop het scheiden van jongens en meisjes

KNVB Media
KNVB Media
14 mei 2019, 16:08

Gemengd voetbal is leuker voor het kind en beter voor de sport. - Foto: KNVB Media

Kies voor gemengd voetbal: dat is de eenvoudige boodschap van de KNVB. De voetbalbond wil in de komende jaren zoveel mogelijk clubs stimuleren om jongens en meisjes zo lang mogelijk in een team te laten spelen.

Op dit moment voetbalt 50 procent van de meisjes onder 11 jaar in de gemengde jeugdcompetitie en 50 procent in de meidencompetitie. Als het aan de KNVB ligt, is daar over een paar seizoenen geen sprake meer van en spelen kinderen in het hele land gemengd voetbal. 

Natuurlijk verloop

De bond gaat daarbij uit van een natuurlijk verloop, omdat een belangrijk deel van de clubs, dat nu nog alleen met meidenteams werkt, heeft aangegeven mee te willen gaan in de verandering. Slechts een beperkt deel van de verenigingen blijft onwrikbaar vasthouden aan een gescheiden spelopzet.

Het meest gehoorde commentaar van tegenstanders van gemengd jeugdvoetbal komt ongeveer hierop neer: ‘Mijn dochter wil bij de meiden voetballen, niet met de jongens. Zo verknallen jullie haar plezier in het voetbal.’ Andersom is deze redenering ook te beluisteren, maar minder vaak. Terwijl de argumenten op dezelfde afgetrapte voetbalschoenen komen aansloffen. Eerst wordt gesuggereerd dat jongens onderling meer lol hebben als ze samen spelen (geldt ook voor meiden) en daarna volgt het betoog dat Moeder Natuur toch niet voor niks twee verschillende seksen op de wereld heeft gezet. 

Als het aan de KNVB ligt spelen kinderen in het hele land gemengd voetbal.

Ontwapenend antwoord

Het ontwapenende antwoord komt van de kinderen zelf. Zo vertelt Linzy Steketee, speelster bij DZC’68 uit Doetinchem (waar ze tot Onder 12 alleen nog maar gemengd voetballen) op de site van de KNVB, dat ze eerst alleen met meiden heeft gespeeld en nu in een team zit met elf jongens en vier meiden. "Op het veld moet ik nu wel meer knokken en harder werken. Met de meiden waren we vaak aan het giechelen, maar met de jongens erbij is het iets serieuzer geworden. Dat vind ik fijn."

Het gaat om kwaliteit, niet om of je een jongen of meisje bent.

Ook Lars van Silfhout, verdediger van VV Bennekom ziet de voordelen: "Ik had nog niet eerder met meiden gevoetbald, maar Aniek en Veerle lieten meteen zien dat ze net zo goed zijn als de jongens. Het gaat om kwaliteit, niet om of je een jongen of meisje bent." Van Boyd Stevering, speler van DZC'68, lees je nog een ander inzicht: "Met meiden praat je over andere dingen dan met jongens, maar op het veld merk je geen verschil. Je bent één team."

Gelijkgestemden

Volgens collega Roos Brouwer, medewerker Voetbalontwikkeling bij de KNVB en verantwoordelijk voor de campagne gemengd voetbal, bevestigen de kinderen de verschillende onderzoeken. "Alle voetballertjes kunnen van elkaar leren en plezier met elkaar beleven, daarin speelt geslacht geen rol. Je vergroot de kans dat ieder kind met gelijkgestemden kan gaan spelen op basis van leeftijd, motivatie, ambitie en niveau."

Met andere woorden; door het open te gooien, trek je meer voetballers naar je club, waarmee je verschillende teams kunt maken met kinderen die beter bij elkaar passen. 

Tel uit je winst. 

Gemengd voetbal is leuker voor het kind, beter voor de sport, goed voor de sfeer op de club en draagt bij aan gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Nu alleen nog een paar verstokte volwassenen zover krijgen. Gelukkig zijn die ook kind geweest.

Gemengd voetbal; positief voor jongens en meiden Gemengd voetbal; positief voor jongens en meiden Lees meer over gemengd jeugdvoetbal!

Columns Jan Dirk van der Zee Columns Jan Dirk van der Zee Lees hier de eerder gepubliceerde columns van Jan Dirk van der Zee.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen