Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Column Jan Dirk v/d Zee: Stem op je voetbalschoenen!

Iedere Nederlander woont gemiddeld 1,6 kilometer van een voetbalveld. Ons land telt 3.150 amateurclubs en elk weekend brengt de bond 1,2 miljoen mensen in beweging voor een potje voetbal. Indrukwekkende feiten die afgelopen maandag op tafel kwamen tijdens een gesprek met Bruno Bruins, minister van Medische Zorg & Sport. De bewindsman had de KNVB-directie uitgenodigd voor een gesprek over voetbal.

In een eerdere meeting had de minister al eens blijk gegeven van zijn affiniteit met de sport, maar vertelde ook weinig trek te hebben in problemen die door het voetbal zelf kunnen worden opgelost. Als een modern bestuurder stelde de bewindsman duidelijk, dat hij alleen daar wil helpen, waar hij op een betekenisvolle wijze het verschil kan maken.

Vergoeding OranjeLeeuwinnen

Als het om gelijkheid en diversiteit binnen het voetbal gaat heeft de bond een voorbeeldrol, daar strijden we voor

Pikant genoeg was de directe aanleiding voor ons gesprek, de uitlating van de minister over de vergoeding van de OranjeLeeuwinnen en de onderhandelingen die we daarover voerden. Bruins had graag gezien dat de voetbalsters evenveel zouden krijgen als de voetballers en stak dat niet onder stoelen of banken. We hebben bij de minister aangegeven dat er nauwelijks meer verschil bestaat tussen de Oranje vrouwen en mannen. Beiden zitten op de voetbalcampus en krijgen dezelfde beloning. Als het om gelijkheid en diversiteit binnen het voetbal gaat heeft de bond een voorbeeldrol, daar strijden we voor.

Zo konden we snel over naar onderwerpen die ons beider aandacht nodig hebben. Allereerst spraken we over het project ‘Veilig Sportklimaat’, waarvoor de overheidssteun begin 2019 afloopt. Het behelst onder meer een financiële ondersteuning voor de succesvolle samenwerking met Bureau Halt, de organisatie van spelregelavonden bij clubs en de begeleiding van risicoverenigingen naar een andere clubcultuur.

Het zal geen verbazing wekken, dat ik mij hard heb gemaakt voor de continuering en verdere uitbouw van deze samenwerking. Daarnaast hebben we stilgestaan bij de ambitie van de KNVB om veel meer mensen van voetbal te laten genieten, maar die we op dit moment nog niet bereiken, of een drempel ervaren waar we ze overheen moeten helpen. Ook daar kan de overheid een rol in spelen. Met name als het gaat om de uitwassen in de maatschappij: discriminatie en agressie.

Rol voetbal voor ministeries

Maar veruit het langst hebben we gesproken over de rol die voetbal zou kunnen spelen voor alle ministeries. In Roemenië en Zweden heeft FIFA-onderzoek inmiddels uitgewezen dat de economie en het welzijn in een land direct profiteren, als er in voetbal wordt geïnvesteerd.

In Roemenië en Zweden heeft FIFA-onderzoek uitgewezen dat de economie en het welzijn in een land profiteren, als er in voetbal wordt geïnvesteerd

Ook Kim Putters, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, heeft verstandige dingen gezegd over investeren in sport en de waarde die het vertegenwoordigt voor de cultuur in ons land. Sport levert namelijk een niet te verwaarlozen bijdrage aan een gezamenlijke identiteit en verbindt Nederlanders van jong tot oud, van hoog tot laagopgeleid en met welke familiegeschiedenis dan ook. Terwijl wij maar moeten blijven uitleggen dat voetballen voor alles en iedereen zo goed is.

In feite zouden we extra geld moeten steken in sportaccommodaties, het verenigingsleven en wegblijven van rare fiscale regels waardoor verenigingen gedwongen worden hun lidmaatschapsgeld te verhogen. Sterker nog; in een rijk land als het onze, is het een doodzonde dat we sporten niet gratis durven maken. In elk geval voor alle kinderen tot ver in de pubertijd.

Stem daarom morgen, 21 maart, op je voetbalschoenen bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Columns Jan Dirk v/d Zee Columns Jan Dirk v/d Zee Bekijk hier de eerder gepubliceerde columns van Jan Dirk van der Zee.

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Laatste nieuws