Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Column Jan Dirk v/d Zee: Jeugdraad gaat dwars door alle bestaande lijnen

Wat moeten we doen om jongeren enthousiast te houden voor het verenigingsvoetbal? Deze vraag stelden we in de voorbije weken aan de leden van de nieuwe KNVB Jeugdraad, die bestaat uit elf spelers, variërend in leeftijd tussen de dertien en achttien jaar, afkomstig uit families met uiteenlopende culturele achtergronden en woonachtig in alle windstreken van Nederland. 

De antwoorden die we kregen, wierpen een verfrissende kijk op het spel. Of liever gezegd, er kwamen meteen een aantal wedervragen ter sprake, zoals: waarom worden er in een vereniging niet veel meer activiteiten door elkaar georganiseerd voor alle leeftijden, zodat teams elkaar beter leren kennen? Hoe komt het dat je als jeugdspeler nooit een leuke clinic krijgt van het eerste elftal en waarom worden er geen FIFA-clubtoernooien op de PlayStation georganiseerd?

Enkele suggesties

Daarnaast lieten de leden van de Jeugdraad nog meer concrete adviezen horen. Een kleine greep uit de suggesties:

  • Zorg voor een goede trainer voor elk team en leg de focus op lager spelende elftallen, zodat zij zich niet achtergesteld voelen 
  • Accepteer geen trainers met een zoon of dochter in het team: ‘dat werkt niet positief voor de sfeer in de groep’ 
  • Stop met selectietrainingen, scout het hele jaar door
  • Deel teams in op basis van motivatie en interesse, omdat niet alle spelers op een hoog niveau willen spelen 
  • Hanteer andere teamnamen, want ‘het is niet leuk om te zeggen dat je in het zevende voetbalt’
  • Organiseer een Champions League competitie voor de kampioenen in elke klasse
  • Introduceer een Onder 21 en 23 competities voor spelers die nog niet tegen volwassen mannen willen voetballen 
  • Zet een zaalcompetitie op poten waar iedere club aan deelneemt, waardoor je in de winter blijft bewegen en nieuwe skills leert
  • Creëer een review website voor clubs, waarop ze hun visie, activiteiten en aanbevelingen delen

Vliegende start

Inmiddels hebben 3.000 mensen zich aangemeld voor het KNVB Voetbalpanel.

De vliegende start die we met de Jeugdraad maken, hopen we de komende weken ook te realiseren met het Voetbalpanel, een online platform waarop voetbalminnend Nederland wordt uitgenodigd een stem te geven aan het amateurvoetbal. Inmiddels hebben 3.000 mensen zich aangemeld, waaronder voetbalbestuurders, trainers, scheidsrechters, vrijwilligers en voetbalouders. In de komende tijd willen we doorgroeien naar tienduizend leden. Dat levert een informatiebron op van onschatbare waarde. 

Hoe goed dat werkt, weten we inmiddels van KNVB Assist. Het kennisplatform voor bestuurders, trainers, scheidsrechters en wedstrijdsecretarissen. Samen met de initiatieven voor de Jeugdraad en het Voetbalpanel maakt het onderdeel uit van de KNVB-strategie om het voetbal voor en van iedereen te maken.

Voetbalpanel Voetbalpanel Meld je aan en praat mee met het KNVB Voetbalpanel.

KNVB Ledenraad

Ook de introductie van de KNVB Ledenraad, drie jaar geleden, is daar een voorbeeld van. Dat zijn dertig afgevaardigden die door de clubs zijn uitgekozen om het belang te dienen van 1,2 miljoen leden. Wie lid is van de voetbalbond, en voor het amateurvoetbal van grote betekenis wil zijn, kan binnenkort aan de verkiezingen deelnemen voor de nieuwe termijn van de raad.

Wil je een minder tijdrovende klus, maar continue uitgedaagd worden met voetbalvragen, check dan in op Voetbalpanel. Voor vragen aan de Jeugdraad mail mij. Binnen in een paar seconden heb je antwoord. Dwars door alle bestaande lijnen heen.

Columns Jan Dirk van der Zee Columns Jan Dirk van der Zee Bekijk hier de eerder gepubliceerde columns van Jan Dirk van der Zee.

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Laatste nieuws