Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Column Jan Dirk van der Zee: Kritiek uit onverwachte hoek

Eindelijk. Voor het eerst in mijn loopbaan bij de KNVB kon ik een beslissing nemen waarvan ik bijna zeker wist dat iedere voetballiefhebber er blij mee zou zijn.

Want wie ik ook sprak over dit onderwerp, niemand zag bezwaren. Clubs niet, spelers niet, instanties niet. De meeste mensen vroegen zich zelfs af waarom we dit niet veel eerder hadden gedaan. Heerlijk toch? Zomers wat langer doorvoetballen, en in de koude wintermaanden iets minder vaak de wei in. De nieuwe speeldagenkalender ontving zelfs op Facebook uitsluitend positief commentaar. Uniek.

Totdat ik werd gebeld door de voorzitter van de Koninklijke Haagsche Cricket en Voetbal Vereeniging. Die klonk een stuk minder enthousiast. Naar zijn smaak was dit typisch bondgedrag: 'Zeist beslist'. 

Voetbal in de winter, cricket in de zomer

Waarom had nou niemand even de moeite genomen om navraag te doen bij verenigingen zoals zijn vereniging? Clubs met twee hoofdsporten. Die in de winter voetballen en in de zomer cricket spelen. Al meer dan honderd jaar. Een kind kon toch begrijpen dat je met de nieuwe speeldagenkalender in de problemen zou komen als je cricket speelt? 

In het Friese Gorredijk was hockey al kak. Laat staan cricket.

Eerlijk? Geen idee. Cricket is niet mijn ding. Buiten wat vage beelden van Studio Sport die ik mij herinner, heb ik nog nooit een wedstrijd gezien. Veel verder dan het beeld van mannen in gebreide spencertjes, die stokjes omver proberen te kegelen, kom ik niet. Noem het een gebrek aan opvoeding of een missend onderdeeltje in mijn algemene ontwikkeling, in het Friese Gorredijk was de sport cricket nou niet bepaald top of mind. Hockey was al kak. Laat staan cricket.

Terwijl de meeste voetballers de zomer gebruiken voor een potje voetbal op het strand, zijn er ook verenigingen die in de zomermaanden cricketen.

Schoonheidsprijs

Hoe dan ook, het verdiende niet de schoonheidsprijs om deze historische verenigingen uit Den Haag en Rotterdam over het hoofd te zien. Terwijl we toch echt in de waan waren dat we iedereen hadden gesproken, waar potentieel een probleem mee zou kunnen ontstaan. Ik besloot de voorzitter daarom direct mijn excuses te maken.

De sfeer was aanvankelijk om te snijden. Maar toen de oplossing werd besproken, brak het ijs.

De sfeer in de knusse kantine van de Koninklijke Haagsche Cricket en Voetbal Vereeniging (begonnen als Haagsche Cricket Club in 1878) was aanvankelijk om te snijden. Of zoals mijn collega zachtjes voor zich uitsprak: 'crematies zijn gezelliger'. Nou vond ik die constatering wat overdreven, maar ik kon mij voorstellen dat je er zo over denkt.

Schitterende verhalen

Op uitnodiging van de voorzitter van de Haagsche club waren ook de bestuurders van HBS Craeyenhout (1893), H.V & C.V. Quick (1896) en de Rotterdamsche Cricket & Voetbalvereeniging V.O.C. (1895) aangeschoven. Pas toen de oplossing werd besproken (aantal wedstrijden naar voren halen in het speelseizoen), brak het ijs en kwamen de verhalen op tafel. Schitterend.

Deze verenigingen zijn geen museumstukken, maar moderne clubs die midden in de samenleving staan en op een open manier worden georganiseerd. Over geld, sportieve successen, aanwas van leden en hulp van vrijwilligers hebben ze niks te klagen. Het is er in overvloed. Als je wilt kun je dit weekend gaan kijken, dan begint het cricketseizoen. Schijnt leuk te zijn. Columns Jan Dirk v/d Zee Columns Jan Dirk v/d Zee Bekijk hier de eerder gepubliceerde columns van Jan Dirk van der Zee.

Laatste nieuws