Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Column Jan Dirk v/d Zee (6): De grootste vrouwensport

King of Sex is de bijnaam van modeontwerper Tom Ford. Met zijn gewaagde aanpak wist hij het merk Gucci om te turnen tot één van de meest waardevolle modemerken van dit moment. Nu bouwt de Amerikaanse designer aan een imperium onder zijn eigen naam. Ford gebruikt daarbij altijd dezelfde ingrediënten: sensualiteit, stijl en vrouwelijkheid. Goed verhaal denkt u, maar wat heeft dit in vredesnaam met voetbal te maken? Dat zal ik u vertellen: mijn verhaal gaat over vrouwenvoetbal.

Voetbal wordt de grootste vrouwensport van Nederland

Enkele weken geleden presenteerde Minke Booij namelijk haar toekomstplannen voor het Nederlandse vrouwenvoetbal. De olympisch- en wereldkampioene hockey is bij de KNVB verantwoordelijk voor de damestak. Zij heeft een ambitieuze missie bij de bondsdirectie neergelegd: Voetbal wordt de grootste vrouwensport van Nederland.

Geen gekke gedachte

Geen gekke gedachte voor wie de ontwikkelingen in het vrouwenvoetbal op de voet volgt. Nu al is het de snelst groeiende sport van het land (en de snelst groeiende doelgroep van de KNVB) en ook in de eerste helft van dit jaar kwamen er weer meer dan 10 procent nieuwe voetbalsters bij.

Zelf ontdekte ik de potentie van de sport tijdens de wereldkampioenschappen voetbal in Canada. Op het toernooi raakte ik onder de indruk van de samenhang, het respect op het veld, de wil om te winnen en de sfeer op de tribunes. Eerlijk gezegd zag ik, tot mijn eigen verbazing, dat het mannenvoetbal nog een heleboel kan leren van het vrouwenvoetbal. 

Zag.

Uitdagingen

In de eerste helft van dit jaar kwamen er weer meer dan 10 procent nieuwe voetbalsters bij

Inmiddels zie ik ook de uitdagingen die Minke ziet. Ondanks de meer dan 150.000 voetbalsters die ons land rijk is, blijft vrouwenvoetbal, onbedoeld en ongewild, toch een beetje op het bijveld van de mannen spelen. Zo wil het grote publiek nog niet echt warm lopen voor de sport, zijn sportieve successen op het allerhoogste niveau uitgebleven, zien sponsoren de grote waarde van vrouwen in het voetbal nog niet en moeten meisjes in Nederland regelmatig aan hun omgeving uitleggen waarom ze voor voetbal kiezen.

Betekent dit dat ik daarom minder geloof heb in de plannen om van voetbal de grootste vrouwensport van Nederland te maken? Zeker niet. Maar er zal nog heel wat moeten gebeuren, voordat elk meisje of vrouw een passende plek vindt bij een club als speelster, coach, trainer, scheidsrechter of bestuurslid. En – mocht ze het talent hebben – de weg naar de top weet te bereiken. Daarom wordt het tijd, dat vrouwen op alle sleutelposities in het voetbal gaan komen om het zo de mooiste vrouwensport van het land te maken. Een sport waar zelfs mannen graag voor thuis blijven.

Vraagje. Zou Tom Ford dan een keer naar de tenues mogen kijken?

Laatste nieuws