Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Column Jan Dirk v/d Zee: Doorbraak in het weekendvoetbal

“Ongelooflijk! SDO Bussum wint voor het eerst in de geschiedenis een echte prijs. Ruim honderd jaar op moeten wachten”, twitterde Duco Abspoel over de winnaar van de KNVB District beker West 1. De eindredacteur van FoxSports vergezelde zijn tweet met een filmpje van hossende spelers tussen de honderden toeschouwers op het veld.

Het leverde zes bekerwinnaars op die het amateurvoetbal verheffen tot meer dan voetbal alleen

Regionale sites hadden in de dagen ervoor al gesproken over ‘Italiaanse taferelen in ’t Gooi’. Voor de laatste training vuurwerk, zeven bussen met supporters naar Breukelen en zelfs een speciale bekerfinalesjaal voor de wedstrijd tegen de zaterdagamateurs van Ajax.

De beker leeft

Ik druk me zacht uit, als ik beweer dat de KNVB District bekercompetitie leeft in Nederland. In de zes districten waar afgelopen week de finales werden gespeeld, stonden de regionale en lokale media bol van de berichtgeving over de wedstrijden. Naast de mooiste krantenkop – ‘Flevo Boys verpulvert Urk’ – leverde het ook zes bekerwinnaars op die het amateurvoetbal verheffen tot meer dan voetbal alleen. Het maakt de regio trots, verbindt de buurt en zorgt voor thrillers van wedstrijden, goede arbitrage en een geweldig publiek.

Tegelijkertijd stelt het mij voor een raadsel. Zo vanzelf als het gaat tussen de zaterdag- en zondagclubs tijdens de district bekerwedstrijden, zo moeizaam gaan de gesprekken over vernieuwingen in het weekendvoetbal. Iedereen ziet, tenzij je met een noodvaart tegen een doelpaal bent aangelopen, hoe de velden op zondag leger worden en op zaterdag (over)vol raken.

Verdeeld voetballandschap

Het is nu aan de totale voetbalfamilie om de patstelling in het weekendvoetbal te doorbreken

Maar zo eensgezind als het amateurvoetbal in de discussie staat met het betaalde voetbal over de voetbalpiramide, zo verdeeld zijn we over het openbreken van de zaterdag- en zondagcompetities. Zelfs het feit dat de clubs onderling hun speeldagen regelen voor de promotie- en degradatieduels, nog beter voetbal laten zien dan in hun eigen competities met meer spektakel, doet daar niets aan af.

Ik heb mij dan ook voorgenomen om voordat mijn nieuwe termijn als directeur amateurvoetbal er over drie jaar op zit, met een oplossing te komen voor de weekend problemen. Daartoe zullen we in de komende maanden de eerste stappen zetten en uiteenlopende verenigingen vragen om vrijuit in oplossingen te denken en niet voor de nostalgische pot te gaan hangen. Zo zullen zondagverenigingen onder ogen moeten zien, dat steeds meer mensen het weekend anders willen invullen dan met een traditioneel potje voetbal en zaterdagclubs kunnen niet meer achteroverleunen en denken: ‘het zal mijn tijd wel duren’.

Patstelling doorbreken

Het is nu aan de totale voetbalfamilie om de patstelling in het weekendvoetbal te doorbreken. Daarbij kunnen de successen van de KNVB District bekerwedstrijden als inspiratie dienen. Seizoen na seizoen bouwen zaterdag- en zondagverenigingen daar aan een fantastisch voetbalfeestje. Wat houdt ons tegen?

Columns Jan Dirk van der Zee Columns Jan Dirk van der Zee Bekijk hier de eerder gepubliceerde columns van Jan Dirk van der Zee.

Alles voor trainers

Opleidingen van beginners tot het betaald voetbal

Laatste nieuws