Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Column Jan Dirk v/d Zee: Nieuw Oranje!

Toen ik Marius Privée de eerste keer zag, bracht hij me in een flits terug naar de jaren ’80. De tijd dat ik nog dagelijks bladerde door de gestencilde oefeningen uit het boek van Wiel Coerver, om mezelf de dubbele schaar en andere vloeiende passeerbewegingen eigen te maken. Qua uitstraling doet de nieuwe bondscoach van het Nederlands zaalvoetbalteam vrouwen denken aan de Limburgse ‘Albert Einstein van het voetbal’.

Aanstaande zondag speelt Privée in Drachten met zijn team zijn eerste officiële oefeninterland tegen Finland. Het is de voorbereiding op de kwalificatiereeks voor het Europese kampioenschap in 2019.

Nationaal team

Buiten het zicht van het grote publiek en camera’s is de sport bezig met een snelle comeback

Voordat ik bij de bond kwam werken, had ik nog nooit gehoord van zaalvoetbal voor vrouwen. Laat staan dat ik wist dat we in 1983 al eens eerder een nationaal team op de been hadden gebracht. Dit werd begin van de jaren ’90 opgeheven vanwege gebrek aan grote internationale toernooien. Het kan verkeren, want inmiddels is deze tak van sport binnen het voetbal, buiten het zicht van het grote publiek en camera’s, bezig met een snelle comeback.

Zo hebben we sinds 2011 een Eredivisie met twaalf verenigingen en beschikken we over een nationale hoofdklasse. De verenigingen die in deze twee competities uitkomen, hebben niet zelden opmerkelijke namen, als Drs.Vijfje (uit Groningen), Plubos (Alkmaar), Biersteker (Scharwoude) en Exstudiantes (Zwolle). De top van Nederland wordt gevormd door de Drachtster Boys, vv Pernis, Os Lusitanos (Amsterdam, drie keer landskampioen) en FC Gelre (Wehl).

Kleine sport

Wereldwijd is deze vorm van voetbal voor vrouwen nog een kleine sport. Buiten Europa heeft alleen Iran een team dat geweldig speelt. Binnen de Europese grenzen maken landen als Spanje, Portugal, Rusland en Oekraïne de dienst uit. Op het Iberisch schiereiland stellen zelfs profclubs als Atlético Madrid en Benfica een eigen zaalvoetbalteam voor vrouwen op.

Sinds 2011 hebben we een Eredivisie met twaalf verenigingen en beschikken we over een nationale hoofdklasse

Mede dankzij deze positieve ontwikkelingen heeft de UEFA besloten om in 2019 voor het eerst in de geschiedenis een EK te organiseren. Dat was voor de KNVB de voorzet om het Nederlands zaalvoetbalteam voor vrouwen opnieuw leven in te blazen. Wij zijn er namelijk van overtuigd dat deze sport de komende jaren snel aan populariteit zal winnen. Als wintersport, in combinatie met veldvoetbal, maar ook als op zichzelf staande discipline. De groei zal nog sneller gaan met een succesvol nationaal team.

Mooi spektakel

Ik zou liegen als ik zeg dat ik al heel vaak een sporthal heb bezocht om een wedstrijd bij te wonen van het vrouwenvoetbal in deze vorm. Eigenlijk zou ik er veel meer tijd voor vrij moeten maken. Zeker nu ik de Oranje zaalvoetballers regelmatig heb zien spelen. Dat is een ongemeen spannend en mooi spektakel. Maar bovenal verdient Privée onze volle aandacht en support. Het is een bevlogen coach, waar je achter gaat staan.

Columns Jan Dirk van der Zee Columns Jan Dirk van der Zee Bekijk hier de eerder gepubliceerde columns van Jan Dirk van der Zee.

Laatste nieuws