Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Column Jan Dirk v/d Zee: Tegen zichzelf beschermen

Vieze vuile stoep@^* Hoe durf je. In mijn eigen huis. Met hem. Waarom? Als ik ‘m voor de auto krijg... Wacht. Hoekschop. Die is voor mij. Gooi 'm er maar in. Hoog! Hé jongen, wat staat die keeper raar naar mij te kijken? Wat moet-ie? Valt er wat te zien guppenkop? 

Vorig seizoen was Sjors Brouwer - onze programmanager voor respect & sportiviteit bij de KNVB - getuige van excessief geweld in een wedstrijd van zijn eigen team. Na een hoekschop kwam de keeper samen met een speler van het andere elftal ten val. Toen ze op de grond lagen begon de speler uit het niks op de doelman in te beuken.

Niet in dank afgenomen

Ik walg van het geweld waar wij aan het begin van dit seizoen door zijn opgeschrikt

Sjors had tijdens de wedstrijd al gezien, dat het niet helemaal pluis was met deze speler. Hij gedroeg zich zo agressief, dat de programmamanager bij de KNVB aan de andere spelers in het veld vroeg of het wel oké was met deze man. Dit werd hem niet in dank afgenomen, waarom hij zich niet met zijn eigen zaakjes bemoeide? Na de wedstrijd bleek de speler, die de keeper het ziekenhuis insloeg, in een echtscheiding te zijn verwikkeld. 

Laat ik vooropstellen dat ik elke vorm van agressiviteit op het voetbalveld verwerpelijk vind en afkeur. Ik walg van het geweld waar wij aan het begin van dit seizoen door zijn opgeschrikt. In één wedstrijd bleef een man doorschoppen op het hoofd van een tegenstander, die hij even daarvoor met een tackle naar de grond had gewerkt. In een andere wedstrijd sloegen twee teamgenoten elkaar letterlijk de vernieling in. Beide zaken worden vervolgd via het lik-op-stukbeleid van het KNVB Tuchtrecht. 

Dalende trent

Gek genoeg kenden de ploeggenoten zijn problemen, maar wisten ze hem niet te behoeden voor zijn razernij

Gelukkig zien we sinds een aantal jaren een dalende trend in het aantal gevallen van excessief geweld op de amateurvoetbalvelden. Dit is te danken aan de clubs, die bijna allemaal prioriteit hebben gemaakt van hun sportiviteitsbeleid en richtlijnen hebben opgesteld om respectvol met elkaar om te gaan en het gezellig te houden op het veld. Maar hoe zorgen we ervoor dat we de agressiviteit volledig van het veld bannen? Of is dat een illusie?

Onderzoek wijst uit, dat in bijna alle zaken van buitensporige agressie in het voetbal, het gedrag van de daders werd beïnvloed door zaken buiten het voetbal. De geweldplegers liepen privé vaak al veel langer rond met problemen. Zoals de man in de wedstrijd van Sjors Brouwer. Dat was een voetballer die de woede over zijn echtscheiding meenam in het veld. Gek genoeg kenden de ploeggenoten zijn problemen, maar wisten ze hem niet te behoeden voor zijn razernij.

Iets opsteken

Kijken we niet regelmatig naar anderen, zonder echt te willen zien?

Kunnen we daarvan iets opsteken? Kijken we niet regelmatig naar anderen, zonder echt te willen zien? Is de voetbalclub niet de ideale omgeving om elkaar te spreken en te leren kennen, zodat je weet wat er speelt? Hierdoor kun je mensen die het nodig hebben een hart onder de riem steken en soms, heel soms, tegen zichzelf in bescherming nemen. 

Columns Jan Dirk v/d Zee Columns Jan Dirk v/d Zee Bekijk hier de eerder gepubliceerde columns van Jan Dirk van der Zee.

Laatste nieuws