Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Column Jan Dirk v/d Zee: De mooiste clubkleur is oranje

Als eindverantwoordelijke voor het amateurvoetbal bij de KNVB sta je niet zo vaak stil bij het feit dat je ook in de directie zit van een koninklijke voetbalvereniging met vijftien elftallen bestaande uit de beste voetballers en voetbalsters van Nederland. Pas toen ik afgelopen zaterdag in het vliegtuig terugkeerde van de Algarve Cup in Portugal - waar de OranjeLeeuwinnen zich voorbereiden op het EK in ons eigen land - daalde dat besef echt in.

De dag ervoor had ik onze speelsters met 3-2 zien verliezen van Australië. Spits Vivianne Miedema scoorde na een fraai opgezette aanval de 3-1 en Sherida Spitse schoot met een zeldzaam mooi genomen vrije trap het tweede Nederlandse doelpunt binnen. Tegen het einde had Oranje zelfs dikke kansen om gelijk te komen.  

Zes hysterische weken

Kom jij de komende weken samen met mij kijken naar de wedstrijden van onze jeugdteams?

Het bezoek aan onze OranjeLeeuwinnen maakt voor mij deel uit van zes hysterische weken die vanaf nu zijn ingegaan. Daarin spelen onze nationale teams (schrik niet) 32 wedstrijden, waarvan vijf Derby’s der Lage Landen, een kraker tegen Duitsland en meerdere confrontaties met Italië en Frankrijk.

Nog mooier is het dat een groot deel van de wedstrijden op vaderlandse bodem wordt gespeeld. Naast het grote Oranje, de Oranjevrouwen en Jong Oranje, zullen ook onze elftallen Onder 15, 16, 17, 18 en 19 in actie komen, alsmede de mannen van het Nederlands zaalvoetbalteam. Het enige elftal zonder verplichtingen in deze periode, is het Oranje CP-elftal.  

Krankzinnig leuke baan

Het zijn dit soort momenten waarop je je realiseert wat voor een krankzinnig leuke baan je hebt en je fluitend naar Zeist rijdt. Voltooid verleden tijd zijn de rubberkunstgraskorrels, zebravisjes, licentieperikelen en wat al dies meer zij. Het zijn dit soort momenten waarop alles bij elkaar komt: de organisatie van voetbalcompetities, de ontwikkeling van topsport en de innovatie van het spel.

Voltooid verleden tijd zijn de kunstgraskorrels, zebravisjes, licentieperikelen en wat al dies meer zij

Het zijn dan ook dit soort momenten waarop de bestuurlijke verdeling binnen de KNVB (betaald & amateurs) volledig naar de achtergrond verdwijnt. Slechts een ding telt: als Oranje maar wint. Daarom is het extra mooi dat al onze vertegenwoordigende elftallen tot en met Onder 19 zich tegenwoordig voorbereiden op de KNVB Campus. In een omgeving die helemaal gericht is op topsportprestaties.  

Wat doe jij?

Rest de vraag: wat doe jij? Kom jij de komende weken samen met mij kijken naar de wedstrijden van onze jeugdteams op de hoofdvelden van vv Gilze, vv Noordwijk, UDI’19, De Treffers, FC Lisse, Achilles 1894, Harkemase Boys, Nivo Sparta, vv Achilles Veen, SDC Putten en Robur et Velocitas? Want daar, bij die roemruchte amateurclubs, de bakermat van het Nederlandse voetbal, zullen onze elftallen hun kleur verdedigen. De mooiste kleur van allemaal: Oranje. 

Drukke Oranjemaand vol interlands voor de deur Drukke Oranjemaand vol interlands voor de deur Bekijk hier welke wedstrijden waar worden gespeeld.

Columns Jan Dirk v/d Zee Columns Jan Dirk v/d Zee Lees hier de eerder gepubliceerde columns van Jan Dirk van der Zee.

Laatste nieuws