Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Column Jan Dirk v/d Zee (19): Theorie van de snelweg

Bij een voordeur van een woonhuis hangt een tekstbordje, onbedoeld verwoordt het precies mijn gevoel van de voorbije weken. Ik kwam het tegen op Facebook. 'De dingen die ik moet doen vandaag: 1. Opstaan. 2. Overleven. 3. Weer naar bed.'

Na het vertrek van Bert, het afscheid van Dick, de mislukte aanstelling van Ruud en het afscheid van Johan snelden de afgelopen dagen voorbij met telefoontjes, spoedoverleg en ingelaste meetings.

KNVB Voorzitterscongres

Ik was daarom blij dat we dit weekend iets heel anders op het programma hadden staan dan het gedoe in het betaald voetbal. Honderden voetbalbestuurders van amateurclubs verzamelden zich op de KNVB-campus, voor het jaarlijkse KNVB Voorzitterscongres. Thema van de bijeenkomst: Winnaars van Morgen.

Nieuwe wedstrijdvormen voor de jeugd werden gepresenteerd op het KNVB Voorzitterscongres 2016.

Zo presenteerden Hans van Breukelen en Lennard van Ruiven, drijvende kracht achter de voetbalontwikkeling bij de KNVB, achtergronden bij een van de grootste veranderingen in het amateurvoetbal sinds de jaren '70: de nieuwe wedstrijdvormen voor de jeugd. Want wie het is ontgaan: het idee is om vanaf volgend seizoen voetballertjes van zes tot en met twaalf jaar met minder spelers in een team te laten spelen op smallere en compactere speelveldjes, waardoor het spel sneller richting doel gaat.

Kunnen pupillen meer zelf oplossen?

Ook wordt gekeken of de pupillen meer zelf kunnen oplossen. Lennard van Ruiven noemt dat 'het weghalen van de theorie van de snelweg'. "In Rotterdam trainden we vroeger naast de snelweg. Je was dan eerst enorm afgeleid door het verkeer en pas na vijf minuten ging je  op in het spel. Veel jeugdtrainers zijn ook een soort snelweg voor de voetballers, die praten veel te veel."

Van het padje geraakt

Andere briljante spreker op het congres was Benno Schildkamp. Hij schreef het boek 'Voetballend ondernemen' en sprak over cultuurveranderingen in organisaties. Preciezer gezegd: 'Wie of wat wil je zijn met je club?' Schildkamp vindt dat we met z’n allen ‘van het padje zijn geraakt’ en alleen nog maar kunnen denken in protocollen, regeltjes, procedures, managers en hiërarchie.

Voor zijn onderneming (een maaltijdbezorgdienst in het oosten van het land, 150 medewerkers) gebruikt de Tukker het voetbalstadion als spiegel. Zo zitten zijn klanten op de tribune, vormen zijn medewerkers het team op het veld en staan de maaltijdbezorgers in de verdediging en de verkopers in de spits. "Onze financiële administratie doet de ticketverkoop, marketing runt de fanshop, de arbodienst regelt de verzorging en ikzelf ben de coach die het spelletje observeert en zich vooral niet te veel met het spel bemoeit."

Lekker normaal doen

Danny Blind trekt na twintig minuten toch ook niet zijn voetbalschoenen aan?

Zijn les voor de bestuurders in de zaal? Lekker normaal doen, niet alles achter dure termen verstoppen en vaker een kop koffie drinken met vrijwilligers en leden. Die  hebben namelijk vaak veel betere ideeën dan het bestuur, meent hij. "Zeg daarom niet wat ze moeten doen, maar luister naar ze. Danny Blind trekt na twintig minuten toch ook niet zijn voetbalschoenen aan? De mensen kunnen het zelf."

Kauwend op dit inzicht vertrokken de bestuurders naar de voetbalvelden om te gaan kijken naar demonstraties van diverse nieuwe spelvormen voor de jeugd. Ondertussen deed Schildkamp nog een gortdroge analyse aan de zijlijn. "Preventief ziekteverzuim hebben ze goed geregeld in het voetbal. Als er een speler op de grond ligt en de brancard komt eraan, staat hij zo weer op."

Heerlijk. Eindelijk weer een paar dagen in het teken van voetbal.

Columns Jan Dirk van der Zee Columns Jan Dirk van der Zee Bekijk hier de eerder gepubliceerde columns van Jan Dirk van der Zee.

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Laatste nieuws