Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Column Jan Dirk v/d Zee: Zo krijgen kinderen een krachtige stem binnen de KNVB

'Wiet telen mag niet. Maar het gebeurt natuurlijk wel, in het geniep en door criminelen die er veel geld mee verdienen. De regering wil nu op proef in een paar steden toestemming geven voor het telen en verkopen ervan. Hopelijk helpt dat en kunnen criminelen er dan niks meer mee verdienen.'

Dit is een alinea uit het regeerakkoord van het kabinet Rutte III, maar dan opgeschreven in kindertaal door de bekroonde kinderboekenschrijver Rindert Kromhout en voorzien van illustraties van Gouden Penseel-winnaar en illustrator Jan Jutte.

Kinderakkoord

Alleen tijdens de ontwikkeling van de nieuwe wedstrijdvormen voor pupillen, hebben we om de mening en de adviezen van kinderen gevraagd

Save the Children ontwikkelde het ‘Kinderakkoord’. Zij zijn onderdeel van het Kinderrechtencomité, een organisatie die beoogt kinderen en jongeren meer bij de politiek te betrekken en inspraak te geven. In ons land is dit comité verantwoordelijk voor het toezicht op de naleving van het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties uit 1989, dat inmiddels door 197 landen is ondertekend, waaronder Nederland. Daarmee heeft de nationale overheid de verplichting op zich genomen om kinderen een doorslaggevende stem te geven in het beleid en de rijksbegroting. Uit rapportages blijkt dat ons land op dat gebied behoorlijk te kort schiet.

Bij de KNVB is dat niet veel beter. Alleen tijdens de ontwikkeling van de nieuwe wedstrijdvormen voor pupillen, hebben we om de mening en de adviezen van kinderen gevraagd. Dat heeft geleid tot een aantal keuzes, die we anders nooit hadden gemaakt. Waarom? Omdat we er niet bij stil stonden en moeilijk deden waar het makkelijk kon.

We zijn gaan inzien dat het absurd is dat honderdduizenden kinderen een sport beoefenen en braaf moeten volgen wat oudere mensen voor hen hebben beslist

We zijn daardoor gaan inzien, dat het absurd is dat honderdduizenden kinderen een sport beoefenen en braaf moeten volgen wat oudere mensen voor hen hebben beslist. Sterker nog; de onbevangen blik van kinderen zou ook op heel andere terreinen in het voetbal van pas komen, zoals de voetbalpiramide en de leegloop van de speelzondagen.

Directeur voor een dag

In de afgelopen periode hebben wij daarom jongeren gevraagd naar wat ze zouden doen als zij een dag de directeur van de KNVB mogen zijn. Dat deden we in onze oproep voor de vorming van de KNVB Jeugdraad, die we eind juni willen installeren en waar een kleine honderd jongeren zich inmiddels voor heeft aangemeld.

Een paar adviezen voor de directie van de KNVB:

  • Geef kinderen die niet in de selectie zitten evenveel aandacht
  • Zorg ervoor dat bij elke vereniging jeugdtrainers werken (maakt niet uit welk niveau), waardoor iedereen een goede training krijgt en zich kan ontwikkelen.
  • Breng het veld- en zaalvoetbal veel dichter bij elkaar zoals in Spanje en Brazilië
  • Houdt meer rekening met de schoolvakanties.
  • Maak het spelletje zo technisch mogelijk
  • Stop met de buitenspelregel en maak van de ingooi een intrap

16 juni is de selectiedag voor de Jeugdraad, waarin tien jongeren tussen de 13 en 18 jaar worden gekozen. Snel daarna wordt de raad geïnstalleerd. Vanaf dat moment denken en beslissen ze mee op alle thema’s die hen binnen het voetbal aangaan.

Eindelijk.

KNVB Jeugdraad KNVB Jeugdraad Ben je jonger dan 18 jaar, dan kun je je tot en met 31 mei 2018 aanmelden voor de KNVB Jeugdraad.

Columns Jan Dirk van der Zee Columns Jan Dirk van der Zee Bekijk hier de eerder gepubliceerde columns van Jan Dirk van der Zee.

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Laatste nieuws