Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Column Jan Dirk v/d Zee: Gooi de KNVB open

"Voordat je eindelijk antwoord hebt uit Zeist, is je broek uit de mode", hoorde ik twee vrijwilligers proestend van de lach zeggen. Ze stonden met elkaar te praten op de speciaal belegde bijeenkomst in het hol van de leeuw, de KNVB Campus.

Ik had een paar maanden eerder in mijn column geschreven over de moeite die clubs ondervinden om voldoende vrijwilligers aan zich te binden. Snel stroomde mijn WhatsApp vol met ideeën en suggesties van 250 clubmensen die enthousiast hun inzichten begonnen te delen en vroegen wat ik ervan vond.

Van gedachten wisselen

Om het enigszins behapbaar te houden, besloot ik samen met mijn team een vrijwilligersbijeenkomst te organiseren. Zo kregen we de tijd om de mensen beter te leren kennen en zorgvuldig van gedachten te wisselen. Dat deden we aan de hand van drie vragen: Wat kunnen clubs zelf doen aan het vrijwilligersprobleem, welke rol kan de omgeving spelen (gemeenten, sponsors en instellingen) en hoe kan de KNVB helpen? Op alle vragen hebben we een schat aan nieuwe inzichten gekregen, die we binnenkort zullen delen onder alle verenigingen. 

 'Bij de KNVB zou je super gemakkelijk je zaken moeten kunnen regelen', adviseerden de vrijwilligers

Toch wil ik op deze plek alvast iets kwijt over de laatste vraag: wat kan de KNVB doen om de clubs te helpen? Die rol kan namelijk op veel punten beter, vonden de vrijwilligers. Volgens hen stellen we ons te veel op als het ministerie van Voetbalzaken. Een gesloten bolwerk dat met karrevrachten administratieve lasten komt, waardoor hun vrijwilligers niet toekomen aan de taken waar het echt om gaat: focus op het voetbal. "Bij de KNVB”, adviseerden de vrijwilligers, “zou je super gemakkelijk je zaken moeten kunnen regelen." In feite hoorde ik de vrijwilligers pleiten voor het opengooien van de KNVB, waarin er goed naar ze wordt geluisterd en alles in het teken staat om clubs en hun vrijwilligers te helpen. 

Onsje minder

"Kan het niet een onsje minder", vroegen een aantal vrijwilligers aan het einde van de bijeenkomst. "Jullie veranderen tegenwoordig zo snel, clubs hebben echt moeite om het tempo bij te benen. Op dit moment zijn we zelfs nog bezig met de start van de nieuwe wedstrijdvormen, de invoering van de speeldagenkalender en de overstap naar het mobiele digitale wedstrijdformulier. Prima dat jullie dit doen, maar je moet het allemaal wel kunnen verwerken."

Ik ben blij met de enorme dynamiek van dit moment

Eerlijk? Ik ben blij met deze dynamiek. Tuurlijk hadden bepaalde dingen misschien iets anders gekund, maar er zijn ook tijden bij de KNVB geweest dat er helemaal niks gebeurde. Een aantal van de veranderingen gaat bovendien veel tijd en ergernis besparen, zoals de overstap naar het mobiele digitale wedstrijdformulier. Weet ook dat we met een proef begonnen zijn in de regio’s Rotterdam en Den Haag: KNVB Assist. Wie belt, krijgt vrijwel meteen antwoord. Nu al een openbaring.

Columns Jan Dirk v/d Zee Columns Jan Dirk v/d Zee Lees hier de eerder gepubliceerde columns van Jan Dirk van der Zee.

Laatste nieuws