Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Column Jan dirk v/d Zee: Er bestaan geen kinderen die niet goed genoeg zijn

Voetbalouders die het niet leuk zouden vinden als hun kind het talent heeft van Lieke Martens of Justin Kluivert, zijn zeldzaam. Zo zeldzaam zijn ook de clubmensen die hun teams niet iedere week willen zien winnen.

Winnen zit in het voetbal. Dat is mooi, maar werkt ook verblindend

Winnen zit in het voetbal. Dat is mooi, maar werkt ook verblindend. Zeker in relatie tot het indelen van teams. Het is daarom goed om te zien dat deze drang door steeds meer voetbalverenigingen wordt getemperd, wanneer ze naar de ontwikkeling van hun pupillenteams kijken en het hele jaar de vooruitgang van een kind volgen, in plaats van de beoordeling aan het einde van het seizoen na een paar selectiewedstrijden of -trainingen.

Op de goede weg

Dus anders dan misschien wordt gedacht, zijn heel veel clubs op de goede weg in hun benadering van het pupillenvoetbal. Ze snappen dat slechts een fractie van de spelers, daadwerkelijk uitblinkt (en blijft uitblinken) en het grootste deel gewoon lekker tegen een balletje wil trappen en geniet van het spel. Zodoende zijn testmethoden met het stressniveau van een Cito-toets overbodig geworden.

Veel belangrijker is het dat iedere speler wordt ingedeeld op zijn of haar niveau

Veel belangrijker is het dat iedere speler wordt ingedeeld op zijn of haar niveau (tussen leeftijdgenoten), er voldoende uitdagende keuzes zijn en de teamindeling past bij de ambities van het kind. Voetballers kunnen zo op de juiste manier met elkaar trainen en spelen. De KNVB streeft daarom naar gelijkwaardigheid en vindt dat ieder kind recht heeft op voetbalplezier, een goede trainer en een veilige omgeving om zichzelf te blijven ontwikkelen.

Hoofd Opleiding onontbeerlijk

Een Hoofd Opleiding is daarbij (bijna) onontbeerlijk. Iemand die mensen om zich heen verzamelt die onafhankelijk van elkaar (en niet aan een team gebonden), bepalen in welke groep een kind zich het meest thuis zal voelen. Tijdens het seizoen wordt er bovendien meer flexibiliteit ingebouwd, waardoor de samenstelling van een team géén voldongen feit is, maar een open karakter kent. Jonge voetballers zijn nu eenmaal grillig in hun ontwikkeling. Sterker nog; er valt geen peil op te trekken. Na een groeispurt kan de voetbalpotentie van een pupil zomaar verdwenen zijn.

Er bestaan namelijk geen kinderen die niet goed genoeg zijn

Om die reden bewonder ik clubs die het helemaal anders durven doen en hun meest getalenteerde, gedreven voetballertjes over meerdere teams spreiden, zodat ze met kinderen spelen die nog niet zo goed zijn. De komende jaren zal dit één van de aspecten zijn die de KNVB wil onderzoeken. Net zoals we willen testen welk effect het heeft op het voetbalplezier van spelers om ze in hun jongste jaren zo lang mogelijk met elkaar te laten spelen. Daarnaast onderzoeken we of de ‘muurtjes’ rondom teams weg te halen zijn.
 
Er bestaan namelijk geen kinderen die niet goed genoeg zijn. Alleen kinderen die nog beter kunnen worden.

Columns Jan Dirk van der Zee Columns Jan Dirk van der Zee Bekijk hier de eerder gepubliceerde columns van Jan Dirk van der Zee.

Stel jouw training samen met Rinus

Je trainingen en seizoensplanning bij de hand. Thuis en op het veld.

Laatste nieuws