Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Column Jan Dirk v/d Zee: Speel om te winnen, maar niet ten koste van alles

Vlak na het bijtincident van Luis Suarez in 2012, kreeg de bond 40 meldingen binnen van spelers die door hun tegenstander waren gebeten. Een primeur in het amateurvoetbal.

Er was nog nooit eerder sprake geweest van bijtende spelers. Toen Geert Wilders zijn ‘minder minder’-uitspraak deed, lieten voetballertjes eenzelfde geluid horen aan tegenspelers van Marokkaanse komaf. In het voetbal kun je er gif op innemen:

  1. Mensen apen na wat ze zien
  2. We zijn de maatschappij in het klein

Toch gaan de hakken in het zand als je dit soort gedrag op de velden bespreekt. Ook in Zeist. Voorbeeld: de schwalbe van Arjen Robben in de thriller tegen Mexico, tijdens de achtste finale op het WK van 2014, die we uiteindelijk wonnen. "Alles is geoorloofd", roept het ene kamp, "zolang er maar geen rood gegeven wordt". Terwijl de andere partij beweert, dat we blij mogen zijn met de overwinning, maar een gele kaart achteraf niet onverdiend was geweest.

Belangen

Er gaat geen weekend voorbij, waarin ik niet word aangesproken door ouders die twijfelen of ze er verstandig aan doen hun kind te laten voetballen

Ik stel me op het laatste standpunt, ook al weet ik dat de belangen in het topvoetbal groot zijn en emoties de overhand kunnen hebben. Tegelijkertijd constateer ik dat negatief gedrag een steeds grotere schaduw werpt over ons spel. Er gaat geen weekend voorbij, waarin ik niet word aangesproken door ouders die hun twijfel uitspreken of ze er verstandig aan doen hun kind te laten voetballen.

Vrijwel elke spelronde wordt dat vertrouwen op de proef gesteld. Vorige week nog, zagen we een voetballer van een amateurclub een tegenspeler een doodschop geven, zonder dat er een bal in de buurt was.

Gezamenlijk gevoel

Waar het voetbal behoefte aan heeft, is een gezamenlijk gevoel, een context, waarbinnen het eigen gelijk niet boven dat van een ander wordt gesteld. Een sfeer waarin trainers durven toegeven, dat ze de scheidsrechter in zijn of haar waarde moeten laten en spelers snappen dat je met schwalbes een tegenstander een oor aannaait.

We hebben coaches nodig, die de teams kennis met elkaar laten maken voordat de wedstrijd begint en de leiding tijdens het spel met rust laten. Het zou een verademing zijn wanneer het besef doordringt dat er in het pupillenvoetbal geen Champions League-wedstrijden worden gespeeld, het voor de kinderen veel leuker is als pa en ma hun mond houden.

Rugby

We zijn toe aan een Code of Football

Met de dag meer, ben ik ervan overtuigd, dat we in het Nederlandse voetbal, net als in het rugby, toe zijn aan een Code of Football. Want of je nu speelt, traint, fluit, vlagt, beheert, toekijkt, vadert, moedert of vrijwilliger bent: Speel om te winnen, maar niet ten koste van alles. Win met waardigheid en wees vergevingsgezind als je verliest. Neem de wetten en de regels van het spel in acht. Respecteer tegenstanders, scheidsrechters en alle betrokkenen bij het voetbal. Verwerp valsspelen, racisme, geweld en drugs. Waardeer vrijwilligers net zoals professionals.

Geniet van het voetbal!

Columns Jan Dirk v/d Zee Columns Jan Dirk v/d Zee Bekijk hier de eerder gepubliceerde columns van Jan Dirk van der Zee.

Volg je voeten

Een uitnodiging aan alle jongens en meiden om te ontdekken wat voetbal hen kan brengen.

Laatste nieuws