Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Column Jan Dirk v/d Zee (5): Pingellust 

Als er een ranglijst zou bestaan voor de mooiste werkwoorden in het voetbal, dan staat pingelen bij mij op de eerste plaats. Onaantastbaar. Veel mooier dan dribbelen, storen, scoren of tackelen.

Toch denkt de Dikke Van Dale daar anders over. Het woordenboek geeft pingelen als volgt weer:

  • aanhoudend afdingen; 
  • te lang de bal bij zich houden.

Raar. Waarom staat er niet: ‘pingelen is met de bal aan de voet op tamelijk onnavolgbare wijze tegenstanders voorbij snellen met een mogelijk doelpunt tot gevolg?’ Zou dat pingelen niet veel meer recht doen? Kennelijk niet. Blijkbaar vinden we met z’n allen dat pingelen te riskant, te zelfzuchtig, misschien wel te dom is. Het enige wat de good old Dikke van Dale in dezen doet, is de ingeburgerde betekenis van het woord vastleggen.

Pure vorm van voetbalgeluk

Terwijl pingelen – als je het mij vraagt – staat voor de meest pure vorm van voetbalgeluk. Daarom ben ik ook zo verguld met de nieuwe wedstrijdvormen voor de pupillen, die vanaf het seizoen 2017/2018 zullen worden ingevoerd. Simpelweg omdat ze het spelplezier van kinderen omarmen.

Waarom staat er niet: ‘pingelen is met de bal aan de voet op tamelijk onnavolgbare wijze tegenstanders voorbij snellen met een mogelijk doelpunt tot gevolg?

Nederland volgt daarmee de ontwikkelingen van de Duitsers en de Belgen, die sinds enkele jaren met andere spelvormen werken, maar voegt daar nog een extra dimensie aan toe. Het gevoel van de straat. Alles wat straatvoetbal namelijk zo boeiend maakt voor kinderen - zelf acties maken, balbezit, op je benen blijven staan, niet op de harde ondergrond vallen - gaat de basis vormen van onze vaderlandse jeugdcompetities. Dat betekent kleinere veldjes met minder spelers, waardoor voetballertjes vaker aan de bal komen en sneller tegenstand ondervinden. Zo gaan de F’jes – jongens en meiden onder de negen jaar -  6 tegen 6 spelen op een kwartveld, in plaats van 7 tegen 7 op de helft van het voetbalveld.

Spelplezier neemt toe

Testen met voetballertjes uit alle leeftijdscategorieën (en niveaus, en windstreken) hebben in het afgelopen jaar uitgewezen dat naar mate de ruimte afneemt, en de goals dichter in de buurt staan, het spelplezier significant toeneemt.

Het allerleukste aan voetbal is de bal hebben, trucjes doen en lekker pingelen 

Ondertussen is het KNVB-team van bewegingswetenschappers en voetbalspecialisten een roadshow aan het voorbereiden, waarmee ze direct na de zomerstop de nieuwe wedstrijdvormen aan alle verenigingen in het land gaan presenteren en samen met hen verder ontwikkelen. De eerste reacties die bij de KNVB binnenkomen – de meesten van kinderen overigens – zijn alvast hoopgevend. Kern van hun bericht? “Het allerleukste aan voetbal is de bal hebben, trucjes doen en lekker pingelen.” 

Daar is zelfs door de Dikke Van Dale niks op af te dingen. 

Columns Jan Dirk van der Zee Columns Jan Dirk van der Zee Bekijk hier de eerder gepubliceerde columns van Jan Dirk van der Zee.

Laatste nieuws