Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Column Jan Dirk v/d Zee (21): Kwestie van omdenken

Leerkracht: "Wat betekent gelijkspel?" Kind (7): "Dat betekent dat je allebei gewonnen hebt." 

Omdenken door kinderen, via Lian Strijbosch

Beste Valentijn, Janus, Rob, Harry en alle andere voetbalkenners die de afgelopen weken hun mening hebben gedeeld over de nieuwe wedstrijdvormen voor de jeugd. De teneur van je berichtgeving is tamelijk negatief. Geeft niks, maar veel van de aarzelingen die ik ben tegenkomen zijn gebaseerd op misverstanden.

Veel van de aarzelingen die ik ben tegengekomen, zijn gebaseerd op misverstanden

Mag ik je daarom uitnodigen voor een van de 80 KNVB-introductiesessies in het land, waar momenteel 5.000 vrijwilligers van 1.700 clubs kennismaken met deze nieuwe wedstrijdvormen voor de jeugd? Zou fijn zijn. Probeer ik ondertussen een paar van jullie punten uit de wereld te helpen, zodat we, als je komt, de klokken gelijk hebben staan.

Clubs weten van niks; het voelt als een overval

Sinds 2014 heeft de KNVB in samenwerking met coaches, (top)voetballers, scheidsrechters, wetenschappers, ouders en kinderen de bestaande spelvormen onder de loep genomen. Van daaruit zijn in de afgelopen seizoenen 204 nieuwe spelvarianten getest door 250 jeugdspelers (jongens en meiden) uit zes verschillende geboortejaren. Bij die spelvormen zijn ook de succesvolle Twin Games en Fair Play-competities meegenomen.

Uiteindelijk zijn daar vorig jaar vier varianten uitgerold, waarover de KNVB uitvoerig heeft gepubliceerd en gesproken. Drie weken geleden zijn we gestart met de regiobijeenkomsten. Daar kan iedere voorzitter, wedstrijdsecretaris, jeugd- en scheidsrechtercoördinator in de praktijk ervaren hoe de nieuwe wedstrijdvormen werken.

Vinden de kinderen het wel leuk?

Alle voetbalvormen zijn uitvoerig getest door de kinderen.

2 tegen 2, 4 tegen 4, 6 tegen 6 en 8 tegen 8… Alle wedstrijdvormen zijn uitvoerig getest door de kinderen. Conclusie? Lol. De voetballertjes kunnen veel meer dribbelen, acties maken, samen spelen en scoren. Maar, zoals gezegd: the proof of the pudding is in the eating. Ervaar het eerst zelf.

De vrees voor 17-3-uitslagen zijn wij overigens nog niet tegengekomen. Dit komt waarschijnlijk omdat we de teams niet meer op geboortedatum, maar op biologische leeftijd samenstellen. Daardoor hoef je als klein spelertje geen 'reus' meer te dekken.

De clubs hebben het gevoel dat ze dit van hogerhand krijgen opgelegd

Het spijt ons als clubs dit zo voelen, maar op de bijeenkomsten hebben we dit geluid nog niet gehoord. Kritiekloos zijn de clubs evenmin. Ze hebben vooral moeite met de snelheid waarmee de KNVB de nieuwe wedstrijdvormen wil invoeren en de mogelijke consequenties voor hun accommodatie. Deze punten gaan we samen met de verenigingen bekijken. Als daaruit blijkt dat we de nieuwe wedstrijdvormen geleidelijker moeten invoeren, dan doen we dat.

Uiteindelijk gaat het om onze kinderen die nog meer plezier in het voetbal krijgen

Idem dito voor alle voetbalinhoudelijke kanten van het plan. De nieuwe wedstrijdvormen moeten breed gedragen worden. Want uiteindelijk gaat het om onze kinderen die nog meer plezier in het voetbal krijgen. Dat doen we niet door tegenover elkaar te staan, maar naast elkaar. Daar zit de winst van ons voetbal. En soms is dat gelijkspel.

Kwestie van omdenken.

Columns Jan Dirk van der Zee Columns Jan Dirk van der Zee Bekijk hier de eerder gepubliceerde columns van Jan Dirk van der Zee.

Voor de teams van morgen

De KNVB Campus stuurt graag vrijblijvend informatie of een passend voorstel. Vul de gegevens in op onderstaand contactformulier en er wordt zo spoedig mogelijk contact met u opgenomen.

Laatste nieuws