Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Column Jan Dirk v/d Zee (15): Meer dan het eerste elftal

Afgelopen vrijdag. Camera’s draaien. Opnames televisieprogramma Zembla.

De politie heeft een inval gedaan bij voetbalvereniging OFC in Oostzaan. Eind 2014 kwam de club al in het nieuws omdat de amateurvoetballers opvallend snel naar de hoofdklasse waren gepromoveerd en mogelijk verdacht geld hadden aangenomen van een bestuurslid. De politie doorzocht de voetbalkantine en meerdere woningen. Bij huiszoekingen zijn dure horloges en verdovende middelen aangetroffen.

Faillissementen, vermeende belastingontduiking en crimineel geld in het amateurvoetbal?

"Dit is gebeurd, meneer Van der Zee. Waarom doet de KNVB hier niks aan?"

De journalist van Zembla heeft zojuist een begin gemaakt met zijn reportage over een reeks faillissementen in het voetbal, vermeende belastingontduiking en de invloed van (mogelijk) crimineel geld. Hij geeft aan gehoord te hebben dat er mensen rond de club zijn die bang zijn om hier openlijk over te spreken. En dat er meerdere verenigingen zijn waar dit speelt. Ook dat er bij die verenigingen mensen waren die wisten dat het foute boel was. Dat er met geld gesmeten werd. Dat de belastingdienst denkt meerdere tonnen euro’s te zijn misgelopen. dat het misschien wel wachten is op het volgende faillissement in het amateurvoetbal.

De vraag blijft: Waarom grijpt de bond bij zulke signalen niet in?

Anders dan in het betaald voetbal hebben wij nauwelijks inzage in de boekhouding van amateurclubs.

"Onmogelijk nu", antwoord ik. "Anders dan in het betaald voetbal, waarin de KNVB het financiële beleid van de verenigingen nauwgezet volgt, hebben wij nauwelijks inzage in de boekhouding van amateurclubs. Zelfs al zouden we het willen en vragen, dan hoeft men daar geen gehoor aan te geven. Pas als het te laat is, wordt de KNVB ingelicht door de opsporings- en overheidsinstanties."

"Dat pleit toch juist voor meer KNVB-bemoeienis?"

"Dat is maar de vraag. Het bestuur van een voetbalvereniging blijft verantwoordelijk voor het clubbeleid. Daar starten de ambities en liggen de aansprakelijkheden voor de financiën en sponsorgelden. Eerlijk gezegd kan ik er met mijn hoofd niet bij, dat je een club met een schuld opzadelt van honderdduizenden euro’s en daarmee de spelvreugde van alle leden in gevaar brengt. Je had als bestuurder ook kunnen zeggen: 'het succes groeit ons boven het hoofd, ik stap op, er is meer dan winnen'."

"Betekent?"

"Liever lager voetballen in een gezonde club, dan elk jaar willen promoveren."

"Dus?"

"Een voetbalvereniging is meer dan alleen je eerste elftal."

"We moeten ons afvragen of het verstandig is om verenigingen te hebben die alleen maar bezig zijn met het succes van hun eerste elftal en verder nauwelijks tot geen infrastructuur hebben. Een voetbalvereniging is meer dan alleen je eerste elftal. Je hebt ook de taak om mooie teams te bouwen voor de jeugd uit de buurt."

"En jullie? De KNVB?"

"Wij moeten een dominantere speelwijze hanteren."

"Meer financiële inzage?"

"Op dat punt zijn we wel aanbeland. We zullen bestuurders in elk geval nog meer moeten aanspreken op de grote verantwoordelijkheid die ze dragen om netjes met hun club om te gaan. En als we twijfelen of het allemaal wel netjes is, wat eerder actie ondernemen."

Columns Jan Dirk van der Zee Columns Jan Dirk van der Zee Bekijk hier de eerder gepubliceerde columns van Jan Dirk van der Zee.

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Laatste nieuws