Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Column Jan Dirk v/d Zee: Zet sport centraal

“Sport is hét bindmiddel voor de samenleving en verdient een centrale positie in het regeringsbeleid”, bepleitte Clarence Seedorf vlak voor de verkiezingen van de Tweede Kamer.

Hij deed dat bij Pauw & Jinek. Aan tafel zat Sybrand Buma, lijstrekker van het CDA. Die reageerde enthousiast op de denkrichtingen van de oud-voetballer en onderstreepte het grote belang van de sport voor het land. Volgens hem was het nu aan de politiek om de kracht van sport ten volle te benutten. 

Mooie woorden

Ik heb de politieke leiders nooit meer iets horen zeggen over de mogelijk diepere betekenis van sport in het landsbestuur

Het blijken, vooralsnog, mooie woorden. Zowel in de verkiezingscampagne als in de lange formatieperiode, heb ik de politieke leiders nooit meer iets horen zeggen over de mogelijk diepere betekenis van sport in het landsbestuur. In het publieke debat vergeten zij de sportplannen uit hun partijprogramma’s. De discussies gaan daar over immigratie, voltooid leven, energietransitie en nationale veiligheid. Daarmee is de schijn gewekt, dat men in landelijke politiek wel aan sport denkt - gezond, leuk en goed voor de persoonlijke ontwikkeling - maar nog niet voelt. Er ontbreekt een essentiële stap. Het moet van het hoofd naar het hart. Precies zoals Seedorf bedoelde.  

Ik geloof zelf letterlijk en figuurlijk in het levensbelang van sport. Of het nu gaat om de strijd tegen obesitas, de hulp aan probleemjongeren, de diversiteit aan de bestuurstafels, de integratie van vluchtelingen of de sociale factor in de buurt… Sport kan het verschil maken in een mensenleven. Dat zie ik bijna dagelijks bij de voetbalverenigingen in het land. Generaties genieten intens van het spel. Maar tegelijkertijd zie ik een keerzijde. Veel clubs worstelen met geld en middelen en gemeenten denken liever in kosten dan in wat de sport kan opleveren.

Inpluggen

Het wordt tijd om ons verhaal te pluggen bij de plaatselijke politiek en het verhaal te vertellen achter de cijfers op de gemeentebegroting. Geen beter moment dan nu, ruim voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar. Het moment waarop de partijprogramma’s worden geschreven.

Sport kan het verschil maken in een mensenleven

Organiseer daarom de komende weken een ontmoetingsavond voor wethouders, gemeenteraadsleden en andere politieke persoonlijkheden uit de buurt en maak concreet wat je doet voor de gemeenschap. Van bejaardensoos tot biljartavond. Van naschoolsopvang tot gymles op de scholen. Van begeleiding van talent tot de organisatie van events.

In beweging brengen

Sport draagt zoveel bij aan mooie doelen in de gemeente. Je zult geen politicus tegenkomen die daar niet enthousiast van wordt en blind blijft voor de (politieke) kansen die de sport biedt. Een sportvereniging kan namelijk alle onderdelen van de samenleving positief in beweging brengen. 

Ik ga deze week alvast een kop koffie drinken met de wethouder Sport en gemeenteraadsleden van Amersfoort (daar woon ik) en laat hen zien wat voetbalverenigingen voor elkaar kunnen boksen in de samenleving. Het is een begin.

Verkiezingen 2018 Verkiezingen 2018 Op 21 maart 2018 vinden de gemeenteraads-verkiezingen plaats. Een mooie kans om voetbal in de verschillende gemeenten op de politieke agenda te zetten. Lees er hier meer over.

Columns Jan Dirk v/d Zee Columns Jan Dirk v/d Zee Lees hier de eerder gepubliceerde columns van Jan Dirk van der Zee.

Laatste nieuws