Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Column Jan Dirk v/d Zee: 'Hoofd Opleiding bepalend voor succes'

Daar loop je dan. Met een net vol ballen en de kinderen van jouw team stuiterend om je heen. De eerste ouders hebben je al aangesproken. Plotseling heet je trainer.

Honderden vaders en moeders beginnen elk voetbalseizoen vol overgave aan een avontuur als coach. Meestal zijn ze terloops benaderd, langs de lijn, terwijl ze staan te kijken bij het team van hun dochter of zoon. Uit ervaring weten we dat bijna niemand kan overzien hoeveel tijd het kost om naast je baan en gezin een voetbalteam te coachen. Wat het echt betekent om elke week een training te bedenken en de wedstrijd te organiseren. Laat staan hoe je ouders op een positieve manier bij het spel betrekt en wat je te doen staat om een kind te helpen waar niemand naar komt kijken.

Rinus Rinus Trainingen bedenken? Kijk hier en zie hoe de online tool Rinus je kan helpen.

Aanstellen

Slechts tien procent komt toe aan het neerzetten van een organisatie waarin trainers/coaches zich thuis voelen

Omwille van deze redenen alleen al, zijn wij ervan overtuigd dat iedere club – klein of groot - een Hoofd Opleiding zou moeten aanstellen. Iemand die het tot zijn verantwoordelijkheid rekent om jeugdspelers beter te maken én coaches te ondersteunen met hun onschatbare werk.

Op dit moment weten we dat ongeveer dertig procent van de amateurverenigingen werkt met een Hoofd Opleiding of Jeugdcoördinator. Slechts tien procent daarvan komt in de praktijk echt toe aan het neerzetten van een organisatie waarin trainers/coaches zich thuis voelen. De rest wordt nog te veel opgeslokt door huishoudelijke beslommeringen. Denk aan noodoplossingen voor zieke trainers, het opleveren van schone kleedkamers en de zorg over de hoeveelheid opgepompte ballen.

Betalen

Elke vereniging kan een Hoofd Opleiding aanstellen

‘Daar heb je hem weer,’ zal er worden gedacht bij de clubs, ‘we moeten al zoveel van de KNVB en waar halen we het geld vandaan om zo’n Hoofd Opleiding te kunnen betalen?’ Goed nieuws. Een functionerend Hoofd Opleiding verdient binnen een jaar de investering dubbel en dwars terug.

Zo blijven trainers veel langer aan de club verbonden vanwege de structurele ondersteuning die ze krijgen, haken pubers minder snel af en komen kinderen met nog meer plezier naar hun club. Daarnaast zie je de betrokkenheid van ouders toenemen en het voetbal in de breedte en de top verbeteren. Ontwikkelingen die gunstig zijn voor het aantrekken van nieuwe leden. Verenigingen die daarover kunnen meepraten zijn onder meer het Meppelse MVV Alcides, het Haagse HBS en het Oosterhoutse TSC.

Andere keuzes

Wie ooit met de gedachte heeft gespeeld om met een Hoofd Opleiding te werken, maar is blijven steken bij een gat in de begroting, zou andere keuzes kunnen maken. Ik heb uitgerekend dat elke vereniging een Hoofd Opleiding kan aanstellen, wanneer clubs in het land tien procent minder zouden uitgeven aan hoofdtrainers.

Mag ik daarom de bal voor open doel leggen? Wie zich nu aanmeldt voor één van de cursussen Hoofd Opleiding bij de KNVB, krijgt voor een minimale prijs maximale inzichten. U hoeft 'm er alleen nog maar in te knikken.

Columns Jan Dirk van der Zee Columns Jan Dirk van der Zee Bekijk hier de eerder gepubliceerde columns van Jan Dirk van der Zee.

Laatste nieuws