Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Column Jan Dirk v/d Zee: Woedend!

Met de zomerstop in het vooruitzicht, realiseerde ik mij, dat ik dit jaar nog geen woord heb laten vallen over de vernieuwde KNVB Tuchtrechtspraak. Ik wil niet beweren dat de zaak op rolletjes loopt, maar sinds de invoering van de 41 aanklagers aan het begin van dit seizoen, zijn we nog nooit zo snel en effectief tot uitspraken gekomen.

Bij een deel van de beslissingen maken we gebruik van andere instanties. Halt helpt ons bijvoorbeeld met zaken die weliswaar op het voetbalveld tot ontlading zijn gekomen, maar op een dieperliggend maatschappelijk probleem wijzen. Zo krijgt de bond jaarlijks te maken met circa 180 jeugdspelers die over de schreef gaan. Ruim driekwart daarvan maakt zich schuldig aan relatief lichte vergrijpen, zoals het natrappen van een speler of verbale agressie, terwijl een kwart betrokken is bij vechtpartijen of geweld tegen de scheidsrechter. In ruil voor strafvermindering leren ze bij Halt hun boosheid beheersen met gedragstrainingen.

De fout ingaan

Uit ervaring blijkt dat de jongeren die in de fout zijn gegaan al ruimere tijd op het punt van afglijden stonden

Uit ervaring blijkt dat de jongeren die in de fout zijn gegaan - tot nu toe nog geen meisjes – al ruimere tijd op het punt van afglijden stonden. Vaak komen ze uit gebroken gezinnen, lopen vast op school, zijn in aanraking gekomen met politie en zorgen voor hoofdbrekens bij het bestuur van hun voetbalvereniging. Net als wij zijn zij onvoldoende bij machte om deze jonge spelers op een goede manier te begeleiden en vrezen de dag dat het misgaat.

De Sport & Gedrag-trainingen van Halt leren de jongeren in het veld tot tien tellen, een conflictdagboek bijhouden, ademhalingstechnieken onder de knie krijgen en dat ze op het moment dat ze door woede dreigen te worden overmand, hun toevlucht moeten zoeken in een positieve gedachte. Plegers van zware excessen dienen hun excuses aan te bieden aan het slachtoffer (als degene dat wil) en moeten een opdracht uitvoeren binnen de vereniging.

De methode werkt

De methode werkt, zo blijkt uit onafhankelijk onderzoek van Halt en de KNVB. Volgens Janet ten Hoope, directeur van Halt ervaren de jongeren deze training als de kans om weer terug te keren in het voetbal. Ten Hoope: "Het is prachtig dat we deze groep jongeren aan tafel krijgen en door gesprekken op de training, er straks bij een ruzie op school voor kiezen iemand niet op zijn bek te timmeren".

De methode werkt, zo blijkt uit onafhankelijk onderzoek van Halt en de KNVB

Ik zou het daarom mooi vinden als we de Sport & Gedrag-trainingen door nog meer spelers kunnen laten volgen. Jonge voetballers die misschien nog nooit zijn geschorst, maar waarvan men bij de club denkt, dat het slechts een kwestie van tijd is, voordat het gebeurt. Een vorm van zelfbescherming dus.

Fijn om te zien

Tot die tijd is het fijn om te zien, dat we met geld van het Rijk zoveel goede dingen kunnen doen voor jongeren die door hun omgeving steeds meer met de nek worden aangekeken. In het voetbal blijven het gewoon spelers met een schorsing, die als ze normaal doen, weer lekker een potje mee mogen voetballen.

You’ll never walk alone.

Columns Jan Dirk van der Zee Columns Jan Dirk van der Zee Bekijk hier de eerder gepubliceerde columns van Jan Dirk van der Zee.

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Laatste nieuws