Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Column Jan Dirk v/d Zee: 11 zaken die we gaan aanpakken in het nieuwe seizoen

Aanstaand weekend beginnen de Tweede en Derde divisie van het amateurvoetbal. Het weekend erna de Hoofdklasse mannen en de bekercompetities voor de rest van het amateurvoetbal. Op 22 en 23 september gaan alle overige wedstrijden van start, waaronder de categorie A en B en de Topklasse vrouwen.

Dit zijn de 11 zaken die we gaan aanpakken voor het seizoen 2018/'19:

1. Groei en doorontwikkeling vrouwenvoetbal 

Op dit moment vertrekken alle talenten naar het buitenland. Nog nooit was de noodzaak zo groot om onze topcompetitie aantrekkelijk te maken. Mede daarom bouwen we aan lokaal sterke clubs en opleidingscentra met een landelijke dekking, waar meiden zich verder kunnen ontwikkelen. 

2. Negatieve aspecten voetbal bij wortel aanpakken

Fundamenteel in die aanpak wordt de Code of Football. Dit seizoen gaan we verdere stappen ondernemen. Aan het begin van deze competitie maken we daar een start mee. Daarnaast testen we nieuwe spelregels die het voetbal versnellen en gezeur in het veld tegengaan. Denk aan de intrap in plaats van de ingooi en de self-pass als directe spelhervatting. Ondertussen blijven we in de jeugd hameren op respect en geven jonge spelers elkaar een high five.

Respect voor elkaar en de arbitrale leiding.

3. Verdere veranderingen in het jeugdvoetbal 

Dit seizoen worden de nieuwe wedstrijdvormen voor Onder 10, 11 en 12 doorgevoerd. Eerstgenoemde leeftijdsgroep speelt zijn wedstrijden voortaan 6 tegen 6 op een kwart veld en de twee laatstgenoemde categorieën op een half veld 8 tegen 8. De wedstrijden Onder 11 en 12 worden geleid door een pupillenscheidsrechter. Vanaf deze leeftijden publiceert de KNVB ook actief rangen en standen. De veranderingen voeren we door voor meer spelplezier en een betere ontwikkeling van de voetballer. In de komende maanden zullen we continue meten of de nieuwe spelregels daartoe leiden. 

4. Doorbraak Voetbal TV

Nu de eerste pilot van Voetbal TV (een geavanceerd camerasysteem waarmee wedstrijden automatisch worden gevolgd) succesvol is verlopen, gaan we verder uitrollen. Daar komt veel bij kijken. Uit de pilots is gebleken dat clubs naast kijken, delen en analyseren van wedstrijden niet alleen een ’videopaal’ aan het hoofdveld willen, maar ook op de derde en vierde velden. 

VoetbalTV wordt verder uitgerold.

5. Perfect passende speeldagenkalender 

Voor dit seizoen hebben we, na overleg met verenigingen, de speeldagenkalender in de regio’s West I en II aangepast. Ook dit seizoen zullen we de kalender samen met de clubs verder optimaliseren.

6. OranjeLeeuwinnen naar het WK

Zet ‘m op meiden. Op 4 september, tegen Noorwegen, kan Oranje zich plaatsen voor het WK 2019 in Frankrijk. 

7. Nederlands elftal wint van Frankrijk 

Ik hoop op een droomstart van Oranje tegen Frankrijk in de Nations League (9 september). Daarna volgt Duitsland. 

8. Stijlvol afscheid van één van de beste internationals

Tegen Peru speelt Wesley Sneijder zijn laatste wedstrijd voor Oranje. Afscheid van een recordinternational. Respect. Dank Wesley! 

Wesley bedankt!

9. Trainersopleidingen onder de loep

Ieder team verdient een goede trainer. Topprioriteit binnen de KNVB de komende jaren. Daarom gaan we de opleidingen aanpakken en verder ontwikkelen met nieuwe lesstof, andere faciliteiten en nog betere trainers voor alle niveaus in het Nederlandse voetbal.

10. Stoppen met roken op de voetbalvelden, gezonde kantines en meer bewegen 

Het is de wereld op z’n kop; roken langs de lijn. Daarom zetten we dit seizoen in op rookvrije clubs en gaan samen met verenigingen kijken hoe ze dat kunnen doen. Datzelfde geldt voor de gezonde keuken in de kantine en de bijdrage die het voetbal kan leveren aan meer beweging voor iedereen.

11. Plezier in het spel

Ik hoop dat iedereen die voetbal of op een andere manier van het spel geniet, dat op een fantastische manier kan doen.

Ik wens iedereen een prettige start van het seizoen!

Columns Jan Dirk v/d Zee Columns Jan Dirk v/d Zee Bekijk hier de eerder gepubliceerde columns van Jan Dirk van der Zee.

Laatste nieuws