Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Column Jan Dirk v/d Zee: Klaar voor de volgende veranderingen?

Terwijl ik vorige week in Alberto Tomba-stijl de Russische Beer in de ogen keek, slalomden mijn gedachten met me mee naar beneden, het Oostenrijkse dal in. Volgens Djoedie, mijn vrouw, kon ik zelfs bij -25 graden Celsius het piekeren niet laten.

Wellicht is het zo rustig, omdat clubs de veranderingen al goed in praktijk hebben gebracht dit seizoen

Wat had het nou voor zin, om me druk te maken over het feit, dat het allemaal zo stil bleef, er nauwelijks kritiek kwam en de media het onderwerp links lieten liggen? Ik was toch op vakantie … en … hallo, die volgende fase met nieuwe wedstrijdvormen in het pupillenvoetbal gaat toch pas over vijf maanden spelen?

De volgende veranderingen

Tsja, ze had een punt, maar het blijft natuurlijk opmerkelijk, dat we na de hoos van kritiek, bij de introductie van de eerste fase van wijzigingen Onder 8 en 9, het nu, aan de vooravond van de veranderingen voor Onder 12, 11 en 10, zo tam is, ondanks dat het nodige gaat veranderen in het komende seizoen. De laatstgenoemde leeftijdsgroep zal bijvoorbeeld 6 tegen 6 gaan spelen op een kwart veld en de eerstgenoemde leeftijdscategorieën 8 tegen 8 op een half veld. Bovendien geldt voor de teams Onder 10 hetzelfde als voor Onder 8 en 9: er worden geen uitslagen gepubliceerd of ranglijsten bijgehouden.

Wellicht is het zo rustig, omdat clubs de veranderingen al goed in praktijk hebben gebracht dit seizoen. In de tussentijdse evaluatie die we nu organiseren, zien we dat verenigingen, ondanks de organisatorische belemmeringen, allemaal in staat zijn geweest de wedstrijden te organiseren in de juiste vorm. Daar zijn we ook zo trots op als KNVB, het toont de kracht van ons voetballandschap.

Time-outs

Duidelijk is wel geworden, dat bepaalde onderdelen van de nieuwe wedstrijdvormen niet uit de verf komen, waaronder de time-outs. Deze moeten beter benut worden als moment voor trainers, om hun aanwijzingen te geven aan de voetballertjes. Daarnaast merken we dat meerdere verenigingen (incluis de KNVB) nog moeten wennen aan die andere grote verandering voor Onder 8 en 9; de wijze waarop we de competitie indelen. De regel is dat we dit niet meer op geboortedatum doen, maar het geboortejaar aanhouden. Zo willen we voorkomen dat teams worden weggespeeld door kinderen die veel groter zijn.

We zien dat verenigingen allemaal in staat zijn geweest de wedstrijden te organiseren in de juiste vorm

Uit de tussentijdse evaluatie weten we inmiddels ook, dat clubs die vroegtijdig zijn begonnen met het informeren van hun achterban, de beste wedstrijden hebben gespeeld op organisatorisch vlak. De voetbalbond heeft daarom het initiatief genomen voor 36 bijeenkomsten in het land, waarin alle veranderingen centraal komen te staan en de aanwezigen materiaal meekrijgen om te delen met hun leden en vrijwilligers.

Alle clubs betrekken

Voor deze meetings schuiven KNVB-verenigingsadviseurs, -competitieleiders, -arbitrage en -voetbaltechnische professionals aan. In totaal hebben ruim duizend verenigingen zich voor deze bijeenkomsten aangemeld. Zijn we blij mee, maar het liefst willen we alle clubs erbij betrekken, zodat we zo min mogelijk beren op de weg zien. Van die Russische Beer ben ik trouwens veilig teruggekeerd. Viel in de praktijk reuze mee, een hoop kouwe drukte.

Columns Jan Dirk v/d Zee Columns Jan Dirk v/d Zee Bekijk hier de eerder gepubliceerde columns van Jan Dirk van der Zee.

Meer vrouwen als vrijwilliger

Elke vereniging die graag meer vrijwilligers aan zich wil binden, kan gaan focussen op het werven en behouden van meiden en vrouwen voor vrijwilligersfuncties. Onbedoeld en ongewild laten veel clubs maar liefst de helft liggen van hun potentiële trainers, scheidsrechters en bestuurders.

Laatste nieuws