Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Column Jan Dirk v/d Zee: Een mooie competitie

Officiële cijfers zijn nog niet in omloop, maar mijn gevoel zegt dat het vrouwenvoetbal een enorme groei gaat doormaken na de zomer. Als ik afga op de honderden appjes die ik van voorzitters heb gekregen over een toestroom van het aantal meiden op de club en de artikelen lees in de lokale kranten, dan zal ieders verwachting worden overtroffen.

Het zou de eerste keer zijn dat een groot succes van een nationaal team een positieve invloed heeft op de aanwas van leden

Zelf gok ik op een toename van tien procent. Dat betekent van 153.000 naar zo’n 168.000 vrouwelijke leden. Ik sluit daar overigens geen weddenschap op af, want het zou voor de eerste keer in de Nederlandse sportgeschiedenis zijn dat een groot internationaal succes van een nationaal team een positieve invloed heeft op de aanwas van leden. Tot nu toe heeft elk wetenschappelijk onderzoek uitgewezen, dat er geen enkel verband bestaat tussen topsportprestaties aan de ene en de toename van het aantal sporters aan de andere kant. Zelfs het behaalde Europese Kampioenschap van ’88 - met helden als Van Basten, Gullit en Koeman - kon daar geen verandering in brengen. 

Vrouwenvoetbal 2020

Misschien hoor ik daarom de vraag iets vaker terugkomen of we wel klaar zijn voor een stormloop van meisjes in het voetbal. Geen zorgen. Met het plan Vrouwenvoetbal 2020 hebben we de afgelopen jaren ingezet op sterke regionale clubs, die met een aanpassing in hun organisatie veel meer meisjes kunnen verwelkomen en een belangrijke rol gaan spelen in de ontwikkeling van vrouwelijk talent in Nederland. Daarnaast bieden steeds meer clubs de mogelijkheid om meiden op hun eigen niveau met jongens te laten voetballen en worden er ook gemengde competities aangeboden.

Voor de organisatie van al deze initiatieven kunnen clubs bovendien gebruik maken van de expertise van KNVB-adviseurs. Zij helpen zelfs op wens van verenigingen, een meiden- en vrouwenvoetbalafdeling opzetten en zorgen voor de opleiding van sterke trainers. Doel? Elk meisje in Nederland verdient het om straks zo dicht mogelijk bij huis, op elk niveau, in een leuk team te kunnen spelen in een mooie competitie. Ons beleid bestrijkt namelijk het complete speelveld, van de volle breedte tot en met de top van de sport. 

Oproep

Ik maak me ongerust over de Eredivisie Vrouwen

Toch wil ik ook meteen een oproep doen. Ik maak me ongerust over de Eredivisie Vrouwen. Deze competitie met veel voetbalsters die het publiek deden opveren tijdens het EK, dreigt een tikkeltje te worden overstemd door de euforie rondom de OranjeLeeuwinnen. Helemaal nu het fantastische nieuws rond Lieke Martens en Vivianne Miedema naar buiten is gekomen: Martens genomineerd voor Europees Voetbalster van het jaar en samen zijn ze in de race voor Wereldvoetbalster van het jaar 2017.

Ondertussen hoor je bijna niemand meer over de Eredivisie Vrouwen, terwijl het nieuwe seizoen op 1 september start en een spectaculaire seizoenopening kent in het Amsterdamse Olympisch Stadion op 2 september. Lijkt mij nog ruim op tijd om in je agenda te zetten. 

Columns Jan Dirk van der Zee Columns Jan Dirk van der Zee Lees hier de eerder gepubliceerde columns van Jan Dirk van der Zee

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Laatste nieuws