Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Column Jan Dirk v/d Zee: Je blijft je verbazen

Bijna niemand weet het, maar in de Zeister bossen ontstaat het Silicon Valley voor de Nederlandse sport. Vlakbij de KNVB Campus, in een voormalig lesgebouw, werken startups met nieuwe technologieën aan producten die de sport beter, leuker, en spannender gaan maken.

Deze ontwikkeling past in de wens van consumenten om hun sportbeleving zo persoonlijk mogelijk te ervaren. Ik merk het ook aan mijzelf. Een paar jaar geleden moest ik niks hebben van skiërs met helmcamera’s die hun verrichtingen via sociale media-kanalen deelden of kennissen die hun hardlooprondje op Facebook plaatsten. ‘Uitslovers’, dacht ik. Maar sinds ik zelf een ‘tooltje’ heb ontdekt waarmee ik mijn wielrentochten in vogelvlucht kan volgen en alles van mijn eigen prestatie kan meten, ben ik een van hen geworden.

Structurele veranderingen

We zetten de deuren wagenwijd open voor vernieuwing in het voetbal

Om die reden zit ik in een speciaal team van NOC*NSF dat zich bezighoudt met de invoering van structurele veranderingen binnen de sport. Inmiddels heeft dat een eerste actieplan opgeleverd, waarmee we de sport (en het voetbal) vanuit de bonden anders willen benaderen. Creatiever, progressiever en innovatiever. Wat dat concreet betekent vertalen we op dit moment naar het voetbal. Zo gaat de KNVB een mogelijke samenwerking aan met een Nederlandse startup, die vorige week een investering van 1,8 miljoen euro ophaalde en voetbalwedstrijden scant om vervolgens met algoritmen de kwaliteit van voetballers te bepalen.

Memphis Depay maakte zijn keuze voor Olympique Lyonnais op basis van hun informatie (in plaats van Sevilla). Maar ook daarbuiten zetten we de deuren wagenwijd open voor vernieuwing in het voetbal. Zo zijn we bijvoorbeeld aan het experimenteren met geautomatiseerde videosystemen langs voetbalvelden waarmee wedstrijden automatisch zijn te registreren in een verslag. Via Voetbal.nl of sociale media kun je vervolgens acties en doelpunten delen met anderen. Binnenkort vertel ik je daar meer over. We zijn namelijk van plan om deze videosystemen breed in het zetten bij verenigingen in het amateurvoetbal.

Persoonlijke beleving

Ook de startups die op dit moment een plekje bemachtigen in het oude bondsgebouw in Zeist maken onderdeel uit van het plan om meer innovatiekracht te ontwikkelen voor de sport en het voetbal in het bijzonder. Ze zijn bezig met allerlei toepassingen die de persoonlijke beleving van voetbal naar een next level brengen.

Het komt erop neer dat je jezelf voortdurend kunt blijven verbazen. Dat is een enorme kick

Denk daarbij onder meer aan app’s waarmee je net zo gemakkelijk een veldje regelt voor een wedstrijdje met vrienden, als ziet hoeveel meter je hebt gelopen in de wedstrijd of het aantal keren krijgt uitgerekend dat je in balbezit was en hoeveel kansen je hebt gecreëerd. Daardoor ben je bewuster betrokken bij wat je doet, de uitdagingen die je jezelf stelt en de resultaten die je boekt. Het komt erop neer dat je jezelf voortdurend kunt blijven verbazen. Dat is een enorme kick en het allermooiste excuus om je voetbalavonturen met zo veel mogelijk vrienden te delen. Like? 

Columns Jan Dirk v/d Zee Columns Jan Dirk v/d Zee Lees hier de eerder gepubliceerde columns van Jan Dirk van der Zee.

Voor de teams van morgen

De KNVB Campus stuurt graag vrijblijvend informatie of een passend voorstel. Vul de gegevens in op onderstaand contactformulier en er wordt zo spoedig mogelijk contact met u opgenomen.

Laatste nieuws