Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Column Jan Dirk v/d Zee: Een dikke streep door het gedoe

Zijn naam zong al een tijdje rond: Jaap van Manen. In opdracht van zowel de amateur- als betaaldvoetbalclubs deed hij onderzoek naar de manier waarop het KNVB-bestuur beter kan functioneren. Van Manen was vorig jaar aan het werk gezet nadat Bert van Oostveen stopte en Gijs de Jong zijn opvolger zou worden. In het tumult dat daarna ontstond besloten de commissarissen hun werk neer te leggen.

Er komt minder onderscheid tussen het betaald- en amateurvoetbal

Van Manen presenteerde afgelopen week zijn adviezen in de bondsvergadering. Kort gezegd komt het erop neer dat de KNVB een stuk eenvoudiger gaat werken met minder onderscheid tussen het betaald- en amateurvoetbal. Dat gebeurt met een driekoppig bestuur en daarboven een raad van commissarissen die toezicht houdt. Doel van de veranderingen? Een bond die weer volledig in dienst komt te staan van zijn leden en samen met verenigingen zorgt voor beter en leuker voetbal in Nederland.

Weeffouten

Toen het betaald voetbal in 1954 in Nederland werd geïntroduceerd moest de KNVB er in eerste instantie niks van weten. Daarom werd de Nederlandse Beroeps Voetbalbond opgericht. Nog datzelfde jaar later zwichtte de KNVB en voegde beide bonden samen. In 1956 resulteerde dat in de introductie van de Eredivisie en vier jaar later volgde de Eerste Divisie. Je hoeft geen organisatiedeskundige te zijn om te zien dat de eerste weeffouten van de gezamenlijke operatie in deze periode zijn ontstaan.

Tel daar de onstuimige groei van het professionele voetbal bovenop (van het Bosman-arrest tot de huidige miljardenindustrie) en we zijn daar waar we nu staan. Onbedoeld doet het mij een beetje denken aan het huwelijk van een kennis, dat op de klippen liep omdat ze letterlijk en figuurlijk uit elkaar waren gegroeid. Door het succes van zijn carrière reisde hij over de wereld en bivakkeerde vijf dagen in de week in boardrooms en sterrenrestaurants, maar bij thuiskomst kon hij gewoon de vuilnisbakken buiten zetten en babbelen over de buurvrouw. Twee totaal verschillende werelden. Ze groeiden snel uit elkaar.

Dikke vette streep

De slotsom: de KNVB komt dichterbij de clubs te staan en we gaan samen voor het voetbal

Gek genoeg heb ik in de afgelopen twee jaar (de tijd dat ik in dienst ben bij de KNVB) nooit kunnen begrijpen waarom er zoveel verschillen bestaan tussen het betaalde- en het amateurvoetbal. Nog minder bevatte ik dat na de presentatie van Van Manen. In de bondsvergadering ronkte het van de saamhorigheid en de wil om te streven naar het allerbeste voor het voetbal in Nederland.

Ik hoorde voetbalmensen met een enorme liefde voor het spel en de wens om een dikke vette streep te zetten onder het bestuurlijke gedoe van de afgelopen jaren. Na afloop van de avond was er dan ook maar een slotsom te maken: De KNVB komt dichterbij de clubs te staan en we gaan samen voor het voetbal. Lang geleden dat ik zo’n mooie avond heb gehad. 

Columns Jan Dirk van der Zee Columns Jan Dirk van der Zee Lees hier de eerder gepubliceerde columns van Jan Dirk van der Zee.

Laatste nieuws