Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Column Jan Dirk v/d Zee: Dromen van de EK-titel

“Nu dragen we wat we zijn”, zegt Shanice van de Sanden trots. Ze wijst op het nieuwe wapen op haar Oranjeshirt. Dat is geen leeuw meer, maar een leeuwin. Uitgevoerd in koninklijk blauw en getekend in een machtige houding.

Een kleine aanpassing met een historische impact

Tijdens de openingswedstrijd van het EK tegen Noorwegen, aanstaande zondag, zullen de OranjeLeeuwinnen dit shirt met het nieuwe teken op de borst, voor het eerst in de Nederlandse voetbalgeschiedenis mogen dragen. De UEFA knijpt een oogje dicht omdat het toernooi in eigen land is. Vanaf het seizoen 2018/’19 zal de leeuwin het officiële wapen van ons nationale vrouwenvoetbal worden. Een historisch moment. Of zoals bondscoach Sarina Wiegman het verwoordde: “Een kleine aanpassing met een historische impact. We horen er eindelijk bij.” 

'Kan niet meer wachten'

Dat gevoel leek positief door te werken in de oefenwedstrijd tegen Wales afgelopen zaterdag. The Dragons werden overklast door de OranjeLeeuwinnen (5-0). Na afloop van de ongelijke krachtmeting was Daniëlle van de Donk euforisch: “Ik kan bijna niet meer wachten tot het EK begint.” 

Gastlanden stijgen (bijna) altijd boven zichzelf uit

Haar reactie past bij de magie die aan het ontstaan is rondom het EK Vrouwen 2017. Zo zijn de wedstrijden van Oranje uitverkocht en gaat de kaartverkoop in de zeven stadions ondanks de vakantieperiode erg goed, worden alle wedstrijden van de Oranjevrouwen live op TV gebracht door de NOS en zitten koning Willem-Alexander en koningin Máxima op het ereterras, mooier oranje krijg je het niet. Maar je voelt het ook aan het team dat nu in Zeist met de laatste dagen van de voorbereiding bezig is. Dat wil de wei in, het gras opvreten, scoren en winnen. Ze zijn er klaar voor. Klaar voor een plek tussen de succesvolste Nederlandse topsporters aller tijden. 

Geloven

Zelf begin ik daar met de dag meer in te geloven. We worden weliswaar niet gerekend tot de favoriete landen voor de Europese titel, maar gastlanden stijgen (bijna) altijd boven zichzelf uit en de verschillen tussen de teams zijn klein. Dat werd wel duidelijk na de kwalificatiereeks voor de Spelen in Rio de Janeiro. Die hebben we op een haar na gemist dankzij het gelijkspel tegen Zweden, het land dat daarna Olympisch zilver won.

Dus het kan, de droom: Europees kampioen worden in de allermooiste sport voor vrouwen

Dus het kan, de droom: Europees kampioen worden in de allermooiste sport voor vrouwen. In een land waarvan iedereen weet hoe hard ervoor is geknokt om de top te bereiken. Het was niet vanzelfsprekend dat de sport serieus genomen werd. Als je dan een prijs binnensleept is de gunfactor gigantisch. ‘De wildste leeuw wordt tam in de omgeving van de leeuwin’, oordeelde de Vlaamse schrijver Georges Guilbert. Waarvan akte.

Columns Jan Dirk v/d Zee Columns Jan Dirk v/d Zee Lees hier de eerder gepubliceerde columns van Jan Dirk van der Zee.

Laatste nieuws