Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Column Jan Dirk v/d Zee: Sport is de gamechanger

Je kon de afgelopen weken geen beeldscherm aanzetten, radio beluisteren, krant openslaan of er was een politicus aan het woord. Bij hoge uitzondering ging het over sport.

Clarence Seedorf vertelde in Pauw & Jinek dat voetbal mensen bij elkaar brengt en ik hoorde Lodewijk Asscher zeggen dat de breedtesport een veel grotere rol in de samenleving kan spelen dan het nu doet. Daar bleef het bij. Liever debatteerde men over het terugdraaien van de AOW-leeftijd (65), de hoogte van het eigen risico, de vraag waarom Wilders nou weer geen zin had en hoe het verder moest met de identiteit van Nederland.

Storend

Bij hoge uitzondering ging het over sport

Ondertussen werden cruciale onderwerpen over het onderwijs, de tweedeling in de maatschappij en de gevolgen van de klimaatverandering door de media uitgebeend tot een broos karkas van het werkelijke verhaal. Storend vond ik het gebrek aan lef om het grotere plaatje te bespreken van (bijvoorbeeld) de nieuwe belastingideeën van GroenLinks, waarbij de echte kosten van energie en grondstoffen (CO2-uitstoot) op het klimaat zijn doorberekend en de belasting op arbeid wordt verminderd.

Kortgezegd: je houdt meer salaris over en betaalt meer voor een vliegticket. In een economie waar de markt zijn werk moet doen, zijn dit soort sturende financiële prikkels nodig. Dat is ook de reden waarom in Engeland de Suiker Taks wordt ingevoerd. Op deze manier stoppen de Britten het gevaar op 3,7 miljoen obesitas-patiënten en levert het de staatskas circa 500 miljoen tot 1 miljard pond per jaar op. Een bedrag dat zal worden gebruikt voor de inzet van diverse voedings- en bewegingsprogramma’s op scholen.

Geen enkel woord

Ook in Nederland zitten we met smart te wachten op een dergelijk initiatief met lef. Zeker in het besef, dat op dit moment maar 0,35 procent van de totale begroting van het ministerie van VWS wordt uitgegeven aan sport. Toch repten lijsttrekkers met geen enkel woord over het belang van sport voor de samenleving of haar betekenis voor beter onderwijs, het terugbrengen van de zorgkosten, hulp bij probleemjongeren en het vergemakkelijken van integratie.

Daarom moeten we anders leren kijken naar sport. Niet meer zien als kostenpost, maar als investering

In de tussentijd komt de markt wel in beweging. Zo maakte Coca Cola vorige week bekend, dat het de suikerhoudende variant van het frisdrankje Sprite uit de schappen haalt. Dat is dapper van ze, maar ook ingegeven door een teruglopende vraag naar drankjes met veel suiker. Bovendien er is veel meer nodig, dan één fabrikant dat het licht ziet. Uiteindelijk is sporten en bewegen de oplossing voor veel problemen. Daarom moeten we anders leren kijken naar sport. Niet meer zien als kostenpost, maar als investering. Dat vraagt om ieders medewerking.

Gamechanger

De voedingsindustrie stopt met te veel suikers en vet. Ouders krijgen de ruimte (of worden geholpen) om hun kinderen meer te laten sporten. En de overheid mag niet meer alles overlaten aan de markt. Zij dient de werkelijke kosten van slechte voeding voor de gezondheidszorg te belasten en met dat geld sporten en bewegen positief te stimuleren (geld, infrastructuur, opleidingen). Dit betekent dat de politiek kleur moet bekennen en sport echt op de agenda zet. Niet omdat het kwade dingen tegenhoudt, maar omdat het geweldig is om te doen. Sport is de gamechanger. Wanneer gaan we dat nou eens inzien?

Columns Jan Dirk van der Zee Columns Jan Dirk van der Zee Lees hier de eerder gepubliceerde columns van Jan Dirk van der Zee.

Laatste nieuws