Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Column Jan Dirk v/d Zee: Geen bond van straf & boete

Ga direct naar de gevangenis. Ga niet langs start. U ontvangt geen 200 euro. Het is alsof je een verkeerde kanskaart trekt bij Monopoly: halverwege het seizoen kostbare punten in mindering krijgen omdat je de licentievoorwaarden niet in orde hebt.

Dit overkwam veertien Tweede en Derde divisieclubs afgelopen week. De straf werd opgelegd door de KNVB-licentiecommissie. Tot 1 februari mogen de clubs tegen de uitspraak in beroep gaan. Wanneer de straf blijft gehandhaafd, dreigt een aantal verenigingen met een kort geding.

Niemand wil deze puntenaftrek. Het druist in tegen alles wat sport mooi maakt

Ik heb de clubs in een spoedvergadering vorige week uitgelegd dat ik net als zij enorm baal van de straf die is opgelegd. Niemand wil deze puntenaftrek. Het druist in tegen alles wat sport mooi maakt. En het raakt nu zelfs spelers en supporters. Groepen die niks kunnen doen aan de ontstane situatie. Daar zijn we - onder de streep - samen verantwoordelijk voor. De clubs en de KNVB.

Gezamenlijke afspraken

Per slot van rekening kennen de licentievoorwaarden een lange aanloopgeschiedenis (van 2012 tot en met 2014), waarin we samen met vertegenwoordigers van clubs uit de toenmalige Top- en Hoofdklasse én de collega’s van betaald voetbal afspraken hebben gemaakt. Vanaf dat moment wisten we welke veranderingen we moesten doorvoeren om een zo eerlijk mogelijk speelveld te creëren en de doorstroming naar het betaalde voetbal te vergemakkelijken. Dat een aantal verenigingen daar nu minder gelukkig mee is, valt te betreuren, maar is op z’n zachts gezegd, ook een beetje mosterd na de maaltijd.

Met andere woorden, waarom zouden we nu terugkomen op beslissingen die we destijds met z’n allen hebben genomen? Terwijl de competitie al een half seizoen onderweg is en het gros van de clubs zich aan het grootste deel van de licentievoorwaarden heeft gehouden. ‘Is het daarom niet veel verstandiger om vast te houden aan de bestaande voorwaarden?’, vroeg ik de afvaardigden van de clubs tijdens de spoedbijeenkomst.

Enorme inzet

De KNVB wil namelijk geen bond van Straf & Boete zijn. In tegendeel zelfs

Het antwoord begon me pas te dagen na afloop van de bespreking. De KNVB wil namelijk geen bond van Straf & Boete zijn. In tegendeel zelfs. Wij willen er zijn voor onze clubs en onze spelers. Daarbij streven we naar een gelijk speelveld, maar niet ten koste van alles. Waarom zouden we prachtige amateurclubs met schitterende jeugdopleidingen opzadelen met nog meer kosten? Misschien hebben ze zelfs wel meer tijd nodig. Kan ook. Want ik zie een enorme inzet bij verenigingen.

Hoe het ook zij, het is noodzaak dat we in de komende gesprekken ruimte durven maken voor andere inzichten en voorstellen. Dat past bij een moderne bond, die niet blind achter genomen beslissingen wil aanjagen. Niemand beschikt namelijk over het monopolie op voetbal. Monopoly is een heel ander verhaal. Op naar de juiste kanskaart.

Columns Jan Dirk van der Zee Columns Jan Dirk van der Zee Bekijk hier de eerder gepubliceerde columns van Jan Dirk van der Zee.

Laatste nieuws