Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Column Jan Dirk v/d Zee: Jongeren laten sporten

Ik maak me geen illusies. Met deze column zal ik pubers niet direct bereiken. In het beste geval spreek ik ze aan via hun ouders of opa’s en oma’s, die het stukje lezen op onze site, de nieuwsbrief of de krant. Wil je tieners enthousiast maken voor voetbal, dan zal je de hulp nodig hebben van YouTube-voetbalhelden als Justin Kluivert of Soufiane Touzani. Maar dan nog. Zou het überhaupt helpen?

Er schoot van alles door mijn hoofd toen ik afgelopen woensdag bij sportminister Bruno Bruins was. Ik zat er samen met onder andere Michael van Praag, meerdere wethouders uit Amsterdam en de directie van NOC*NSF. Bruins is op het eerste oog een klassiek bestuurder met een loopbaan in de top van de overheid en het bedrijfsleven. Anders dan ik aanvankelijk dacht, is zijn kijk op de rol van de Haagse overheid modern, pragmatisch en fris. In het gesprek kwam hij meteen to the point. Hij zei: ‘Ik ga jullie niet helpen met problemen die jezelf kunt oplossen. Ik wil iets oppakken, waarmee ik echt betekenisvol kan zijn. Is er iets waar jullie zelf niet uitkomen?’

Kopzorgen

Eén onderwerp bezorgt ons de meeste kopzorgen: Hoe houden we de jeugd aan het voetballen?

Vanuit het voetbal heb ik er wel een paar. Zoals veiligheid en de mate waarin iedereen zich thuis mag voelen in onze sport, maar één onderwerp bezorgt ons de meeste kopzorgen: Hoe houden we de jeugd aan het voetballen? En als je het breder trekt, wat moeten we doen om kinderen in de toekomst te laten sporten of bewegen? Welk kruid is er gewassen tegen overgewicht? In sommige stadswijken in Nederland is één op de vier kinderen te dik.

Vooral bij jongens vanaf twaalf jaar neemt de zin om in clubverband te voetballen af en schrijven we bij de voetbalbond meer spelertjes uit dan erbij. Meest genoemde reden voor het vertrek is de trainer. Maar ook de doordeweekse training en elk weekend spelen, blijkt te veel van het goede. Dikwijls wordt de nieuw verworven vrije tijd hangend achter het beeldscherm opgevuld. Vanaf die plek bepaal je namelijk zelf wanneer je speelt, of geen zin meer hebt.

Persoonlijker

De overheid zal als scheidsrechter veel meer rood moeten geven aan organisaties die de jeugd ongezond eten en drinken blijven voorzetten

De KNVB zal daarom de komende jaren aan de bal moeten zijn met beleid, waarmee voetbal veel persoonlijker en aantrekkelijker wordt gemaakt. Denk aan nieuwe spelvormen, doorontwikkeling van het competitieaanbod en aanpassingen van de spelregels om het voetbal sneller, leuker en spectaculairder te krijgen. Toch ben ik bang, dat we het daarmee niet gaan redden. De overheid zal als scheidsrechter veel meer rood moeten geven aan organisaties die de jeugd ongezond eten en drinken blijven voorzetten.

Het is daarnaast noodzakelijk om gemeenten, scholen, ouders en kinderen te coachen naar buiten te gaan en minder binnen te zitten. Dat begint trouwens met de inbreng van de jongeren zelf. Zijn we bijvoorbeeld toe aan een jeugdsportraad op nationaal niveau? Moet er meer inbreng komen van pupillen in het bestuur van gemeenten, bonden en clubs? Of liggen de oplossingen op een ander speelveld? Ik hoor graag de ideeën van jullie kinderen of kleinkinderen, want op 5 februari zit ik weer bij de minister. Zou jammer zijn als we die kans voor open doel missen.

Columns Jan Dirk van der Zee Columns Jan Dirk van der Zee Bekijk hier de eerder gepubliceerde columns van Jan Dirk van der Zee.

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Laatste nieuws