Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Column Jan Dirk van der Zee (18): Schuld van de media?

"Red je je een beetje?", vraagt mijn moeder vermoeid. Voor dag en dauw hangt ze aan de telefoon. Ze had een televisie-uitzending gezien over zwart geld en criminaliteit in het amateurvoetbal. Direct gevolgd door het NOS Journaal, waarin een item te zien was over agressiviteit in de sport.

"Niet normaal", zegt ze. "Is het echt zo erg?"

Acht van de tien interviews staan in het teken van incidenten

Sinds ik directeur amateurvoetbal ben bij de KNVB staan acht op de tien van mijn interviews in het teken van incidenten in het voetbal. Afgelopen donderdag stond het NOS Journaal weer op de stoep.

'Waarom de KNVB het nodig vindt om aan het begin van de competitie gesprekken te organiseren tussen verenigingen waarvan ze verwachten dat het niet botert of niet kan gaan boteren?'

Van loodgieter tot advocaat

Voetbal is volkssport nummer 1.

Voetbal is volkssport nummer 1, leg ik uit. En daarmee een afspiegeling van de samenleving. Maatschappelijke kwesties houden niet op bij de ingang van het sportpark. Althans, niet vanzelf. Bovendien kom je op het voetbalveld iedereen tegen: van loodgieter tot advocaat en van bakker tot marinier. Die verschillen zijn mooi, maar soms zorgen ze ook voor frictie. Samen met de clubs wil de KNVB toe naar meer begrip en goede afspraken met elkaar.

De journalist kijkt me aan of  ik hem zojuist heb gevraagd wat een geit kost in IJsland en vuurt alweer de volgende vragen op mij af.

  • 'Wat is het ergste wat jullie het afgelopen seizoen hebben meegemaakt?'
  • 'In hoeverre speelt de Marokkanen-kwestie nog mee?'
  • 'Wat gebeurt er met een vereniging die niet openstaat voor verandering en zich blijft misdragen?'
  • 'Hoe komt het nou dat dit soort maatregelen bij andere sporten nooit nodig zijn?'

Oef, wat negatief, denk ik.

Snel memoreer ik dat er 33.000 wedstrijden per week worden gespeeld met (heel) soms een wanklank. Direct gevolgd door de constatering, dat dit er altijd een te veel is. Toch mag het geen rechtvaardiging zijn voor de media om zich louter en alleen te focussen op incidenten. Daardoor komt de sport in een verkeerd daglicht te staan waar het niet thuishoort.

Hand in eigen boezem

Blijkbaar lukt het de KNVB ook niet de media te betrekken bij de vele positieve kanten van het voetbal

Overigens, hand in eigen boezem, blijkbaar lukt het de KNVB ook niet de media te betrekken bij de vele positieve kanten van het voetbal. Denk aan de effecten van het spelregelbewijs voor B-junioren, de strenge tuchtrechtspraak, tijdstraffen in de B-categorie en sport & gedrag-trainingen voor spelers die over de schreef zijn gegaan. Het amateurvoetbal is er veel sportiever door geworden. Je hoort er alleen zelden iets van.

"Maar waarom stroop je dan niet gewoon je mouwen op Jan Dirk", zegt mijn moeder aan het eind van het gesprek. "Ga gewoon aan de slag, betrek ze." Mam, bij dezen.

Columns Jan Dirk van der Zee Columns Jan Dirk van der Zee Bekijk hier de eerder gepubliceerde columns van Jan Dirk van der Zee.

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Laatste nieuws